Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Met deze tips voorkom je dat je smartphone oververhit raakt

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Met deze extreme hitte kan je smartphone oververhit raken. Wat kun je doen om dat te voorkomen? Lees de tips.

Door hitte wordt de processor in smartphones beperkt. Daardoor kan die minder informatie verwerken en wordt dus langzamer. Bovendien heeft je telefoon een accu die gevoelig is voor hitte. Bij hoge temperaturen zal de batterij sneller verouderen en in extreme gevallen kan deze zelfs oververhit raken en in brand vliegen. Met onderstaande tips kun je dat voorkomen.

Hoe voorkom ik dat mijn telefoon oververhit raakt?

  • Gebruik originele kabels en opladers

Gebruik alleen originele opladers en kabels. De kabels en opladers van het echte merk zijn zo op elkaar afgestemd, dat oververhitting geen kans krijgt. Bij namaak-opladers kan je telefoon al snel veel te warm worden tijdens het opladen. Ook kan je batterij beschadigen als je altijd de verkeerde lader gebruikt. Dus, better safe than sorry.

  • Installeer alle updates

Controleer bij je iPhone of Android of alle updates gedaan zijn. Het is verstandig om zo snel mogelijk updates te installeren. Die zorgen ervoor dat je  je smartphone efficiënter kunt gebruiken. Daarnaast zitten er verbeteringen bij die alles te maken hebben met je batterij. 

Tips om je telefoon af te laten koelen:

  • Leg het toestel op een koele plek. Nee, niet in de koelkast, maar gewoon een plek uit de zon en in de schaduw.
  • Haal het hoesje eraf. Hierdoor kan de warmte beter ontsnappen. Je kunt het hoesje er weer om doen zodra de telefoon afgekoeld is.
  • Haal het toestel van de oplader. Door het opladen ontstaat er warmte tussen de elektriciteit van de oplader en de telefoon zelf.  Dat kan ook tot accuproblemen leiden bij extreme hitte.
  • Schakel de vliegtuigmodus in. Draadloze antennes voor bijvoorbeeld wifi en bluetooth kunnen een telefoon verder opwarmen. Door de vliegtuigmodus te activeren, worden deze antennes uitgeschakeld.
  • Gebruik je smartphone niet als navigatiesysteem in de auto. Door de airco heb je misschien niet door dat het echt erg warm wordt, maar het zwarte scherm absorbeert die hitte ongeacht de koele lucht. 
  • Bij extreme hitte is het verstandig de telefoon even uit te schakelen. Dan wordt de processor niet warm door alle berekeningen en kan het toestel rustig afkoelen.

Is een Samsung gevoeliger voor oververhitting dan een iPhone?

In principe zit er weinig verschil tussen oververhitting bij een iPhone en een Android-telefoon. Wat is de oorzaak dat je vaker hoort van bijvoorbeeld een oververhitte Samsung? Dit kan komen door malware of onbetrouwbare apps. Deze slurpen veel meer batterij dan een ‘veilige app’. iPhones zijn niet zo vatbaar voor virussen, omdat je alleen ‘goedgekeurde apps’ kunt installeren. Hiermee voorkom je dat je een app installeert die onbetrouwbaar is. Daardoor is het risico op oververhitting bij een iPhone wat dat betreft kleiner.  Maar de meest voorkomende oorzaken gelden voor beide type smartphones.

Geactualiseerd: dinsdag 19 juli 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.