Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wijziging telecomregels 1 juli van kracht

door Jeanet Woldring 11 reacties

Per vandaag, woensdag 1 juli, zijn twee wijzigingen van kracht geworden in de Nederlandse en Europese regelgeving op telecomgebied.

1. Opzegtermijn contracten
De Nederlandse Telecomwet is dusdanig gewijzigd dat consumenten na afloop van een abonnement (telefonie, internet of tv) per maand kunnen opzeggen. Stilzwijgende verlenging van een contract is daarmee van de baan. Tele2 heeft met een campagne al ingespeeld op de wijziging. 

Tip van ConsuWijzer
Volgens telecomwaakhond OPTA doet u er verstandig aan de kosten van bijvoorbeeld uw mobiele abonnement nogmaals kritisch te bekijken. Overstappen naar een ander telecombedrijf kan een consument euro's schelen per maand. Tip van Bellen.com: met behulp van de Belwijzer Mobiel vindt u het goedkoopste gsm abonnement, prepaid of sim only.

ContractWizard
Wilt u er aan herinnerd worden wanneer uw abonnement afloopt, maak dan gratis gebruik van onze  herinneringservice. Deze ContractWizard helpt u met herinneren, opzeggen, overstappen en besparen!

2. Verlaging roamingtarieven
Op Europees gebied zijn de roamingtarieven voor bellen en sms'en opnieuw verlaagd. De meeste grote mobiele operators hebben voorafgaande aan de opgelegde tariefsverlaging al aangekondigd hun prijzen voor bellen en sms'en over de grens te verlagen. 

Vanaf 1 juli dit jaar wordt de prijs van mobiel bellen in het buitenland maximaal 51 cent per minuut per uitgaand gesprek en 23 cent voor inkomende gesprekken. Sms'en kost voortaan 13 eurocent. Mobiele operators mogen vanaf vandaag de gesprekstijd niet meer naar boven afronden op de minuut. Er geldt geen starttarief. De telco's moeten na een halve minuut op de seconde precies afrekenen wanneer u belt vanuit de EU. En vanaf de eerste seconde voor gesprekken die u ontvangt. Tot nu toe betaalde u ongeveer een vijfde meer dan de werkelijke tijdsduur van de gemaakte of ontvangen oproepen. In tegenstelling tot eerdere berichten   is Voicemail ontvangen nog niet gratis. 

Op Vakantiebellen.com vindt u de nieuwe tarieven en meer informatie over bellen in het buitenland.

Meer overoverstapinformatie + opzeghulp

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (11)

Geplaatst door: zap ()

Ik kan helaas nergens op de site vinden of de vermelde tarieven incl.of ex. btw zijn.Uit ervaring weet ik dat bv de Youfone-tarieven ex. btw zijn. Vergelijken is onmogelijk als je niet weet hoe andere providers hun tarieven vermelden!

Opmerking van de redactie op 23-12-2009
De tarieven op deze site zijn altijd inclusief BTW, omdat u als consument altijd BTW betaalt. Dit geldt ook voor de tarieven op de site van Youfone. Via My Youfone kunt u uw gemaakte gesprekskosten bekijken, deze kosten zijn wel exclusief BTW (dit staat aangegeven). En op de Youfone factuur wordt BTW apart vermeld.
Geplaatst door: redactie ()

"Hoe zit het met Ziggo Zakelijk Office Basis Abo? Dat is Internet+TV+Telefonie.
Volgens de voorwaarden op hun site heb je minimaal 1 jaar contract en daarna steeds stilzwijgend met een jaar verlengd en niet per maand. Verandert dat nu dan ook na 1 jaar naar 1 maand? "

De nieuwe regeling geldt alleen voor consumenten en helaas niet voor zakelijke abonnementen.

Geplaatst door: redactie ()

[quote]Hoe zit het met Ziggo Zakelijk Office Basis Abo? Dat is Internet+TV+Telefonie.
Volgens de voorwaarden op hun site heb je minimaal 1 jaar contract en daarna steeds stilzwijgend met een jaar verlengd en niet per maand. Verandert dat nu dan ook na 1 jaar naar 1 maand? [/quote]

De nieuwe regeling geldt alleen voor consumenten en helaas niet voor zakelijke abonnementen.

Geplaatst door: redactie ()

"De nieuwe tarieven die ik hier lees komen overeen met de tarieven die mijn provider Telfort rekent. Maar elders lees ik dat de tarieven resp. max. 43, 19 en 11 ct mogen zijn. Dit is ook te vinden op : http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1064&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en

Wat zijn nu de juiste maximale tarieven voor bellen in het buitenland? "

Beide zijn juist; laatstgenoemde tarieven zijn excl. btw.

Geplaatst door: redactie ()

[quote]De nieuwe tarieven die ik hier lees komen overeen met de tarieven die mijn provider Telfort rekent. Maar elders lees ik dat de tarieven resp. max. 43, 19 en 11 ct mogen zijn. Dit is ook te vinden op : http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1064&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en

Wat zijn nu de juiste maximale tarieven voor bellen in het buitenland? [/quote]

Beide zijn juist; laatstgenoemde tarieven zijn excl. btw.

Geplaatst door: Lie ()

Hoe zit het met Ziggo Zakelijk Office Basis Abo? Dat is Internet+TV+Telefonie.
Volgens de voorwaarden op hun site heb je minimaal 1 jaar contract en daarna steeds stilzwijgend met een jaar verlengd en niet per maand. Verandert dat nu dan ook na 1 jaar naar 1 maand?

Geplaatst door: Sgix ()

De nieuwe tarieven die ik hier lees komen overeen met de tarieven die mijn provider Telfort rekent. Maar elders lees ik dat de tarieven resp. max. 43, 19 en 11 ct mogen zijn. Dit is ook te vinden op : http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1064&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en

Wat zijn nu de juiste maximale tarieven voor bellen in het buitenland?

Geplaatst door: pierre ()

wat betekent dit voor een opzegging die al loopt van juni jl en nog 3 maanden opzegtermijn heeft??

Opmerking van de redactie op 06-07-2009
loopt tot september; blijft dus 3 maand.
Geplaatst door: Ben ()

Helaas is het dus zo dat inderdaad je nu in het buitenland goedkoper een smsje kunt versturen naar een Nederlands nummer of zelfs naar een buitenlandsnummer dan in Nederland zelf.

De nieuwe tarieven gelden alleen voor roaming en op je eigen netwerk roam je niet. De redenatie van de Opta is dat er voldoende concurrentie zou moeten zijn om de prijzen omlaag te krijgen. Ik vind al jaren dat smsjes niet meer dan 2 a 3 cent moeten kosten en eigenlijk zou 1 cent per sms al kostendekkend en zelfs winstgevend moeten zijn.

Als ik na ga dat ik voor 1 cent per minuut naar Portugal kan bellen op een vaste lijn en dan kijkt wat je voor die ene cent allemaal aan informatie kunt overdragen en dan vergelijk met wat ik betaal voor een smsje naar portugal 29 cent bij vodafone, daar kan ik 24 minuten voor bellen (inclusief 5 cent start tarief).

Het lijkt erop dat de enige provider die echt onder de verplichtte tarieven gaat zitten, simyo is.

Geplaatst door: anton rekers ()

Lectori salutem,
Het moest niet eens nodig zijn dat OPTA (woef- woef) op de bel&sms tarieven moet letten. Als er fatsoenlijke providers zijn dan maakten ze zichzelf en clienten blij. Maar nederlanders zijn, en willen, kooplui zijn, zodanig dat ze het liefst na het verkopen van een pakje boter een villa overhouden.
Men zegt dat de graaiers vooral in Amerika te vinden zijn maar het zal me niet verbazen als het hebberig volk daar,van oorsprong, nederlanders waren.
Met joviale groet, anton

Geplaatst door: ventje ()

Quote
Mobiele operators mogen vanaf vandaag de gesprekstijd niet meer naar boven afronden op de minuut. Er geldt geen starttarief. De telco`s moeten na een halve minuut op de seconde precies afrekenen wanneer u belt vanuit de EU.

Gaat dit ook gelden voor binnenlandse gesprekken ? En heeft dit ook effect op bestaande contracten. Ik heb net 10 minuten geleden een vodafone scherp abbonement afgesloten wat hiermee veel goedkoper zou worden in gebruik.

Ook binnenlandse smsjes buiten de bundel zouden dan goedkoper worden. Het lijkt me vreemd als sms-en in het buitenland goedkoper is dan in Nederland.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie