Welke smartphones met gezichtsherkenning zijn te misleiden?
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Steeds meer smartphones kun je ontgrendelen door simpelweg je gezicht voor de telefoon te houden. Het is wel zo makkelijk maar blijkt vaak niet veilig volgens de Consumentenbond. Welke smartphones zijn niet veilig en welke wel?
42 van de 110 toestellen onveilig
De Consumentenbond testte 110 toestellen van verschillende merken. Het lukte de onderzoekers om 42 telefoons (38%) te ontgrendelen met een pasfoto. Dat kan dus in principe iedereen doen die de telefoon in handen heeft. Het gaat onder meer om smartphones van Samsung (de Galaxy A7 en A8), Huawei (de P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact). Klik hier voor de complete lijst. De bond adviseert op deze telefoons gezichtsherkenning uit te schakelen en ze te ontgrendelen met een code of vingerafdruk.
iPhones wel veilige gezichtsherkenning
De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben volgens de onderzoekers wel een goede gezichtsherkenningsfunctie. Ook de iPhones van Apple zijn veilig. Eerder onderzoek van Forbes toonde dat ook aan. Een verslaggever liet een 3D-print van zijn eigen gezicht maken en nam de proef op de som. De iPhone X werd niet gekraakt.
Wat te doen bij diefstal?
Gezichtsherkenning bij de iPhone kan dan wel veilig zijn, maar wat als iemand anders je iPhone voor je gezicht houdt om het toestel te ontgrendelen? Naast het feit dat je gezicht gescand wordt, moet je ook het scherm omhoog vegen om de iPhone te ontgrendelen. Verder heeft Apple de aandachtsfunctie bedacht. Je moet naar je iPhone staren om hem te kunnen ontgrendelen. Als iemand anders jouw toestel afgepakt heeft en hem probeert te ontgrendelen door hem voor je gezicht te houden, kun je dus het beste je ogen sluiten. Een andere maatregel die Apple genomen heeft om je te beschermen, is door Face ID snel uit te schakelen. Dat kun je doen door de knoppen aan weerszijden van het toestel even in te drukken.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...