Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vodafone Red: toestel direct kopen of afbetalen?

Vodafone biedt met de RED abonnementen een nieuwe keuze van betalen. Voor het eerst mogen klanten zelf bepalen hoe ze hun toestel financieren. In een keer vooraf betalen of gespreid over de abonnementstermijn. In beide gevallen zijn klanten direct eigenaar van het toestel. Lees hier de voor- en nadelen van de flexibele financiering.

Vijf prijsklassen

Bij de nieuwe abonnementen krijg je een toestel dat behoort tot een bepaalde prijscategorie variërend van A t/m E. In de laagste prijsklasse zitten voornamelijk simpele toestellen en bij de hoogste ontvang je één van de meest geavanceerde smartphones.

Flexibele financiering smartphone

Standaard krijg je een smartphone in de prijscategorie van de iPhone 4. Je mag zelf bepalen of je liever een andere of géén smartphone (sim only) neemt bij het abonnement. Daarnaast kun je dus voor het eerst zelf bepalen hoe je je toestel financiert.

In het geval van een duurdere smartphone geeft Vodafone de keuze uit een eenmalige bijbetaling of een maandelijkse betaling en ben je direct eigenaar van het toestel. Op die manier wordt duidelijk waarvoor je betaalt.

Voorbeelden Vodafone Red abonnementen

Kies je bijvoorbeeld voor een tweejarig RED Essential abonnement van 44 euro per maand dan kun je hierbij gratis een toestel kiezen uit categorie B. Bij eenjarige contracten moet bijbetaald worden voor de smartphone. Zo kost de Samsung Galaxy SIII dan 264,99 euro.

Het is ook mogelijk om het toestel gespreid te betalen. Via de Vodafone site kun je kiezen voor bijvoorbeeld de Sony Xperia Z bij een tweejarig RED abonnement van 49 euro per maand. Dit toestel valt niet binnen de bijbehorende categorie waardoor je moet bijbetalen. Dat kan op twee manieren: twee jaar lang maandelijks 5 euro extra óf direct 94,99 euro bijleggen. Bij gespreide betaling ben je dus 25 euro duurder uit.

Bij de Smartphoneshop via Bellen.com betaal je voor de Sony Xperia Z overigens slechts 49,80 euro. Bijna de helft goedkoper dan via de Vodafone website. Hier heb je echter niet de mogelijkheid van gespreide betaling.

Voor de iPhone 5 16 GB zijn de eenmalige kosten 270 euro en per maand 15 euro, dit betekent dat je ongeveer eenderde duurder uit bent dan wanneer je het toestel direct koopt. De enige manier om gespreid te betalen is bij Vodafone zelf, via andere webshops is dit niet mogelijk.

Conclusie Vodafone Red: transparanter

In eerste oogopslag lijkt het abonnement op afbetaling van Vodafone voordelig vanwege de lage maandkosten. Toch ben je uiteindelijk aanzienlijk duurder uit dan wanneer je het het toestel in een keer betaalt, hetgeen meestal het geval is bij gespreide betaling. Groot voordeel ten opzichte van de oude betaalwijze is dat de kosten voor de smartphone nu heel transparant zijn. Voorheen zaten de kosten van de 'gratis toestellen' verstopt in de abonnementen!

Gepubliceerd: vrijdag 29 maart 2013
Geactualiseerd: maandag 27 januari 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie