Refurbished telefoon

• Refurbished betekent letterlijk gereviseerd. Vaak gaat het om tweedehands smartphones, laptops en tablets die waar nodig opgeknapt en in ieder geval schoon- en leeggemaakt zijn. Volgens onderzoek van de Consumentenbond bespaar je relatief weinig op de nieuwprijs, gemiddeld 12%.

• Refurbished toestellen zijn gereviseerde, gebruikte telefoons. Refurbished is de internationale benaming voor dit soort apparaten.

Er zijn verschillende gradaties op de markt. Refurbished Grade A betekent dat het apparaat is schoongemaakt, de data verwijderd is, eventuele defecten gerepareerd zijn, alle updates zijn uitgevoerd en dat er een garantie is van twee jaar. Er is dus sprake van een zo goed als nieuw toestel. Er zijn ook Grade B, Grade C toestellen op de markt, die hebben bijvoorbeeld duidelijke gebruikerssporen.

De garantie is het grote verschil tussen refurbished en tweedehands telefoons. Een ander verschil is dat refurbished toestellen via een bedrijf te koop aangeboden worden en tweedehands toestellen meestal via particulieren. Er zijn zelfs telefoonmerken die alleen refurbished toestellen verkopen, bijvoorbeeld Forza en Swoop. En een refurbished telefoon krijgt een nieuwe EAN-code, als je de code opzoekt kun je goed zien dat het zo'n toestel betreft.