Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vodafone met opvolger teksttelefoon voor doven

3 reacties

Vodafone heeft als eerste operator in Nederland een opvolger voor de teksttelefoon voor doven op de markt gebracht. Doven en slechthorenden kunnen sinds april communiceren met een speciaal voor deze doelgroep aangepast mobiel toestel van Vodafone.

Deze PDA (Personal Digital Assistant) biedt deze doelgroep niet alleen mobiliteit maar ook optimale privacy in hun communicatie. 
 
Anderhalf miljoen Nederlanders zijn doof of slechthorend; zo'n 200.000 mensen horen zo slecht dat zij geen gebruik kunnen maken van een normale telefoon. Tot nu was deze groep voor hun communicatie aangewezen op de een vaste teksttelefoon: een statisch toestel op het vaste netwerk waarmee men alleen kan communiceren als de ander ook een teksttelefoon heeft.

Met de speciaal aangepaste PDA, een Palm Tungsten W, kunnen doven en slechthorenden onder meer SMS-en en e-mailen, en veilig mobiel chatten met vrienden via instant-messaging. De grote mate van privacy is hierbij de belangrijkste stap vooruit. Er is geen derde persoon meer nodig om bijvoorbeeld teksten in te typen. Verder heeft het toestel een uitgebreid toetsenbord, een groot touch-screen kleurenscherm, trilfunctie en een neklus-aansluiting: een ringleiding die om de hals gedragen wordt en die geluid doorgeeft aan het gehoortoestel van de gebruiker. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe diensten in de toekomst zal Vodafone speciale aandacht blijven schenken aan deze doelgroep.

Vodafone werkt in dit project samen met Multi Care Systems, de grootste leverancier van hulpmiddelen aan doven en slechthorenden in Nederland. De PDA wordt aan huis geleverd waar de klant ook een uitgebreide persoonlijke instructie krijgt. De kosten van de nieuwe PDA bedragen een derde van de prijs van een standaard teksttelefoon.

Vodafone hecht eraan om op een maatschappelijk verantwoorde wijze te ondernemen. Dit staat in het persbericht n.a.v. het uitkomen van de nieuwe PDA.  Zo gebruikt Vodafone ook groene energie voor haar antenne netwerk, startte ze als eerste een telefoon recycling programma, en past ze haar antennes zo goed mogelijk in het landschap in. Ook introduceerde zij de SMS spamfilter en riep ze recent haar branchegenoten op betere afspraken te maken over content op de mobiele telefoon.

Reacties (3)

Geplaatst door: blue-comm Amsterdam ()

Niets nieuw van Vodafone. Misleidend en onjuist om de Palm Tungsten als teksttelefoon te benoemen.
Ook MCS weet beter. Juist dit bedrijf weet als geen ander dat zij de doelgroep aan het misleiden is.
Er is slechts één echt mobiele teksttelefoon op de markt en dat is The Buddy. Met dit apparaat kan naar elke teksttelefoon gecommuniceerd worden. Noch met de Black Berry, noch met de Tungsten is dat mogelijk. Bovendien is er nu een teksttelefoon, de TM1 van blue-comm die op een pc of laptop geinstalleerd kan worden.

Geplaatst door: Arnoud van Wijk ()

De term "opvolger voor de teksttelefoon" is misleidend!
Instant messaging is geen tekst telefonie. tekst telefonie is in feite karakter per karakter versturen van tekst. Dat is dan het dichtsbij een conversatie.

Instant messaging is ongeschikt voor conversatie.
(inloggen op een buddy lijst, je moet wachten op een antwoord bericht, dialogen lopen niet synchroon etc). En wat te denken aan al die verschillende niet uitwisselbare instant messaging programmas? ICQ werkt niet met MSN of Yahoo messenger.

Dus wat is de palm van MCS/Vodafone eigenlijk? Mobiel instant messaging!
Hoewel Instant messaging best handig is en ook voor doven en veel slechthorenden de communicatie vergemakkelijkt, is het en zal het nooit telefonie zijn!!

De echte opvolger van de tekst telefoon is een PDA of computer of IP telefoon die in staat is om tekst te versturen, karakter per karakter over IP! En waarmee je ook de vaste tekst telefoons (de huidige analoge tekst telefoons) kunt bellen via een gateway (speciale computer).
RFC 2793 (http://www.ietf.org/rfc/rfc2793.txt?number=2793) beschrijft Interactive text, T140 over RTP. DAT is de opvolger van de tekst telefoon.

De PDA van Multicare en Vodafone? Leuk speeltje en alleen geschikt als je graag overal wilt Instant Messagen.

Wil je echt mobiel tekst telefoneren, bereikbaar zijn door iedereen die
1. Een tekst telefoon heeft
2. een PC client heeft met IP tekst telefonie
3. Een PDA met IP tekst telefonie.

Dan zou ik wachten totdat deze dingen beschikbaar zijn.
Hoe lang moeten we wachten? Niet zo erg lang, voor 2005 zijn ze er overal.

Geen eiland vorming, maar volledige vrijheid van telefonie! Daar ga ik voor.

Geplaatst door: Arthur ()

Ik ben zelf doof en het is zeker een mooi toestel!
Maar `speciaal aangepast` is een beetje overdreven. Het mobieltje zal wel niet exclusief voor doven zijn gemaakt. Al is een neklus-aansluiting wel een handigheidje die niet op iedere mobiel voorkomt. Mailen, chatten en sms`en zijn verder toch standaardfuncties van een PDA. De enige echte aanpassing is het gebruik van een Nederlandstalige operating system.
Bovendien zijn de prijzen dusdanig hoog dat het eigenlijk vooral interessant is voor de zakelijke gebruiker.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie