Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Welke smartphones met gezichtsherkenning zijn te misleiden?

door Jeanet Woldring

gezichtsherkenning-consumentenbond.PNGSteeds meer smartphones kun je ontgrendelen door simpelweg je gezicht voor de telefoon te houden. Het is wel zo makkelijk maar blijkt vaak niet veilig volgens de Consumentenbond. Welke smartphones zijn niet veilig en welke wel?

42 van de 110 toestellen onveilig

De Consumentenbond testte 110 toestellen van verschillende merken. Het lukte de onderzoekers om 42 telefoons (38%) te ontgrendelen met een pasfoto. Dat kan dus in principe iedereen doen die de telefoon in handen heeft. Het gaat onder meer om smartphones van Samsung (de Galaxy A7 en A8), Huawei (de P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact). Klik hier voor de complete lijst. De bond adviseert op deze telefoons gezichtsherkenning uit te schakelen en ze te ontgrendelen met een code of vingerafdruk.

iPhones wel veilige gezichtsherkenning

face-id-apple.PNGDe Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben volgens de onderzoekers wel een goede gezichtsherkenningsfunctie. Ook de iPhones van Apple zijn veilig. Eerder onderzoek van Forbes toonde dat ook aan. Een verslaggever liet een 3D-print van zijn eigen gezicht maken en nam de proef op de som. De iPhone X werd niet gekraakt. 

Wat te doen bij diefstal?

Gezichtsherkenning bij de iPhone kan dan wel veilig zijn, maar wat als iemand anders je iPhone voor je gezicht houdt om het toestel te ontgrendelen? Naast het feit dat je gezicht gescand wordt, moet je ook het scherm omhoog vegen om de iPhone te ontgrendelen. Verder heeft Apple de aandachtsfunctie bedacht. Je moet naar je iPhone staren om hem te kunnen ontgrendelen. Als iemand anders jouw toestel afgepakt heeft en hem probeert te ontgrendelen door hem voor je gezicht te houden, kun je dus het beste je ogen sluiten. Een andere maatregel die Apple genomen heeft om je te beschermen, is door Face ID snel uit te schakelen. Dat kun je doen door de knoppen aan weerszijden van het toestel even in te drukken.

Mobiele telefoons vergelijken

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie