Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wie is de goedkoopste provider voor de gemiddelde beller?

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Verbruik jij met je smartphone ongeveer 130 belminuten, 25 sms’jes en 410 MB per maand? Dan ben je een gemiddelde mobiele beller volgens de cijfers van onze RekeningScan over het laatste kwartaal van 2014. Het aantal belminuten en MB’s steeg, het aantal sms’jes bleef gelijk. Welke provider is het voordeligst voor dit profiel?

Meer data, belminuten en hetzelfde aantal sms’jes

Een gemiddelde beller verbruikt zo’n 130 minuten, 25 sms’jes en 410 MB per maand. Een kleine wijziging ten opzichte van het derde kwartaal, waarbij het gemiddelde belprofiel stond op 120 minuten, 25 sms’jes en
400 MB. Opvallend is dat het dataverbruik van een gemiddelde beller een jaar geleden nog 248 MB was, dat is dus een stijging van 65 procent in een jaar tijd. Zoals te zien is in de grafiek stijgt de groene lijn vanaf het eerste kwartaal van 2014. De stijging van het dataverbruik heeft vermoedelijk te maken met de komst van 4G. KPN heeft het afgelopen jaar als eerste provider haar 4G-netwerk volledig uitgerold. Ook Vodafone heeft eind september Nederland volledig gedekt met haar netwerk en inmiddels is T-Mobile ook een eind op weg.

Voordeligste provider voor 130 min+25 sms+410 MB

Op basis van het gemiddelde belprofiel hebben we uitgezocht wat het goedkoopste 1-jarige abonnement, sim only, hybride en prepaid is. Met behulp van onze Belwijzer zijn de beste deals uitgerekend. Hierbij wordt iedere combinatie met extra bundels doorberekend om de meest gunstige aanbieding te tonen. De Belwijzer kijkt naar alle kosten, inclusief datgene wat normaal gesproken verborgen blijft, zoals (start)minuten die volledig in rekening worden gebracht, buitenbundeltarieven, houdbaarheid tegoed etc.

 Abonnement  Sim Only  Hybride Prepaid
 275 MB/min/sms 1 jaar met 500 MB  250 min/sms met 500 MB  Slim Only Combideal 9,99 PrePay Basistarief
 Gemiddeld: € 14,50 p/mnd  Gemiddeld: € 12,83 p/mnd  Gemiddeld: € 9,99 p/mnd Gemiddeld: € 21,17

Hybride voordeligst voor gemiddelde beller

Zoals je in de tabel kunt zien is de gemiddelde beller het voordeligst uit bij AH Mobiel met de Slim Only Combideal voor een tientje. AH Mobiel introduceerde in oktober nieuwe combideals. Net als Vodafone Hybride is Slim Only een mengvorm tussen een sim only abonnement en prepaid. Of zoals de aanbieder het zelf zegt: 'het prijsvoordeel van een abonnement, de controle van prepaid.' Bij dit Hybride-product ontvang je 200 minuten, 100 sms'jes en 500 MB voor 9,99 euro. De eerste maand betaal je 5 euro en krijg je hierbij 5 euro gratis beltegoed in het startpakket. Wel is het belangrijk om te weten dat het puur gericht is op smartphone gebruikers, opwaarderen kan namelijk alléén via de Slim Only app. Wil je echt prepaid dan kom je met dit verbruik toch gauw op een paar tientjes per maand. Dat betekent dat je met deze belvorm het duurst uit bent.

Youfone goedkoopste provider voor Sim only

Youfone is het goedkoopst onder de sim only’s. Je krijgt hierbij 250 min/sms en 500 MB voor 12,83 euro per maand. De belbundel met 250min/sms kost 5 euro en de databundel met 500 MB kost 7 euro per maand. De aansluitkosten bedragen 10 euro. Bij nieuwe abonnementen vanaf 1 januari 2015 heb je geen buitenbundelkosten meer voor nationaal dataverbruik. Je kunt nu een dataplafond instellen. Wanneer je de volledige bundelgrootte hebt bereikt, wordt het internet geblokkeerd tenzij je extra data bijkoopt. Voorheen werd de snelheid geknepen of werden er buitenbundelkosten in rekening gebracht. 

Let op: wanneer je geen dataplafond activeert, loop je wél kans op buitenbundelkosten. Na het bereiken van de bundelgrootte wordt er bij een verbruik van 50 MB of minder een bedrag van € 2,50 in rekening gebracht. Dit herhaalt zich bij elk meerverbruik boven de 50 MB. Bij een meerverbruik van bijvoorbeeld 95 MB, wordt er €5 extra in rekening gebracht.

Goedkoopste abonnement bij hollandsnieuwe

Het goedkoopste abonnement vind je bij hollandsnieuwe. Voor 14,50 euro krijg je maandelijks 275 MB/min/sms met 500 MB. De toestelbijdrage zit niet bij de berekende abonnementsprijs per maand. Wil je  de goedkoopste telefoon bij het goedkoopste abonnement dan zijn de maandelijkse kosten 8 euro meer. Uiteraard kun je ook kiezen voor een duurder toestel. Klik daarvoor op de groene button 'toon telefoons' bij dit abonnement.

Ander belprofiel?

Heb je een ander belprofiel? Vul dan je verbruik in op de Belwijzer of upload je mobiele telecomfacturen met de RekeningScan. Je krijgt dan razendsnel een gratis advies voor een passend abonnement. En vergelijken loont, want vaak blijkt dat mensen onnodig tientallen euro’s teveel betalen voor hun mobielabonnement doordat zij een te grote of juist te kleine bundel hebben afgesloten.

Geactualiseerd: donderdag 25 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.