Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Website EU met tarieven bellen vanuit buitenland

De Europese Commissie is een website gestart waarop consumenten kunnen zien via welk buitenlands netwerk zij het goedkoopste vanaf hun vakantiebestemming kunnen bellen. De roaming-tarieven van de verschillende telecombedrijven in Europa kunnen er worden vergeleken.

Eurocommissaris voor informatiemaatschappij en media Viviane Reding had de vergelijkingssite in juli al aangekondigd. Zij hoopt dat de telecomaanbieders onder druk van de site hun hoge tarieven voor het gebruik van de gsm in het buitenland  zullen verlagen. Ook de Consumentenbond hoopt dat door het inzichtelijk maken van de tarieven op de EU-website de concurrentie tussen mobiele telefoonaanbieders beter op gang komt en de tarieven omlaag gaan.  

De website is alleen in het Engels en bepaald niet volledig. Wie bijvoorbeeld wil weten hoeveel je als Nederlander in het populaire vakantieland Frankrijk moet betalen, zoekt tevergeefs. Wie een Telfort abonnement heeft, zal ook nergens prijzen kunnen vinden. De site vermeldt van vier Nederlandse telecombedrijven alleen de piektarieven in Oostenrijk, Finland, Italië en Slowakije, waarbij T-Mobile als goedkoopste en KPN als duurste uit de bus komt. De vergelijking is gebaseerd op een gesprek van vier minuten in piektijd. Er is geen rekening gehouden met  de nieuwe Vodafone Passport abonnementen, waardoor een Vodafone beller denkt dat hij € 4,60 kwijt is in Italië, terwijl dat in werkelijkheid € 1,99 is voor 4 minuten bellen.... 

Een andere tekortkoming is dat niet van alle roamingproviders de tarieven genoemd worden. Noch vinden Nederlanders de daltarieven, de prepaidtarieven, de kosten voor het gebeld worden, of de SMS tarieven. 

Voor inwoners van andere Europse landen is het niet beter gesteld. Zo kunnen Belgen enkel de roamingtarieven vinden van Cyprus, Finland, Italië en Polen. De landen lijken vrij willekeurig gekozen en niet gebaseerd op populaire vakantielanden.  De site zal om de zes maanden worden bijgewerkt.

Wie alle tarieven van alle aanbieders van alle landen wil vergelijken, kijkt op Vakantiebellen.com met nuttige beltips.

Gepubliceerd: donderdag 6 oktober 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie