Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Weer veel meer mobiele dataverkeer

door Els Werkman Leestijd: 5 minuten

Het duikt steeds weer op in de media, het sterk groeiende mobiele internetverbruik van de Nederlander. Het moet gezegd worden: het is ook bijzonder, hoe snel het aantal verstookte MB’s gestegen is. In 2017 was het nog 1.5 GB per maand, inmiddels is een bundel van 4 GB het gemiddelde van de bezoekers van Bellen.com. Zoals het er naar uitziet wordt dit binnenkort 5 GB. En het einde is nog niet in zicht.

dataverbruik-mobiel-2017-2019.png

Groeiende vraag naar grotere bundels

Uit recent onderzoek van Telecompaper blijkt dat de interesse voor grotere bundels de afgelopen twee jaar sterk is toegenomen. Was twee jaar geleden 12 procent van de mensen geïnteresseerd in een databundel van 10 GB of meer, in juli 2019 is dit opgelopen tot 22 procent. Tegelijkertijd is de interesse in databundels tot 2 GB de afgelopen twee jaar sterk gedaald. In oktober 2017 gaf 40 procent van alle Nederlanders aan te kiezen voor een databundel van maximaal 2 GB, in juli 2019 was dit nog maar 24 procent. Een databundel van 5 GB per maand komt hier als gemiddeld gewenst product uit.

Uit eigen onderzoek van Bellen.com is dit de afgelopen jaren ook duidelijk geworden. Volgens onze RekeningScan verbruikte een gemiddelde bezoeker over het laatste kwartaal van 2017 1.5 GB per maand, in het eerste kwartaal van 2018 was dit al zo’n 2 GB. Dit werd ook geconstateerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die stijging toen zou te verklaren zijn door de introductie van de 'unlimited data' abonnementen van T-Mobile en Tele2. Maar daar hield het niet op. In het laatste kwartaal van 2018 gebruikte de gemiddelde bezoeker al 3 GB per maand. En in Q2 van 2019 is dit gestegen naar 4 GB. We zien ook een toename van het zoeken naar bundels met veel MB's. Onze bezoekers zijn erg geïnteresseerd in onbeperkte bundels. Uit de analyse van de RekeningScan blijkt overigens dat de meeste mensen zo'n bundel niet nodig hebben, 4 GB tot 5 GB is het gemiddelde verbruik. Het is natuurlijk wel gemakkelijk, onbeperkt internet: je hoeft je geen zorgen te maken over kosten buiten de bundel en je tegoed raakt niet op. En de huidige prijzen hoeven geen belemmering meer te zijn.

Waar komt de groei vandaan?

Wij zien een aantal factoren waardoor, in ieder geval een gedeelte van, die groei te verklaren is.

 1. Acceptatie: Een paar jaar geleden was je nog een nerd of hipster als je mobiel internet gebruikte. Nu bekijkt ook jouw opa de vertrektijden van de bus via de app van 9292.
   
 2. Toegankelijkheid apparaten: Bijna iedereen heeft een smartphone. Je moet erg je best doen om er geen aan te schaffen als je toe bent aan een nieuwe telefoon. Waren smartphones in het begin erg duur, tegenwoordig kun je in elke prijsklasse een exemplaar vinden. De afgelopen jaren zijn de meeste mensen de winkel (of het afhaalpunt) daarom uitgelopen met een telefoon met internettoegang.
   
 3. Toegankelijkheid netwerken: 4G zorgt voor sneller en daardoor prettiger te gebruiken internet; lang wachten op een pagina is er niet meer bij. In het verleden moest je vaak extra betalen via een 4G-bundel of een snelheidsverhoger. Bij bijna alle aanbieders krijg je nu standaard toegang tot 4G. Omdat er meer mobiele bandbreedte beschikbaar is, kunnen meer mensen tegelijkertijd internetten. En als het kan, waarom zou je het dan niet gebruiken.
   
 4. Toegankelijkheid internet: Er was een tijd dat bedrijven het nut van een mobiele versie van hun website niet inzagen. Er was een tijd dat er nog geen apps waren. Door het toenemende gebruik van mobiele apparaten werd het nut van apps en een mobiele site steeds duidelijker. En daardoor werd het aanbod groter, daardoor nam het gebruik verder toe etc.  Als je gewend bent om via de wifi te internetten op de smartphone dan is de stap naar mobiel internet ineens niet zo groot meer. Vooral omdat de prijzen daarvan enorm zijn afgenomen.
   
 5. Aanbod en prijzen internetbundels: Betaalde je ooit een tientje per MB, tegenwoordig kun je voor € 25 per maand onbeperkt internetten. Werd er eerst per kB afgerekend, nu wordt er niet meer op een MB (of zelfs GB) meer of minder gekeken. Dus kies je een abonnement dat bij jouw verbruik past, je hoeft niet meer dan 6 euro voor 1000 MB te betalen…Gebruik onze Belwijzer om te zien wat voor jou de beste keuze is.

Groot, groot, grootst

Onbedwingbare data lust? Kies een ruime bundel, er is keuze! We hebben de grootste bundels op een rijtje gezet.

Aanbieder Abonnement Looptijd Bundel

Max. snelheid

MB
buiten bundel
Maandprijs
 tele2.gif  Unlimited
 (met Onbeperkt bellen en sms'en)
 maand  Onbeperkt  225 Mbps  Nvt  € 27,00
 t-mobile.gif  Go Onbeperkt GB
 (met 120 min bellen en onbeperkt sms'en)
 jaar  Onbeperkt  256 Mbps  Nvt  € 31,00
 kpn.gif  100 GB + 150 min/sms  jaar  100 GB  75 Mbps  Snelheid naar beneden  € 65,00
 robin-mobile.gif

 Pijl Snel
 (met Onbeperkt bellen en sms'en)

 maand  70 GB  25 Mbps  Snelheid naar beneden  € 39,95
 vodafone.gif  Red Together
 (met Onbeperkt bellen en sms'en)
 jaar  40 GB  100 Mbps  € 2,00 per 200 MB  € 34,00
 youfone.gif  50 min/sms en 10 GB  maand  10 GB  25 Mbps  € 0,10 per MB  € 11,00
 lebara-mobile.gif  Onbeperkt min/sms en 10 GB  maand  10 GB  75 Mbps  € 0,10 per MB  € 21,00

Bron Bellen.com peildatum 30-08-2019

Waar moet het heen?

Doordat steeds meer zaken via het (mobiele) internet afgehandeld worden, zal de behoefte aan MB's de komende tijd alleen maar toenemen. De komst van tv-apps waarbij je mobiel televisie kunt kijken zorgt er voor dat er grotere bundels nodig zijn. De komst van 5G zal hier ook aan bijdragen. Door de snelheden die met deze techniek gehaald kunnen worden, is live tv-kijken op de mobiele telefoon een optie. Je kunt nu als KPN Compleet-klant een 200 GB bundel hebben, het aanbieden van grote bundels en/of onbeperkt internet toegang door alle partijen zou een logische volgende stap zijn. 

Geactualiseerd: vrijdag 30 augustus 2019

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.