Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Wat doen providers als je databundel op is?

door Jeanet Woldring Leestijd: 6 minuten

We mobiel internetten ons suf! Volgens de toezichthouder waren er eind 2013 bijna 10 miljoen smartphones met toegang tot internet. Veel mensen hebben daarvoor een internetbundel. Maar ook degenen zonder databundel internetten veel en komen soms voor onaangename verrassingen te staan als ze hun telecomfactuur onder ogen krijgen. Voor welke providers moet je oppassen en wat kun je doen om hoge kosten te voorkomen?

Providers verkopen de meeste mobiele abonnementen tegenwoordig met een internetbundel, maar soms ook zónder zo'n databundel. Als je smartphone dan even niet met wifi is verbonden, maakt je telefoon contact met het mobiele netwerk. Dat kan een torenhoge telefoonrekening opleveren! Een billshock kan jou ook overkomen als je een te kleine internetbundel kiest en je provider hoge buitenbundeltarieven hanteert.

Gedragscode mobiel datagebruik

KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben vorig jaar met een gedragscode afgesproken dat ze een waarschuwing zullen uitsturen voordat mensen te veel kosten gaan maken voor mobiel internet. Hoe deze gedragscode is opgevolgd, kun je lezen in de Evaluatie Gedragscode Transparantie Mobiel Datagebruik.

Wat doen providers als je databundel op is?

Bellen.com zocht uit wat er standaard gebeurt als je bundel op raakt en of je ook kunt internetten als je géén internetbundel hebt afgenomen. We hebben de mobiele abonnementen zoals die nu worden aangeboden door de providers via hun websites bekeken op voorwaarden en tarieven. Dat hebben we gedaan voor zowel abonnementen met als zonder internetbundel. De resultaten staan in onderstaande tabel.

Peildatum 2-6-2014

Met databundel Waarschuwing
1
Waarschuwing
2
Blokkade na
bundelverbruik
Snelheid omlaag na
verbruik bundel
Extra bundels? Buitenbundel
kosten per MB
Internet zonder
bundel?
Logo Ben 80% 100% nee nee nee € 0,10 ja, € 1,02 per MB¹
Logo Hi 80% 100% nee ja ja nvt nee
Logo hollandsnieuwe bij € 3,- tegoed nee ja nee opwaarderen € 0,03 nee
Logo KPN 80% 100% nee ja ja, 250 en 1000MB nvt nee
Logo MTV Mobile bij 200/100 MB 100% nee ja ja, 100, 500, 1000MB n.v.t. nee
Logo Simpel 90% 100% bij € 50,- ² nee nee € 2,50 per 50MB nee
Logo Simyo 50% 100% nee nee nee € 0,15 ja, € 0,15 per MB
Logo Tele2 80% 100% nee ja ja, 50, 100, 200, 500, 1000MB ja, € 1,- per MB
Logo Telfort 80% 100% ja nee ja, 500MB (4x p/mnd) n.v.t. nee
Logo T-Mobile 70% 100% ja ja, 100, 500, 1000MB n.v.t. ja, gratis, 64/64
Logo Vodafone 80% 100% keuze³ keuze² ja, 100, 400, 1000MB n.v.t. nee
Logo Youfone 80% 100% nee ja ja, 100, 200, 500, 1000MB n.v.t. nee
Logo Ziggo 80% 100% nee nee nee € 0,10 nee

¹ Ben verstuurt een waarschuwing als je meer dan 7MB buiten de bundel hebt verbruikt.
² bij Simpel heb je een blokkade (gebruikslimiet) die je met een voorschotbedrag ongedaan kunt maken. Je kunt ook een plafond instellen, dan maak je geen buitenbundelkosten.
³ Bij het bestellen van een Vodafone abonnement kun je kiezen of je hierna voor € 2 per 100 MB op volle snelheid verder wilt internetten (bij RED Super is dit € 2 voor 200MB), of voor 'beperkt internet'. Die eerste wordt geblokkeerd op het moment dat je meer dan € 100 buiten je bundel hebt verbruikt. Bij die laatste maak je geen extra kosten en kun je gratis verder internetten met een verlaagde snelheid van 64Kbps. Heb je je abonnement na 7 april 2014 afgesloten? Dan kun je onbeperkt internet via My Vodafone maandelijks aan- of uitzetten.

Robin Mobile en *bliep

Logo Robin MobileRobin Mobile en *bliep zijn niet in de tabel opgenomen, omdat deze providersUitleg bliep bundels een andere methode hanteren. Zo heeft Robin Mobile als enige onbeperkt internet en *bliep alleen maar dagbundels. Daarom hieronder tekstuele uitleg over hun beleid bij mobiel internet.

Wat gebeurt er als je bundel op is?

In plaats van een klassiek abonnement of prepaid, werkt *bliep met dagbundels die je elke dag aan of uit kunt zetten. Bij de abonnementen van € 0,50 en €1,00 per dag krijg je standaard onbeperkt internet met een snelheid van 384 Kbps. Indien je een dag geen bundel afneemt, kun je niet mobiel internetten. Je kunt je snelheid verhogen tot 3,6 Mbps voor € 0,50 bovenop je dagbundel. Hierbij geldt een limiet van 2 GB per kalendermaand. Als je deze limiet bijna bereikt hebt, krijg je een melding.

Bij Robin Mobile zit onbeperkt internet standaard bij elk abonnement inbegrepen. Bij Robin GEWOON SNEL kun je altijd gebruikmaken van mobiel internet tot 800 Kbps. Robin HEEL SNEL biedt internet tot maximaal 2 Mbps voor de eerste 4 GB. Hierna word de snelheid verlaagd naar 800 Kbps. De internetsnelheid van Robin SUPER SNEL is de eerste 8 GB 8,2 Mbps. Van 8 GB tot 12 GB is de maximale snelheid 2 Mbps. Hierna word je teruggezet naar 800 Mpbs. Indien een van deze bundels bijna op is, krijg je een melding via de mail.

Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten?

Als je bij *bliep de limiet van 2 GB bereikt hebt, kun je geen gebruik meer maken van 'Sneller internet.' De gewone dagbundel van 384 Kbps internet blijft altijd beschikbaar.

Bij Robin Mobile is het niet mogelijk om eenmalige databundels te kopen. Wel is 800 Mbps veruit de snelste 'buitenbundelsnelheid' van alle providers. Je zult hiermee misschien geen HD-video's meer kunnen bekijken, maar alles van e-mailen tot surfen en audio streamen zal nog mogelijk zijn.

Wat als je internet zonder internetbundel?

Als je geen bundel afneemt, kun je bij *bliep niet mobiel internetten.

Bij Robin Mobile is onbeperkt internet inbegrepen bij alle internetbundels.

Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie