Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vodafone met opvolger teksttelefoon voor doven

Vodafone heeft als eerste operator in Nederland een opvolger voor de teksttelefoon voor doven op de markt gebracht. Doven en slechthorenden kunnen sinds april communiceren met een speciaal voor deze doelgroep aangepast mobiel toestel van Vodafone.

Deze PDA (Personal Digital Assistant) biedt deze doelgroep niet alleen mobiliteit maar ook optimale privacy in hun communicatie. 
 
Anderhalf miljoen Nederlanders zijn doof of slechthorend; zo'n 200.000 mensen horen zo slecht dat zij geen gebruik kunnen maken van een normale telefoon. Tot nu was deze groep voor hun communicatie aangewezen op de een vaste teksttelefoon: een statisch toestel op het vaste netwerk waarmee men alleen kan communiceren als de ander ook een teksttelefoon heeft.

Met de speciaal aangepaste PDA, een Palm Tungsten W, kunnen doven en slechthorenden onder meer SMS-en en e-mailen, en veilig mobiel chatten met vrienden via instant-messaging. De grote mate van privacy is hierbij de belangrijkste stap vooruit. Er is geen derde persoon meer nodig om bijvoorbeeld teksten in te typen. Verder heeft het toestel een uitgebreid toetsenbord, een groot touch-screen kleurenscherm, trilfunctie en een neklus-aansluiting: een ringleiding die om de hals gedragen wordt en die geluid doorgeeft aan het gehoortoestel van de gebruiker. Ook bij de ontwikkeling van nieuwe diensten in de toekomst zal Vodafone speciale aandacht blijven schenken aan deze doelgroep.

Vodafone werkt in dit project samen met Multi Care Systems, de grootste leverancier van hulpmiddelen aan doven en slechthorenden in Nederland. De PDA wordt aan huis geleverd waar de klant ook een uitgebreide persoonlijke instructie krijgt. De kosten van de nieuwe PDA bedragen een derde van de prijs van een standaard teksttelefoon.

Vodafone hecht eraan om op een maatschappelijk verantwoorde wijze te ondernemen. Dit staat in het persbericht n.a.v. het uitkomen van de nieuwe PDA.  Zo gebruikt Vodafone ook groene energie voor haar antenne netwerk, startte ze als eerste een telefoon recycling programma, en past ze haar antennes zo goed mogelijk in het landschap in. Ook introduceerde zij de SMS spamfilter en riep ze recent haar branchegenoten op betere afspraken te maken over content op de mobiele telefoon.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie