Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Youfone op vingers getikt vanwege misleiding met onbeperkt MB

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Youfone-simkaart.jpgYoufone is op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie (RCC) doordat de term 'onbeperkt' misleidend gebruikt werd. De provider heeft de naam van haar 'Onbeperkt MB' bundel​ nu gewijzigd in Onbeperkt MB FUP. 

Databundels_Youfone.jpg

Klacht Vodafone/Ziggo

De stichting had een klacht ontvangen van Vodafone/Ziggo dat de naamgeving misleidend zou zijn. In plaats van Onbeperkt MB's hanteert Youfone een Fair Use Policy van 15 GB waarna de internetsnelheid fors wordt verlaagd naar 64 kbps.

Youfone stelde in haar verweer dat de limiet in de praktijk geen beperking is, omdat het gemiddelde dataverbruik in Nederland 1 à 2 GB per maand zou zijn. Daarnaast kunnen klanten ook na het bereiken van het maximale aantal MB's zonder extra kosten blijven internetten, zij het op een lage snelheid.

Misleidende uiting

De Stichting Reclame Code oordeelt echter in het nadeel van Youfone en stelt dat de verlaging van de snelheid naar 64 kbps de klant zodanig beperkt in zijn mogelijkheden dat er niet gesproken kan worden over Onbeperkt MB's. Je kunt nog wel een whatsappje versturen en ontvangen, maar zo'n verbinding is te traag om bijvoorbeeld naar streaming muziek te luisteren of streaming video's te bekijken. Ook zegt de commissie dat Youfone in de beschrijving zelf over een bundelgrootte van 15 GB spreekt, wat aangeeft dat de bundel beperkt is. 

Onbeperkt met beperkingen

In 2012 kreeg T-Mobile een soortgelijke berisping van de stichting voor haar reclame-uiting 'Onbeperkt Alles'. De bundel was wel beperkt, omdat er sprake was van een maandelijks datategoed waarbij de internetsnelheid na verbruik teruggebracht werd naar 64 kbps.

Geactualiseerd: donderdag 30 april 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.