Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Ziggo en Vodafone willen samen verder

door Anniek Kruijer Leestijd: 3 minuten

Kabelaar Ziggo en telecombedrijf Vodafone gaan hun krachten bundelen in Nederland. Dat heeft Liberty Global dinsdag bekendgemaakt. Het nieuwe bedrijf zal abonnementen aanbieden waarbij het vaste netwerk van Ziggo gecombineerd wordt met het mobiele netwerk van Vodafone. Door als één provider verder te gaan zal het concurreren met KPN, Tele2 en T-Mobile. 

Het moederbedrijf van Ziggo, Liberty Global, richt samen met Vodafone een zogenaamde joint venture op. Beiden zijn voor vijftig procent eigenaar, maar blijven geheel zelfstandig bestaan. Er wordt dus een nieuw bedrijf opgericht, waarin de twee bedrijven met elkaar gaan samenwerken. 

Vast en mobiel internet in één

ziggo-vodafone-fusie.jpg

Door deze samenwerking kan het vaste netwerk van Ziggo gecombineerd worden met het mobiele netwerk van Vodafone. Zo kan er door de klant gekozen worden voor een abonnement waarin naast vast internet, vaste telefonie en televisie ook mobiel internet wordt aangeboden. Deze zogenoemde quad play pakketten worden steeds populairder. Vodafone en Ziggo konden tot nu toe die diensten ook al wel leveren, maar moesten daarvoor wel op sommige onderdelen capaciteit inhuren bij andere spelers. KPN heeft tot nu toe als enige bedrijf in Nederland de beschikking over een vast en een mobiel netwerk. Door de fusie komt er een regelrechte concurrent bij. Er zijn dan twee grote spelers in Nederland die alle vier de diensten kunnen aanbieden via hun eigen netwerk: KPN en Ziggo/Vodafone. 

Concurrentiepositie 

Ziggo/Vodafone en KPN hebben beiden een vaste en een mobiele infrastructuur, maar er is een groot verschil tussen die twee. KPN moet zijn koper- en glasnetwerken openstellen voor concurrenten - zoals het nu doet voor onder meer Vodafone en Tele2 - maar Ziggo hoeft dat niet. Dat heeft te maken met Europese regels rondom mededinging, die schrijven voor dat in een land maximaal één netwerk open hoeft te staan voor concurrentie. Hoewel minister Henk Kamp dat wil veranderen, geldt het nog steeds. Kamp heeft de Europese Commissie meerdere malen verzocht om de regels aan te passen, maar dat is tot op heden niet gelukt.

Goedkeuring eind 2016

Hoewel beide bedrijven al klaar lijken te zijn voor de samenwerking, moet de fusie nog worden goedgekeurd door toezichthouders. Dit zal naar verwachting eind 2016 gebeuren. Het is voor Liberty Global al de tweede grote deal in Nederland in iets meer dan een jaar tijd. Het bedrijf haalde eerst UPC binnen en in 2014 nam Liberty Ziggo over, waarna UPC en Ziggo werden samengevoegd.

Ziggo en Vodafone: 5 miljoen mobiele abonnees

Gezamenlijk bezitten de aanbieders ruim 5 miljoen mobiele abonnees. Vodafone had eind 2015 5 miljoen mobiele klanten, Ziggo Mobiel ruim 187.000 miljoen. Inmiddels bezit KPN 3,7 miljoen abonnees en 3,8 miljoen prepaid klanten. Daarnaast hebben meer dan 1,1 miljoen KPN klanten een vast-mobiele bundel. Op de vaste internetmarkt bedient Ziggo momenteel 90 procent van Nederland via de kabel.
 

Geactualiseerd: dinsdag 16 februari 2016

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.