Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vodafone laat misleidende sms-aanbieder betalen

door Jeanet Woldring

Telecomprovider Vodafone gaat maatregelen nemen tegen misleidende sms-diensten. Dat liet het bedrijf in een persbericht weten. Gisteravond lichtte Vodafone het nieuwe beleid toe in Tros Radar. 

Vodafone gaat als eerste provider zelf actief consumenten beschermen tegen de malafide sms-handel door de bewijslast om te draaien. Klanten die klagen bij de provider en die aangeven dat zij misleid en bedrogen zijn, krijgen het afgeschreven bedrag van Vodafone terug. Vodafone gaat op zijn beurt weer proberen om het bedrag te verhalen bij de aanbieders van de sms-diensten. Als er veel klachten van een aanbieder binnenkomen, zal deze worden afgesloten.

Omgekeerde bewijslast
De consument hoeft dus niet meer te bewijzen dat hij verkeerd is voorgelicht en dat hij is misleid. De aanbieder moet bewijzen dat de consument wel goed is voorgelicht. Als de aanbieder dit kan bewijzen dan zal Vodafone de rekening alsnog aan de consument voorleggen. De verwachting is echter dat dit in de praktijk niet snel zal gebeuren.

Klachtenloket
Om klanten te helpen bij het indienen van hun klacht heeft Vodafone een speciaal klachtenloket geopend via vodafone.nl/smsklacht. 

Harde aanpak
Vodafone denkt dat een harde aanpak van de sector de enige mogelijke manier is om Premium sms-diensten uiteindelijk op een verantwoorde manier beschikbaar te maken.  En te voorkomen dat operators steeds ingrijpender en kostbaarder maatregelen moeten nemen. Vodafone hoopt dat zijn inspanningen ondersteund worden door de andere operators, sms-dienstverleners en content aanbieders.

Nieuwe wetgeving
Per april 2011 komen er nieuwe regels waardoor consumenten niet afgesloten kunnen worden van hun telefoondienst als ze een klacht indienen over de kosten van sms-diensten. Door de nieuwe maatregelen kunnen consumenten zich straks ook laten blokkeren voor alle sms-diensten. Verder moeten providers bij klachten voor alle sms-jes boven de 1,50 euro onomstotelijk kunnen aantonen dat de consument er echt bewust toestemming voor heeft gegeven. Dit kondigde Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie  gisteravond aan in Tros Radar.

illustratie Sandra de Haan

Gepubliceerd: dinsdag 9 november 2010
Geactualiseerd: vrijdag 29 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie