Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

We bellen meer in coronatijd: heb jij nog de juiste bundel?

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

We bellen meer in coronatijd, zowel mobiel als met een vast toestel. Maar het dataverbruik stijgt minder dan gewoonlijk. Dat staat in de Telecommonitor die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) elk kwartaal publiceert. Wat komt er nog meer uit dit onderzoek naar voren?Logo ACM

Bellen en corona

In het tweede kwartaal van 2020 zijn de effecten van de coronacrisis ook zichtbaar op telefonie en dataverbruik. Er wordt meer gebeld, met de vaste en de mobiele telefoon. Het aantal belminuten voor mobiel steeg met maar liefst 23% in het eerste halfjaar van 2020. Bij vaste telefonie was dat 19%. Lijkt bijzonder, omdat het aantal belminuten daarvoor juist gestaag afnam. Maar door het thuiszitten werd er uiteraard meer gebeld. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.acmmonitorq22020vasteminuten.PNG

Herken jij je hierin? En betaal je nu elke maand meer omdat je over de bundel heen gaat? Bekijk in onze vergelijker of er een beter passend mobiel abonnement beschikbaar is. En betaal je nu elke maand (veel) meer aan telefoonkosten op de vaste factuur? Kies dan voor een onbeperkt bellen bundel. Op Internetten.nl kun je zien wie die mogelijkheid aanbiedt.

Mobiel internet

De afgelopen jaren nam het verbruik van mobiele data sterk toe. Ook dit werd doorbroken door corona. Dit is te verklaren doordat de meeste mensen bij het thuiswerken wifi gebruiken in plaats onderweg mobiele data. Over de eerste helft van 2020 verbruikten Nederlanders 219 miljard MB mobiele data. Dit was in dezelfde periode een jaar eerder 347 miljard MB.

Verdere wetenswaardigheden

Uit het onderzoek komen nog een aantal interessante zaken naar voren:

  • Combinatie bundels - Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement. Denk aan combinaties van vaste diensten zoals telefonie, televisie of internet met een mobiel aabonnement. Het aantal van dit soort combinatiedeals bereikte in het eerste halfjaar van 2020 voor het eerst 7 miljoen.
  • Machine to machine - Het aantal M2M (machine-to-machine) aansluitingen steeg in het eerste halfjaar met 40.000 naar 7,1 miljoen. Apparaten wisselen online informatie uit met een beheerder, bijvoorbeeld alarmsystemen, slimme energiemeters en auto's. Dit soort diensten groeit enorm, die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten.
  • Vast internet - In Nederland zijn 7,45 miljoen huishoudens aangesloten op een vaste internetverbinding (er zijn zo'n 7,99 miljoen huishoudens). De meeste mensen hebben een internetverbinding met 30 Mbps of meer (92% van de huishoudens). 47% zijn aangesloten via de kabel, 33% via koper (DSL) en 20% via glasvezel.
  • Marktaandelen telecomaanbieders - VodafoneZiggo is met een marktaandeel van tussen 45 en 50% de grootste partij op de markt van breedband. KPN volgt met 40 à 45%. T-Mobile bezit tussen 5 en 10% van de markt en Delta Fiber Nederland minder dan 5%.
    Het marktaandeel van KPN op mobiel dataverbruik lag in het eerste kwartaal van 2020 tussen de 25 à 30%. Dat van VodafoneZiggo tussen 15 à 20%. T-Mobile (inclusief Tele2) domineert dit gedeelte van de markt, haar aandeel is ongeveer de helft van alle data.
Geactualiseerd: donderdag 1 oktober 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie