Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wat is nu het bundeltegoed van Choozze Bright?

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

'Onwaarschijnlijk veel internet+bellen+sms in Europa' is de omschrijving van het Choozze Bright sim only abonnement. Maandelijks kost dit 35 euro. Dit “onwaarschijnlijk veel” werd door Choozze beschreven als een bundeltegoed van 10 GB, 3000 min en 3000 sms’jes. Maar dit tegoed lijkt te zijn verdwenen door de nieuwe fair use policy die per 1 maart is ingegaan. De grote vraag is nu: wat krijgen de zogenoemde Chooze all-you-can-eat bellers nu maandelijks aan bundeltegoed?

Wie is Choozze?

Choozze is een mobiele provider die sinds augustus 2014 'Freemium'-bellen mogelijk maakt. Gratis bellen, sms-en en internetten kan met het Zero-abonnement. Hierbij krijg je elke maand 100 minuten, sms'jes en MB's. Choozze noemt zichzelf de telecomaanbieder met absolute vrijheid.

Eerlijk verbruik beleid

Het Bright abonnement bestond maandelijks uit een bundeltegoed van 10 GB, 3000 minuten en 3000 sms’jes, met een buitenbundeltarief van 15 eurocent voor belminuten en data en 7 eurocent voor een sms-bericht. Het bundeltegoed is verdwenen door de aangepaste fair use policy (FUP). Alle Choozze-gebruikers (zowel Bright- als Zero klanten) hebben een e-mail ontvangen van de mobiele provider over een 'eerlijk verbruik beleid'. Bright-klanten zouden volgens Choozze misbruik maken van het tegoed.

Vernieuwde fair use policy

De vernieuwde FUP van Choozze per 1 maart: We zijn erg blij dat veel mensen gebruik maken van onze abonnementen. De ene klant verbruikt net iets meer dan de ander en dat is prima tot op een bepaalde hoogte. Onder eerlijk verbruik verstaan wij dat iedereen gemiddeld een bepaald verbruik heeft en zich nooit ver boven dit verbruik bevindt. Echter is er 1% van de Choozze gebruikers die oneerlijk veel verbruiken. Soms verbruikt die 1% in 1 maand evenveel als de gemiddelde Choozze gebruiker in 3 maand doet. 

We willen niet dat jij als gemiddelde Choozze gebruiker daar de dupe van wordt. Gebruikers die binnen deze 1% vallen, worden op de hoogte gesteld van mogelijke maatregelen (bijvoorbeeld inperking of beëindiging van het abonnement). Dit wordt per geval bekeken. Door deze maatregelen te nemen zorgen we ervoor dat Choozze klanten optimaal en onbezorgd kunnen blijven genieten van een Choozze abonnement! Zie ook de video.

Misbruik van data

Naar aanleiding van de veranderde FUP ontstond er op het Tweakers forum discussie over dit onderwerp. Bright-klanten weten niet meer waar ze aan toe zijn en vinden dat Choozze onduidelijk en vaag is. Als reactie schrijft Choozze op 27 februari 2015: "De bedoeling die we altijd bij Bright hebben gehad is het bieden van een 'onbezorgd' abonnement - een dienst waar je niet al te veel over na hoeft te denken. Dat kan, zolang er niet een enkeling is die het voor de  rest verpest (en ja, we zien echt mensen die niet alleen 10 GB, maar zelfs 40-50 GB verstoken)."

Wat gebeurt er bij het overschrijden van de bundel?

Door middel van het sturen van waarschuwingen wordt de klant erop attent gemaakt dat het verbruik niet past binnen het eerlijk verbruik beleid. Blijkt de klant zijn verbruik niet aan te passen, dan zal internet worden geblokkeerd voor de rest van de maand. Bij structureel veel verbruik blijkt Choozze Bright niet het abonnement te zijn voor de klant en wordt het abonnement beëindigd. Er wordt dan een Choozze Zero abonnement aangeboden, waarbij de klant zelf bundels kan toevoegen om zo het abonnement samen te stellen.

Op 26 maart 2015 schrijft Choozze op het forum van Tweakers: "Mijn Choozze heeft een upgrade gekregen. Bright abbonees hebben vanaf nu verbeterde inzicht in hun verbruiksgegevens en het huidige verbruik in relatie tot het Eerlijk Verbruik beleid. Ook wordt er een prognose van je verbruik voor deze maand in relatie tot het Eerlijk Verbruik beleid geschetst. We hebben een geautomatiseerde monitoringstool in gebruik genomen. Deze is op de helft van de maand maart geactiveerd. Daardoor kan het zijn dat de waarschuwingsberichten nu kort achter elkaar verzonden worden. Dit kan er voor hebben gezorgd dat jullie dit hebben ontvangen als een sms op 98,99 en 100 procent. Vanaf 1 april is dit verholpen en worden de berichten verstuurd op het moment dat je oneerlijk verbruik nadert. Via Mijn Choozze is dit vanaf nu inzichtelijk gemaakt.”

Reactie Bellen.com

Ook bij ons ontstonden vragen over de nieuwe FUP van Choozze. Daarom hebben we contact gezocht om meer duidelijkheid te krijgen, maar tevergeefs. We kregen een vaag antwoord op de vraag of ze een indicatie konden geven over het nieuwe bundeltegoed voor Bright-klanten. 

Onze conclusie: Choozze kijkt wat er gemiddeld aan data verstookt wordt door Bright-klanten. Is dit bijvoorbeeld 1 GB, dan kan er bij 3 GB een limiet gesteld worden. Maar het zou ook meer data kunnen zijn. Dit hangt dus af van het gemiddelde verbruik. Of je daadwerkelijk nog gebruik kunt maken van de eerdere 10 GB is onduidelijk. Zit je eraan te denken een Bright-abonnement af te sluiten, bedenk dan dat je maandelijks niet zeker bent van het bundeltegoed. Wij adviseren om de Belwijzer te gebruiken en te kijken welke aanbieders voor ongeveer hetzelfde bedrag een vergelijkbaar abonnement bieden. Zo heeft Robin Mobile Gewoon snel met onbeperkt min, sms en internet (800 Kbps) voor 29,95 euro per maand. En voor 42,50 euro per maand heb je een KPN Zorgeloos Premium 4G abonnement met onbeperkt minuten, sms en 10 GB.
 
Heb jij een Bright-abonnement? We zijn benieuwd wat jij vindt van de nieuwe FUP!

Geactualiseerd: donderdag 28 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.