Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vodafone verlaagt snelheid mobiel internet

door Jeanet Woldring 1 reactie

Vodafone heeft tot verbazing van veel gebruikers de snelheid van Zorgeloos Internet op de mobiele telefoon verlaagd van 3600 kbps tot 256 kbps. De forse verlaging geldt alleen voor nieuwe klanten en voor abonnees die hun contract verlengen. Bestaande klanten houden de huidige snelheid. De prijs van het abonnement blijft gelijk.

Niet alleen de downloadsnelheid is verlaagd, ook de uploadsnelheid is fors teruggeschroefd en gaat van 384 kbps naar 64 kbps. De Iphoneclub maakte maandag melding van de plotselinge wijziging in de snelheden en toont een screenshot met de oude snelheden van mobiel internet op de telefoon van Bellen.com. 

Op Vodafone's webpagina over Zorgeloos Internet Blox stond maandag te lezen: “Vodafone levert een snelheid tot wel 256 kbit/s voor downloaden en 64 kbit/s voor uploaden (afhankelijk van je toestel).” Inmiddels is de tekst gewijzigd in: "Vodafone levert bij Zorgeloos Internet BloX voor abonnementen een snelheid tot 256 Kbps voor downloaden en 64 Kbps voor uploaden. Bij prepaid is de snelheid 3,6 Mbps." 

Vodafone denkt dat gebruikers weinig of niets van de verlaging zullen merken, omdat ze internet op de mobiele telefoon alleen gebruiken om te surfen of hun e-mail te lezen. Dat kan bij de lagere snelheid ook prima. 

Volgens Vodafone bieden concurrenten vergelijkbare snelheden aan. Of de verlaging gevolgen heeft voor de mobiele televisiedienst van Vodafone is niet bekend.

Na de aanpassing van Vodafone is het mobiele internetaanbod van T-Mobile (ca. 2000 kbit/s bij de speciale iPhone-abonnementen) ineens een stuk aantrekkelijker geworden, schrijft de iPhoneclub. 'De hoogste snelheid voor mobiel internet op de gsm krijg je momenteel bij Debitel (3600 kbit/s), maar door de datalimiet van 40 MB per maand praktisch onbruikbaar.' Of je deze maximale snelheid ooit krijgt, is de vraag. Debitel zegt hierover zelf: de downloadsnelheid van de dienst is afhankelijk van de netwerkdekking (maximaal 3,6 mb/s voor UMTS). De uploadsnelheid is maximaal 1,4 mb/s.

Uit de vergelijking blijkt dat je met Telfort Surf&Mail Onbeperkt en met T-Mobile Web’n'Walk Standard nu beter af bent dan bij Vodafone: je krijgt bij beide aanbieders een hogere snelheid voor een vrijwel gelijke of zelfs lagere prijs. Ben, Hi, KPN en Rabo Mobiel scoren ten opzichte van de nieuwe Vodafone-snelheden nog steeds onder de maat met hun aanbiedingen voor mobiel internet.

Update 20-11-2008: In een persbericht laat Vodafone weten: Uit de vele reacties van klanten op de aangekondigde snelheidverlaging van Zorgeloos Internet Blox, blijkt hoe belangrijk klanten de hoge snelheid van Vodafone waarderen. Daarom heeft Vodafone besloten de hoge snelheid van 3,6 Mbps te blijven bieden.

Zie ook: Mobiel internetten op de laptop
Meer info: Wat is mobiel internetten?

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jeroen ()

20/11/2008Vodafone houdt datasnelheid op 3,6 Mbps voor alle klanten
, 20/11/2008 - Vodafone Nederland heeft vandaag besloten om de download snelheid voor mobiel internetten op je telefoon te handhaven op de maximaal beschikbare netwerksnelheid. Op dit moment bedraagt die 3,6 Mbps. Eerder deze week werden vragen gesteld toen Vodafone aankondigde de download snelheid voor internet op de mobiel voor nieuwe klanten te willen verlagen, om meer in lijn te zijn met andere aanbiedingen in de markt. Passend bij zijn no. 1 positie in klanttevredenheid, heeft Vodafone besloten de reakties serieus te nemen.

Bart Hofker, directeur Consumentenmarkt bij Vodafone Nederland: ``Het is goed te zien hoe zeer onze klanten onze netwerk kwaliteit en snelheid waarderen. Onze klanten maken blijkbaar duidelijk onderscheid tussen de aanbieders op basis van kwaliteit en niet alleen maar prijs. Omdat wij natuurlijk een klantgerichte organisatie zijn en ook al zou de aanpassing maar voor een specifiek klantsegment gaan gelden, vinden wij het toch belangrijk om alles bij het oude te laten en al onze klanten de typische Vodafone netwerk kwaliteit en snelheid te blijven bieden. Het toont wel aan dat onze klanten mobiel internet belangrijk vinden en dat Vodafone leidend is op dit gebied. En de huidige decemberpromotie voor nieuwe klanten, in combinatie met de snelheid van 3,6 Mbps maakt het bovendien een ideaal cadeau voor de Feestdagen.``

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie