Vodafone verkoopt thuisklanten aan T-Mobile
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Vodafone Nederland verkoopt alle 150.000 breedbandklanten aan T-Mobile. Dit bedrijfsonderdeel wordt verkocht om te kunnen fuseren met Ziggo. Afronding van de verkoop wordt verwacht in december 2016. Wat betekent dit voor de telecommarkt?
Eis van Europese Commissie
De Europese Commissie stelde de verkoop van het onderdeel als eis voor de fusie met Ziggo. Hoeveel T-Mobile betaalt voor het onderdeel is niet bekendgemaakt. Ook de gevolgen voor de klanten zijn nog niet duidelijk. Vodafone Nederland en Ziggo hopen de fusie rond 1 januari af te ronden.
T-Mobile terug op breedbandmarkt
Met de overname zal T-Mobile in staat zijn om gecombineerde abonnementen aan te bieden. Daarmee krijgt de provider opnieuw vaste voet aan de grond op de totale telecommarkt met een aanbod voor breedband internet, vaste telefonie, televisie. Net als KPN en Vodafone zal T-Mobile waarschijnlijk met bundels komen waarbij vaste en mobiele diensten gecombineerd worden. T-Mobile verkocht eind 2013 zijn vaste onderdeel Online.nl aan de M7 Groep. Het ging destijds om zo'n 256.000 breedbandklanten. T-Mobile kreeg de vaste breedbandtak in handen in 2007 na de fusie met Orange.
Gelijk speelveld of duopolie?
Nu T-Mobile opnieuw de markt voor vaste diensten betreedt, ontstaat er in Nederland binnen een jaar een compleet ander speelveld. Telecompaper schrijft dat er begin dit jaar zes landelijke spelers van formaat waren: KPN, Ziggo, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en M7 (Online,nl, Canal Digitaal). Daarvan had alleen KPN een volledig eigen vast en mobiel netwerk.
Volgens het onderzoeksbureau lijken er in 2017 vier landelijke spelers van formaat over te blijven: 'KPN en Vodafone-Ziggo met een compleet vast én mobiel netwerk, T-Mobile en Tele2 met een mobiel netwerk en wholesale-contracten voor vaste diensten. Op afstand volgt dan M7.'
Of de telecomproviders er zelf ook zo over denken, is de vraag. Zolang Ziggo concurrenten geen toegang tot de kabel hoeft te geven en KPN zijn netwerk wel verplicht open moet stellen, is er sprake van een ongelijk speelveld.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...