Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Wat is nieuw in de bijna randloze iPhone X?

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Apple is jarig: 10 jaar geleden verscheen de eerste iPhone*. Dat viert het bedrijf met een smartphone die maar liefst 1159 euro kost. De iPhone X (spreek uit tien) heeft geen homeknop meer, gebruikt gezichtsherkenning om te ontgrendelen en is bijna randloos. Ook laadt het toestel draadloos op. Het paradepaardje komt begin november beschikbaar. Is het toestel de moeite waard als we iPhones vergelijken

Wat-is-nieuw-in-de-iphone-x-groot.jpg

In het nieuwe Steve Jobs theater presenteerde Apple gisteren veel nieuwe producten waaronder de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus, de Apple Watch series 3 - die nu zonder iPhone verbinding kan maken met internet - en de nieuwe Apple TV 4K. Als klap op de vuurpijl de iPhone X met OLED-scherm. De video van de keynote kun je hier terugkijken.

iPhone 8 en 8 Plus

iPhone 8_en_iPhone 8-Plus.jpgDe iPhone 8 en  de iPhone8 Plus, de opvolgers van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, zijn vanaf vrijdag 15 september te bestellen en vanaf 22 september beschikbaar voor een bedrag tussen de € 809 ( 8, 64 GB) en € 1059 (8 Plus, 256 GB). De iPhone 8 heeft een 4,7-inch scherm, terwijl de iPhone 8 Plus een 5,5-inch scherm heeft. Beide toestellen hebben een LCD-scherm, geen OLED. Wel nieuw is dat het scherm meekleurt met het omgevingslicht.

Het verdere design lijkt ongewijzigd te zijn, schrijft iCulture.nl, waardoor ook de afmetingen hetzelfde zijn als bij de iPhone 7-serie. De toestellen hebben dan ook dezelfde homeknop, inclusief Touch ID. De iPhone 8 Plus is voorzien van een vernieuwde dubbele camera, terwijl de iPhone 8 nog steeds een enkele camera heeft. Ze komen in drie kleuren uit: spacegrijs, zilver en goud. Qua opslagruimte kun je kiezen uit 64 GB en 256 GB. De 32GB-versie is dus niet meer beschikbaar en ook de 128GB-versie is vervangen.

Paradepaardje iPhone X

iPhone X.jpgMet de iPhone X neemt Apple voor het eerst afscheid van de homeknop. Touch ID wordt vervangen door Face ID. Het is de eerste iPhone met OLED-scherm en draadloos opladen. Voor- en achterkant zijn gemaakt van glas en wat de kleuren betreft heb je de keuze uit spacegrijs en zilver. Ook is er minder keuze uit opslag: 64 GB en 256 GB. Er komt slechts één schermformaat van 5,8-inch met een resolutie van 2436 x 1125 pixels. De pixeldichtheid is 458 ppi, wat niet eerder is vertoond in een iPhone.

In plaats van de homeknop komen er andere vingerbewegingen om het toestel te bedienen. Je veegt omhoog om het bedieningspaneel te openen. Multitasking tussen apps zal ook op een andere manier werken. De extra grote zijknop krijgt een andere rol en is op meerdere manieren te gebruiken.

Camera van de iPhone X

Net als bij de iPhone 7 Plus zijn er twee 12-megapixel camera’s aanwezig, maar nu verticaal geplaatst. Beide zijn voorzien van optische beeldstabilisatie. De camera is nodig voor Augmented Reality (AR), een van de vernieuwingen waarmee Apple dit jaar flink wil uitpakken. Eerder dit jaar kwam ARKit beschikbaar, waarmee ontwikkelaars alvast toepassingen konden maken. 

De camera aan de achterkant heeft een quad-LED True Tone-flitser voor natuurlijke effecten. De frontcamera is nodig voor gezichtsherkenning. Met Face ID gezichtsherkenning heb je geen pincode meer nodig en je hoeft je vinger ook niet op de scanner te leggen. Met speciale 3D-sensoren en infraroodbundels kan Apple je gezicht in kaart brengen. Face ID werkt ook met Apple Pay en apps, zoals Snapchat. Verder gebruikt Apple de gezichtsherkenning voor Animoji, de geanimeerde emoji die meebewegen met je gezicht.

Apple-IphoneX.jpg

Draadloos opladen

Apple heeft de batterijduur van de iPhone X verlengd met 2 uur extra ten opzichte van de iPhone 7. In plaats van het aansluiten van een Lightning-kabel laad je je iPhone ook op door deze op een inductielader te leggen. Dit werkt net als de Apple Watch. Het werkt ook met opladers van bijvoorbeeld IKEA en Belkin.

De specs op een rijtje:

  • 5,8-inch beeldscherm
  • Super Retina Display: 2436×1125 pixels, 458ppi, 2,7 miljoen pixels
  • OLED-scherm: HDR, Dolby Vision en HDR-10, TrueTone
  • Face ID vervangt Touch ID: ontgrendel ien log in met je gezicht
  • Animoji: animeer emoji’s met je eigen gezichtsuitdrukking
  • Draadloos opladen via open Qi-standaard. Werkt met bestaande accessoires

Beschikbaarheid iPhone X

De iPhone X voorverkoop begint op 27 oktober, waarna de toestellen op 3 november worden uitgeleverd. De iPhone X met 64 GB gaat €1159 kosten. Dat is 350 euro meer dan de iPhone 8 en 240 euro meer dan de iPhone 8 Plus.  Daarnaast komt er een 256 GB model voor de prijs van € 1329. 'Als je bereid bent meer te betalen voor dit pareltje, doe je dat vooral voor de visuele pracht en praal', vindt Tweakers. 'Wel heb je dan een smartphone om je vingers bij af te likken en dat kun je ook gerust doen, want je hebt ze niet meer nodig om de smartphone te ontgrendelen.'

* Column: KPN zet zich buitenspel voor Apple iPhone? (grappig, die reacties toen)

Geactualiseerd: woensdag 5 januari 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.