Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vodafone onderneemt actie tegen malafide sms-diensten

door Jeanet Woldring

Vodafone gaat binnenkort actie ondernemen om malafide sms-diensten te weren. Aanleiding is de voortdurende ergernis over dure en misleidende sms-diensten. De aangescherpte contracten tussen Vodafone en dienstverleners vormen een aanvulling op de recent aangescherpte SMS Gedragscode.

Het telecombedrijf wil in gevallen waarin een shortcode veel klachten oplevert, de dienst in zijn geheel blokkeren. De shortcode is het getal van vier cijfers dat de afzender is van het sms-bericht dat je krijgt. Vodafone stelt dat de maat vol is en wil dat hun klanten hierdoor niet langer benadeeld worden. Omdat het bedrijf dit zelf niet kan, leggen ze de verantwoording nu bij de sms-dienstverlener neer, die wel de mogelijkheden heeft om de malafide sms-diensten aan de poort te weren.

Ongelijk
Begin dit jaar sleepte de Consumentenbond   T-Mobile en Vodafone nog voor de rechter met als doel de reverse billing in geval van sms-diensten te laten verbieden. Reverse billing houdt in dat het geld voor een geleverde sms-dienst via het abonnement van de gebruiker wordt afgeschreven. De Bond noemde dit klakkeloos afschrijven zonder dat bekend is of klanten om de berichten van de diensten hebben gevraagd. Hiermee werden T-Mobile en Vodafone op één lijn geplaatst met de bedrijven van de zogenaamde sms-terreur. De Bond is echter in het ongelijk gesteld en moest het persbericht rectificeren.

Afmelden en blokkeren 
Gelukkig zijn er ook nog andere manieren -helaas achteraf- om van een ongewenste sms-dienst af te komen. Op SMS-Dienstenfilter, een initiatief van de stichting SMS Gedragscode, kunt u meerdere sms-abonnementsdiensten in één keer afmelden. Ook kunt u uw telefoonnummer er blokkeren voor sms-diensten. Per 1 maart is de nieuwe gedragscode voor sms-diensten ingegaan. Deze is, samen met de nieuwe reclamecode voor het aanbieden van sms-diensten, te vinden op de site van SMS Gedragscode.

Ook de website van SMS Afzeggen is (al sinds 2003) bezig om op te treden tegen de illegale sms-diensten. Het is hierbij wel een beetje vreemd dat de reclame op deze site zich heel sterk richt op het sturen van ringtones en andere ongein naar mobiele telefoons. 
 

Gepubliceerd: woensdag 7 april 2010
Geactualiseerd: vrijdag 12 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie