Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wifi 's nachts uit, hoeveel scheelt dat in de kosten?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Als je je wifi 's nachts uitschakelt, dan daalt het energieverbruik. Hoeveel scheelt je dat in de portemonnee? En hoe zorg je ervoor dat je smartphone zonder wifi-verbinding niet naar het mobiele netwerk uitwijkt om updates te downloaden?

wifi-uit-snachts-besparen.png

In veel huishoudens en kantoren staat de wifi-modem 24/7 aan. Ook ‘s nachts, en dan is er sprake van zogenoemd sluipverbruik. De modem staat wel aan, maar wordt niet gebruikt. Volgens het DVHN verbruikt hij dan - bij 20 uur zonder activiteit- 73 kWh aan stroom per jaar. Door de toenemende energieprijzen, betaal je al gauw zo’n 90 cent per kWh. Dat betekent zo'n 66 euro per jaar. 

Maar wat als je je modem 's nachts uitzet?automatische-downloads-uitschakelen.png

Stel, je zet iedere dag je modem ‘s nachts uit, 8 uur lang, terwijl je ‘m overdag 4 uur actief gebruikt en de overige 12 uur niet, maar wel laat aanstaan. Dan bespaar je een paar tientjes per jaar. Volgens de krant ongeveer 12 euro, maar zij houden al rekening met het prijsplafond dat 1 januari ingaat. Of het je dat waard is, moet je zelf beoordelen. Het hangt er onder meer vanaf of je wifi ’s nachts voor andere apparaten dan je smartphone van belang is. Zoals een beveiligingscamera bijvoorbeeld. 

Smartphones zonder wifi-verbinding

Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor het uitzetten van je wifi tijdens het slapen. Bijvoorbeeld het willen beperken van de elektromagnetische straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Bedenk wel dat je smartphone zonder wifi-verbinding -afhankelijk van je instelling- dan naar het mobiele netwerk uitwijkt om updates te downloaden. Dat gaat dan van je maandelijkse datavolume af. Bij Android-smartphones kun je dat wijzigen bij de Instellingen van de Play Store via de menu-optie ‘Apps automatisch updaten’. Selecteer ‘Alleen via wifi’. Bij iPhones  kun je dat wijzigen bij Instellingen, kies voor App Store en schakel bij mobiele data 'automatische downloads' uit. 

Stroomvreters

Wil je exact meten hoeveel het wifi uitzetten op je router scheelt in de energiekosten, dan kun je dat doen met een verbruiksmeter. Daarmee kun je echte stroomvreters in het hele huis opsporen waardoor je kunt besparen op de energierekening. Dan kan met de huidige energieprijzen nog best een aardige duit opleveren onderaan de streep!

Geactualiseerd: maandag 10 oktober 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.