Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wet verruimt mogelijkheden afluisteren mobiel

De mogelijkheden voor opsporingsinstanties om mobieltjes te lokaliseren, af te luisteren en te storen worden verruimd. Dit staat in een voorstel om de telecommunicatiewet te wijzigen, dat vandaag in de Tweede Kamer aan de orde komt.
 
Als deze wetswijziging wordt aangenomen kan een zogeheten IMSI-catcher* niet alleen worden ingezet als een zwaar misdrijf is gepleegd, maar ook om dat te voorkomen. Ook kan de apparatuur dienst doen bij het bieden van hulp in levensbedreigende situaties, bijvoorbeeld als een auto te water raakt. Aan de inzet van de IMSI-catcher worden in het wetsvoorstel van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken wel bepaalde eisen gesteld.

Het wetsvoorstel regelt ook andere zaken zoals:

Bel-me-niet-register
Wie zich daarvoor opgeeft mag niet meer ongevraagd worden gebeld met allerlei ongewenste verkooppraatjes.

Verbod stilzwijgende verlenging met een jaar
Telecomabonnementen (elektronische communicatiediensten of programmadiensten) moeten in de toekomst per maand opgezegd kunnen worden, als de oorspronkelijke termijn van een of twee jaar is afgelopen, Ze mogen dus niet langer stilzwijgend met weer een jaar worden verlengd.

Spamverbod
Het verbod om ongevraagd spam te versturen wordt uitgebreid van particulieren naar bedrijven.

Antenneregister 
Telecombedrijven zijn verplicht om mee te werken aan een antenneregister, zodat burgers kunnen zien waar in hun omgeving de antennes voor onder meer GSM en UMTS staan.

* IMSI staat voor International Mobile Subscriber Identity, een unieke code die wordt gebruikt om GSM-abonnees te identificeren. Deze unieke code is nodig omdat een gebruiker niet via zijn telefoonnummer kan worden geïdentificeerd. De reden hiervoor is dat een abonnee meerdere telefoonnummers kan hebben en omdat een abonnee kan roamen.

 Zie ook: Bel-me-niet register en maximumtarief 0900

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie