Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Welke smartphones met gezichtsherkenning zijn te misleiden?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

gezichtsherkenning-consumentenbond.PNGSteeds meer smartphones kun je ontgrendelen door simpelweg je gezicht voor de telefoon te houden. Het is wel zo makkelijk maar blijkt vaak niet veilig volgens de Consumentenbond. Welke smartphones zijn niet veilig en welke wel?

42 van de 110 toestellen onveilig

De Consumentenbond testte 110 toestellen van verschillende merken. Het lukte de onderzoekers om 42 telefoons (38%) te ontgrendelen met een pasfoto. Dat kan dus in principe iedereen doen die de telefoon in handen heeft. Het gaat onder meer om smartphones van Samsung (de Galaxy A7 en A8), Huawei (de P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact). Klik hier voor de complete lijst. De bond adviseert op deze telefoons gezichtsherkenning uit te schakelen en ze te ontgrendelen met een code of vingerafdruk.

iPhones wel veilige gezichtsherkenning

face-id-apple.PNGDe Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben volgens de onderzoekers wel een goede gezichtsherkenningsfunctie. Ook de iPhones van Apple zijn veilig. Eerder onderzoek van Forbes toonde dat ook aan. Een verslaggever liet een 3D-print van zijn eigen gezicht maken en nam de proef op de som. De iPhone X werd niet gekraakt. 

Wat te doen bij diefstal?

Gezichtsherkenning bij de iPhone kan dan wel veilig zijn, maar wat als iemand anders je iPhone voor je gezicht houdt om het toestel te ontgrendelen? Naast het feit dat je gezicht gescand wordt, moet je ook het scherm omhoog vegen om de iPhone te ontgrendelen. Verder heeft Apple de aandachtsfunctie bedacht. Je moet naar je iPhone staren om hem te kunnen ontgrendelen. Als iemand anders jouw toestel afgepakt heeft en hem probeert te ontgrendelen door hem voor je gezicht te houden, kun je dus het beste je ogen sluiten. Een andere maatregel die Apple genomen heeft om je te beschermen, is door Face ID snel uit te schakelen. Dat kun je doen door de knoppen aan weerszijden van het toestel even in te drukken.

Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.