Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Welke smartphone heeft nu de beste camera?

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

Ben jij op zoek naar een smartphone met een goede camera? Check onderstaande TOP 10 dan even voordat je een keuze maakt via onze Toestelwijzer. Vorig jaar kreeg de iPhone nog de titel van beste smartphonecamera, maar dit jaar moet hij enkele Android toestellen voor laten gaan.

Cameraspecialist DxOMark toont een lijst waarin je kunt zien welke camera’s van mobiele telefoons momenteel het beste scoren. Het bedrijf is sinds 2003 specialist in alles wat met camera’s en fotografie te maken heeft. Met verschillende camerareviews van smartphones kwamen ze, op een schaal van 1 tot 10, tot de volgende conclusie:

 Beste cameratelefoon cijfer
1. Sony Xperia Z5  8,7

2. Samsung Galaxy S6 Edge

 8,6
3. Google Nexus 6P*  8,4
4. LG G4  8,3
5. Samsung Galaxy Note 4  8,3
6. Moto X Style  8,3
7. Sony Xperia Z3+  8,2
8. Apple iPhone 6 Plus  8,2
9. Apple iPhone 6  8,2
10. Apple iPhone 6s  8,2


* binnenkort leverbaar

Sony Xperia Z5 op eerste plek

Op nummer 1 dus de smartphone van Sony. Met een 23 megapixel camera die haarscherpe foto’s schiet bij een resolutie van 5520 x 4120-pixels, de winnaar. Volgens Sony zelf is de Experia Z5 ook hun beste cameratelefoon tot nu toe, met een revolutionaire camera. Uiteindelijk zijn alle toestellen in het lijstje dicht aan elkaar gewaagd en zijn er geen enorme sprongen in cijfers gegeven door de cameraspecialist.

Vorig jaar iPhone 6 op nummer 1

Vorig jaar ging de eerste plaats naar de iPhone 6 en 6 Plus, maar terwijl de beeldsensor in de iPhone 6s niet is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, is dat voor een aantal Androidapparaten wel het geval. De iPhone is weggezakt naar de achtste plaats in de rangschikking. Goed nieuws voor de Androidmarkt, die lang worstelde met onderpresterende smartphonecamera’s in vergelijking met de iPhone. Dat verschil is nu duidelijk weggewerkt.

Wat in deze vergelijking niet wordt meegenomen, is de softwarebewerking die achteraf wordt toegepast. Volgens ZDnet kan dat kan ervoor zorgen dat een foto van een goede sensor er nog beter uitziet, maar ook het omgekeerde zou mogelijk zijn. De softwarebewerking achteraf heeft een belangrijke invloed op het uiteindelijke resultaat, en kan dus niet zomaar worden genegeerd, aldus de Belgische ZDnet.

IPhone 6 versus Samsung Galaxy S6 Edge

Bellen.com nam de proef op de som met de iPhone 6 en de Samsung Galaxy S6 Edge. Onder dezelfde omstandigheden maakten we 's avonds een foto bij lamplicht. Aan de instellingen hadden we niets gewijzigd. De foto gemaakt met de iPhone 6 was zichtbaar minder van kwaliteit. Voor onze iPhonefans: videobeelden waren aanmerkelijk beter, met name de geluidskwaliteit van de Galaxy S6 moest het afleggen.

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.