Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website belkosten EU verouderd

1 reactie

De website voor de laagste de internationale gsm-tarieven van de Europese Commissie is al ruim een half jaar niet meer bijgewerkt. De site toont de grensoverschrijdende gsm-tarieven van aanbieders in de EU van vorige zomer.

De Europarlementariër Lambert van Nistelrooij vindt dit onaanvaardbaar voor de vele consumenten die binnenkort op zomervakantie gaan. Hij gaat vragen stellen aan de staatssecretaris van informatietechniek, Viviane Reding. Van Nistelrooij: "De site is een uitstekend initiatief van de Europese Commissie, maar dan moeten de tarieven wel bijgewerkt zijn." 

Uit onderzoek bleek dat sommige mensen hun gsm thuislieten om torenhoge facturen te voorkomen. Deze zomer moeten de maximumtarieven volgens het EU-besluit verder omlaag. In 2009 volgt de laatste verlaging.

Van Nistelrooij wil weten welke maatregelen de Commissie neemt om de tariefsvergelijking meer onder de aandacht van de burgers te brengen en wanneer de Commissie de site gaat actualiseren.

Eurotarief
De EU dwong vorig jaar maximumtarieven af voor mobiel bellen in of naar een ander EU-land. De tarieven daalden soms wel met 60 procent. De Eurotarieven -maximumprijzen die  operators kunnen vragen voor mobiele gesprekken die gevoerd of ontvangen worden door mensen terwijl ze in het buitenland zijn- moeten deze zomer opnieuw verlaagd worden. Vorig jaar werd het maximumtarief 49 cent (58 incl. BTW) voor bellen en 24 cent (29 incl. BTW) voor gebeld worden. Dit jaar gaat de prijs respectievelijk 3 en 2 cent per minuut omlaag en in 2009 volgt de laatste stap.  Zie onderstaande tabel (tarieven excl. BTW):
 

Eurotarief (maximum) zomer:       2007  2008 2009
bellen in het buitenland 49 cent  46 cent 43 cent
gebeld worden in het buitenland 24 cent 22 cent 19 cent

 

Wie deze zomer mobiel belt vanuit een EU land, mag maximaal 55 cent per minuut betalen. Wordt hij daar gebeld, dan mag het hoogstens 26 cent per minuut kosten. Voor zover bekend heeft nog geen enkele aanbieder de nieuwe tarieven gepubliceerd.

Vakantiebellen.com voor bellen in en vanuit het buitenland

Zie ook:
 
Vakantiebundels voordelig of juist niet?
EU: uiterlijk 1 juli goedkoper dataverkeer buitenland
Nederland laagste roamingtarieven van Europa

 

Reacties (1)

Geplaatst door: ir. koel ()

Tot mijn teleurstelling blijken de buitenland-tarieven voor de EU sinds verleden jaar te fors te zijn gestegen, i.p.v. te zijn gedaald.
Was verleden jaar het maximum 49ct/min nu moet ik 55 ct / min betalen voor uitgaand verkeer. ook gebeld worden blijkt 5ct/min duurder te zijn geworden.

De tarieven liggen zelfs boven het gestelde maximum.

Wie kan ik daarover aanspreken?

mvg,

ir Koel

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie