Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vrij internetten dankzij netneutraliteit

Mag mijn provider de toegang tot een internetdienst of applicatie zomaar blokkeren? Nee, maar er zijn een paar uitzonderingen op de vrije toegang tot internet, deze zogeheten netneutraliteit.

Vrije toegang tot internet wettelijk geregeld
Sinds 1 januari 2013 moeten internetaanbieders hun klanten vrij en open toegang bieden tot het internet. Dat betekent dat zij de toegang tot internetdiensten of applicaties niet mogen blokkeren en hier geen extra geld voor mogen vragen. Dit heet netneutraliteit.  

Uitzonderingen
Er zijn een paar gevallen waarbij een provider wél diensten mag blokkeren:

- als de veiligheid van het internet in gevaar komt, bijvoorbeeld doordat een website schadelijke software verspreidt.

- als een wet of een rechter een blokkade heeft opgelegd, zoals bijvoorbeeld gebeurde bij torrentsite the Pirate Bay.

- als het extreem druk is op het internet mag een dienst worden geblokkeerd om het internet bereikbaar te houden. Dit is echter zeer uitzonderlijk.

- als u uw contract vóór 1 januari 2013 heeft afgesloten. Pas vanaf dat moment was blokkeren verboden en voor deze contracten geldt een overgangsperiode. Vanaf 1 januari 2014 gaat deze wet ook in voor oudere contracten.

Klachten
Wanneer uw provider nu ten onrechte een internetdienst blokkeert, kunt u of bij uw provider een klacht indienen of bij ConsuWijzer. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) kan maatregelen nemen tegen deze provider.

Gepubliceerd: woensdag 19 juni 2013

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie