Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

WhatsApp wordt blijvend gratis

door Jeanet Woldring

WhatsApp-Facebook-2016.jpgWhatsApp wordt voor alle gebruikers gratis en schrapt de betaalde abonnementen. Tot nu toe was WhatsApp alleen het eerste jaar gratis. De berichtendienst wil nu geld gaan verdienen door het aanbieden van diensten aan bedrijven die de app gebruiken.

Verdienmodel

WhatsApp wil niet dat 'mensen verstoken blijven van communicatie vanwege een probleem met hun creditcard', meldde oprichter Jan Koum. WhatsApp werkte tot nu toe met betaalde abonnementen die gebruikers konden afsluiten. In de praktijk werd het abonnement van veel gebruikers na het eerste jaar echter gratis verlengd.

De betaalde abonnementen -die binnen een paar weken komen te vervallen- waren het verdienmodel. WhatsApp wil nu geld gaan verdienen door het aanbieden van diensten aan bedrijven die de app gebruiken, meldt Wired. Koum noemt daarbij het voorbeeld van het reserveren van een tafeltje voor een restaurant. Het restaurant zou WhatsApp betalen voor het aanbieden van die dienst.

WhatsApp gegevens delen met Facebook (bèta)

Er gaat nog meer veranderen, zo ontdekte Android-ontwikkelaar Javier Santos. In de nieuwste update van een WhatsApp-bètaversie op Android ontdekte hij een vakje waarmee je kunt aanvinken dat WhatsApp data met Facebook mag delen. Het is voor het eerst dat WhatsApp en Facebook softwarematig iets met elkaar te maken hebben, dat bleef tot dusver strikt gescheiden. Al lijkt het voor de hand te liggen dat Facebook waar voor zijn geld wil na de overname op 19 februari 2014.

Versleutelde gesprekken (bèta) 

Naast het delen van data zou er ook een nieuwe optie komen die end-to-end-versleuteling inschakelt. Gebruikers weten daarmee dat hun gesprekken veilig zijn, zonder dat iemand kan meelezen. Via QR-codes moet het mogelijk zijn om beveiligde chats met contacten te beginnen. Wanneer de nieuwe functies daadwerkelijk beschikbaar komen, is nog niet bekend.

Lees meer: VoIP en WhatsApp via Mobiel Internet

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie