Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Wees kritisch met buitenlandbundels

door Jeanet Woldring

Een aantal Nederlandse providers bieden speciale tarieven of bundels om 'voordelig' te bellen in het buitenland. Bekijk echter goed de voorwaarden, want soms bent u bij korte gesprekken duurder uit dan zonder een buitenlandbundel. Hieronder de voor- en nadelen van Vodafone Passport, T-Mobile Grenzeloos, KPN OpReisEuropa en Hi Vakantietarief.

Passport, Grenzeloos, OpReisEuropa, Vakantietarief
Vodafone, T-Mobile en KPN/Hi hebben belvormen waarbij u een hoog starttarief betaalt, waarna u voor een lager beltarief kunt bellen. Deze gratis diensten moet u wel zelf aanzetten door een gratis smsje te sturen. Vodafone kwam in 2007 als eerste met deze nieuwe tariefstructuur en noemde het 'Vodafone Passport'. Later volgden T-Mobile met Grenzeloos en KPN met OpReisEuropa. Hi biedt sinds deze zomer het 'Vakantietarief'.

Voordeliger bij lange gesprekken
Aangezien tachtig procent van alle gesprekken korter zijn dan drie minuten, bent u door het hoge starttarief (ca. 80 cent) voor een gesprek vaak duurder uit dan zonder Vodafone Passport, T-Mobile Grenzeloos, KPN OpReisEuropa of Hi Vakantietarief. Bent u vaak en lang 'aan de lijn', of ontvangt u lange gesprekken in het buitenland, dan kunt u veel besparen.

Lager tarief voor sms en mobiel internet
Bij Hi Vakantietarief geldt naast een lager beltarief ook een lager tarief voor sms en mobiel internet. In de EU-landen is het Vakantietarief 11 cent per bericht in plaats van 13 cent  en internet op je mobiel is met € 2,95 per MB een euro goedkoper.

Geldigheid
De Passport constructie van Vodafone geldt in veel meer landen dan bij de concurrenten. Waar deze belvorm bij T-Mobile en KPN alleen in de EU-landen geldt, is Passport van toepassing in 42 landen. Hi Vakantietarief geldt ook buiten Europa, maar dan betaalt u andere (hogere) tarieven.  

Gratis
De dienst is bij alle vier aanbieders gratis, maar u moet er wel iets voor doen. Wilt u er gebruik van maken, dan dient u een gratis smsje te sturen om u aan te melden. Wilt u stoppen, dan moet u zich ook weer afmelden. Dat kan bij Vodafone en KPN op ieder gewenst moment; bij T-Mobile en Hi 1 keer per maand.

Gebeld worden is helemaal gratis bij Vodafone en T-Mobile, op het starttarief na. Bij KPN en Hi betaalt u daarnaast nog per minuut.

EU landen
In onderstaande tabel ziet u de tarieven van Vodafone Passport, T-Mobile Grenzeloos, KPN OpReisEuropa en Hi Vakantietarief voor de EU-landen. Deze tariefconstructie voor de overige landen vindt u in de vergelijking op Vakantiebellen.com. De standaardtarieven in de EU-landen zijn sinds deze zomer 46 cent per minuut voor bellen en 18 cent per minuut voor gebeld worden.

Tarief in EU landen Starttarief  Bellen p/min. Gebeld worden
p/min.
      Geldig in:  Sms  Internet
per MB
   79 c.  thuistarief  0 c.  42 landen incl. EU  nvt  Blox
   79 c.  thuistarief (buitenbundel)  0 c.  zone 1 (EU)  nvt  nvt
 80 c.  25 c.  10 c.  EU+Zwitserland+Andorra  nvt  3,95
 80 c.  29 c.  10 c.  binnen/buiten EU*  11 c.  2,95

* buiten de EU gelden andere tarieven, afhankelijk van de zone

Voordelen en nadelen
In het algemeen kan gesteld worden dat het in sommige gevallen voordelen biedt, maar er zijn ook nadelen, afhankelijk van aanbieder en vakantieland.

Voordelen: lange gesprekken zijn goedkoper; gebeld worden kost nooit meer dan ca. 80 cent per gesprek (behalve bij KPN/Hi); Passport geldt bij Vodafone ook voor prepaidklanten; sms en mobiel internet is ook goedkoper (Hi).

Nadelen: korte gesprekken zijn relatief duurder; geldt niet in alle landen (behalve bij Hi);  je moet je aan- en afmelden; afrekening per minuut. 

Nog meer vakantiebundels
Een paar providers hebben ook nog vakantiebundels, waarvoor betaald moet worden. Daarover meer in een volgend artikel. Of uw provider dergelijke bundels aanbiedt om goedkoper te bellen, sms-en of te internetten in het buitenland, ziet u op Vakantiebellen.com. Kies daarvoor uw aanbieder (stap 1), uw belvorm (stap 2) en uw vakantieland (stap 3).

Gepubliceerd: vrijdag 30 juli 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie