Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vodafone lanceert web sim-only `Scherp`

7 reacties

Vodafone heeft maandag met "Scherp" een compleet nieuwe tarieflijn geïntroduceerd op de Nederlandse markt, naast haar bestaande sim-only's. De nieuwe abonnementen zullen uitsluitend via internet verkocht worden en zijn daardoor zeer scherp geprijsd met een minuuttarief van slechts 4 cent. "Scherp" is bedoeld voor iedereen die tevreden is met zijn huidige (sim-lock vrije) toestel en zijn bel- en SMS-gedrag goed kan inschatten.

Met de nieuwe tarieflijn bewijst Vodafone dat het niet noodzakelijk is een apart prijsvechtersmerk in de markt te zetten om laaggeprijsde abonnementen aan de klant te kunnen bieden. Wel gelden er speciale voorwaarden, waardoor telefonieland steeds meer op de luchtvaartmarkt begint te lijken.

Vodafone sim-only

Maandbedrag

Inbegrepen minuten

Minuutprijs*

Scherp 125

€ 5,95

125 min.

€ 0,048 per min.

Scherp 250

€ 9,95

250 min.

€ 0,039 per min.

Scherp 350

€ 14,95

350 min.

€ 0,043 per min.

Scherp 450

€ 18,95

450 min.

€ 0,042 per min.

*) Voor SMS en bellen buiten de bundel geldt een tarief van € 0,25 (gelijk aan Vodafone Basis). Het tegoed is 2 maanden houdbaar.

Lage prijzen, service tegen meerprijs
Vodafone biedt bij de low-cost Scherp-abonnementen geen gratis klantenservice of facturen per post aan. De klant moet in ruil voor de lage prijzen genoegen nemen met een klantendienst à 25 cent per minuut en voor facturen per post maandelijks € 2,75 betalen. Online is de factuur daarentegen geheel gratis en volledig gespecificeerd in te zien. Het "lage-prijzen-maar-betalen-voor-service" principe wordt in andere branches vaker toegepast, zoals Speedlinq op het gebied van ADSL, Energie:direct als prijsvechter op de energiemarkt en easyJet voor vliegreizen.

Geen starttarief, maar betalen per minuut
Vodafone hanteert bij Scherp geen starttarief voor ieder gesprek. Gangbaar in de markt is dat de aanbieder dan de eerste minuut van elk telefoongesprek volledig in rekening brengt, dus ook als er slechts enkele seconden is gebeld. Vodafone gaat echter nog een stapje verder en is in Nederland de eerste mobiele aanbieder die gesprekken ook na de eerste minuut per hele minuut afrekent.

Grote kleine lettertjes
Net zoals luchtvaartmaatschappijen speciale voorwaarden hanteren bij hun goedkoopste tickets, zo hanteert Vodafone ook enkele kleine lettertjes bij haar goedkope Scherp-bundels. Wil je als klant bijvoorbeeld tussentijds je abonnement wijzigen qua bundelgrootte, dan kost dit per keer 20 euro aan administratiekosten.

Reclame in ruil voor lage tarieven
En zoals prijsvechters in de luchtvaart reizigers vaak voorzien van "gesponsorde extra's", zo behoudt Vodafone zich het recht voor haar Scherp-abonnees in de toekomst reclameboodschappen op de mobiele telefoon te sturen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een reclame sms op het moment dat je vlakbij een McDonalds bent. Volgens Vodafone hoeven Scherp-abonnees hier nu nog niet wakker van te liggen, aangezien het slechts om plannen voor de lange termijn gaat. 

Geen BloX, wel Passport en SMS-bundels
In tegenstelling tot Vodafone Basis en de standaard Sim-only's is het bij Scherp niet mogelijk om BloX-bundels zoals Zorgeloos SMS (1000 sms-jes voor 10 euro) en Zorgeloos Mobiel Internet (€ 9,50) aan het abonnement toe te voegen. Scherp-klanten kunnen daarentegen wel gebruik maken van Passport, de Vodafone dienst voor goedkoop bellen in het buitenland. Ook kunnen de Scherp sim-only's uitgebreid worden met één van de volgende sms-bundels:

SMS-bundel

Aantal

Bundelprijs

Prijs per SMS

Scherp SMS 25

25 sms

€ 2,95

€ 0,118 per SMS

Scherp SMS 75

75 sms

€ 6,95

€ 0,093 per SMS

Scherp SMS 150

150 sms

€ 11,95

€ 0,080 per SMS

Blijvend lage tarieven
Vodafone biedt haar Scherp abonnementen standaard aan met een contractsduur van 12 maanden. Positief is dat ook na de minimale contractsperiode de lage beltarieven van kracht blijven. Bij veel andere sim-only abonnementen, stijgen de kosten juist na de minimale contractsduur.

Naast deze bundels komt Vodafone ook met zogenaamde Scherp Specials, eenmalige aanbiedingen die tijdelijk beschikbaar zijn. Zo is er nu de Scherp Special € 14,95 met 100 minuten en 300 sms-jes inbegrepen.

Reacties (7)

Geplaatst door: Marco ()

T-Mobile heeft anders ook goedkopere sim-only abonnementen. Vergelijk deze maar even:

Relax 250 SIM Only
normaal zou je € 14,75 betalen, maar online kost `ie € 10,50.
De gesprekskosten zijn: € 0,04 per minuut.
Een sms`je kost € 0,25 per sms.

En veel minder van die grote kleine lettertjes 🙂

Geplaatst door: Marco ()

T-Mobile heeft anders ook goedkopere sim-only abonnementen. Vergelijk deze maar even:

Relax 250 SIM Only
normaal zou je € 14,75 betalen, maar online kost `ie € 10,50.
De gesprekskosten zijn: € 0,04 per minuut.
Een sms`je kost € 0,25 per sms.

En veel minder van die grote kleine lettertjes 🙂

Geplaatst door: Karin ()

Heb een sim-only abb. en ben 2 keer zoveel kwijt als bij m`n prepaid, waardeloos! Ik had hi en heb nu vodafone... nog een paar maanden en dan ben ik er gelukkig weervanaf!

Geplaatst door: celluair ()

Wat een aantrekkelijk abonnement zeg. Afgezien van dat alles op hele minuten wordt afgerekend en buiten de de bundel en naar klantenservice bellen E0.25 kost. De tarieven zijn ongekend laag zeg. Geweldig hoor. Ik hoop dat T-mobile ook gelijksoortig abonnement gaan introduceren. Gebeurt dat niet, dan stap ik over naar Vodafone.
Het is hele slimme zet van Vodafone.

Geplaatst door: Micha ()

Let wel even op de minuutverrekening; ook na de eerste minuut!En het feit dat je voor de klantenservice moet betalen!

Geplaatst door: Bernhard van Willemschen ()

Goede actie van Vodafone, hopelijk pikken andere providers dit ook op. Heeft ook helemaal niets met KPN te maken, als je in de belwijzer kijkt zie je al een tijdje dat Vodafone qua prijzen wel redelijk scherp is.

Overigens zijn ze sowieso wel goed bezig daar, ook met het onbeperkt internetten en goedkoper bellen in het buitenland loopt Vodafone voorop. Chapeau!

Geplaatst door: ed ()

vodafone moet wat om kpn bij te blijven natuurlijk

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie