Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vodafone verkoopt thuisklanten aan T-Mobile

door Jeanet Woldring 1 reactie

vodafone.gif

t-mobile.gif

Vodafone Nederland verkoopt alle 150.000 breedbandklanten aan T-Mobile. Dit bedrijfsonderdeel wordt verkocht om te kunnen fuseren met Ziggo. Afronding van de verkoop wordt verwacht in december 2016. Wat betekent dit voor de telecommarkt?

Eis van Europese Commissie

De Europese Commissie stelde de verkoop van het onderdeel als eis voor de fusie met Ziggo. Hoeveel T-Mobile betaalt voor het onderdeel is niet bekendgemaakt. Ook de gevolgen voor de klanten zijn nog niet duidelijk. Vodafone Nederland en Ziggo hopen de fusie rond 1 januari af te ronden. 

T-Mobile terug op breedbandmarkt

Met de overname zal T-Mobile in staat zijn om gecombineerde abonnementen aan te bieden. Daarmee krijgt de provider opnieuw vaste voet aan de grond op de totale telecommarkt met een aanbod voor breedband internet, vaste telefonie, televisie. Net als KPN en Vodafone zal T-Mobile waarschijnlijk met bundels komen waarbij vaste en mobiele diensten gecombineerd worden. T-Mobile verkocht eind 2013 zijn vaste onderdeel Online.nl aan de M7 Groep. Het ging destijds om zo'n 256.000 breedbandklanten. T-Mobile kreeg de vaste breedbandtak in handen in 2007 na de fusie met Orange.

Gelijk speelveld of duopolie?

Nu T-Mobile opnieuw de markt voor vaste diensten betreedt, ontstaat er in Nederland binnen een jaar een compleet ander speelveld. Telecompaper schrijft dat er begin dit jaar zes landelijke spelers van formaat waren: KPN, Ziggo, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en M7 (Online,nl, Canal Digitaal). Daarvan had alleen KPN een volledig eigen vast en mobiel netwerk.

Volgens het onderzoeksbureau lijken er in 2017 vier landelijke spelers van formaat over te blijven: 'KPN en Vodafone-Ziggo met een compleet vast én mobiel netwerk, T-Mobile en Tele2 met een mobiel netwerk en wholesale-contracten voor vaste diensten. Op afstand volgt dan M7.' 

Of de telecomproviders er zelf ook zo over denken, is de vraag. Zolang Ziggo concurrenten geen toegang tot de kabel hoeft te geven en KPN zijn netwerk wel verplicht open moet stellen, is er sprake van een ongelijk speelveld.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Matthijs Vegting ()

Vodafone Thuis (straks T-Mobile) heeft wel degelijk een eigen fiber netwerk. Niet landelijk dekkend maar wel voor een groot gedeelte.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie