Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Wat is 5G?

door Jeanet Woldring

5G-Samsung.jpgNu bijna heel Nederland surft, gamet en YouTube-video's bekijkt op 4G, hebben we het alweer over de opvolger: 5G. Hoewel 4G pas is uitgerold, is het aannemelijk dat we over een paar jaar overgaan op snelheden die nog eens vele malen hoger liggen. Noord-Groningen wordt dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Wat is 5G nou precies?

5G: wat is het?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de extreem hoge snelheid. Maar het is niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur. Zo kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiënt in een ambulance beoordelen. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner. 

5G-netwerken pas vanaf 2020

Samsung heeft inmiddels tests gedaan die laten zien dat het 5G-netwerk in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan bereiken. Honderden keren sneller dan 4G dus. Bekijk het filmpje waarin de toestelfabrikant het verschil uitlegt tussen 1G, 2G, 3G, 4G en 5G. De echte lancering van 5G verwachten veel telecombedrijven echter pas rond 2020.

Noord-Groningen als proeftuin 5G

5G-proeftuin Noord-Groningen.jpgToch worden er in Nederland al allerlei toepassingen getest met dit snelle draadloze internet. Noord-Groningen is namelijk het eerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest gaat worden met 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en heeft negen partners: Agentschap Telecom, Ericsson, Huawei, KPN, Vodafone, TNO, SURF, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.

Drones, zelfrijdende wagens, virtual reality

Let's Gro Loppersum-11-en-12 nov2016.jpgTijdens Let’s Gro Loppersum kun je zaterdag 12 november al een voorproefje zien van de toepassingen van 5G. Het evenement is onderdeel van het Let’s Gro Festival. Vrijdag is er een symposium voor genodigden en op zaterdag is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de toekomst.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie