Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vodafone en Ziggo mogen door met fusie

door Anniek Kruijer 3 reacties

vodafone-ziggo.jpg

Ziggo en Vodafone krijgen groen licht om te fuseren. De Europese Commissie stelt wel als voorwaarde dat Vodafone zijn afdeling voor vast internet, telefonie en tv-diensten overdraagt aan een andere partij. Door deze samenwerking tussen Vodafone en Ziggo ontstaat er naast KPN een tweede telecomaanbieder die én een vast netwerk én een mobiel netwerk heeft.

Twee grote spelers

Het voornemen om te fuseren werd al in februari aangekondigd. Door samen verder te gaan kunnen de aanbieders completere pakketten aanbieden, de zogenaamde quad play pakketten. Daarmee krijgt Nederland na KPN een tweede speler op de telecom- en televisiemarkt die vaste én mobiele diensten kan aanbieden met een eigen netwerk. Ziggo is momenteel de grootste kabelaar en Vodafone staat op de tweede plaats op de lijst van mobiele providers. Onder welke naam de joint-venture verder gaat is nog niet bekend.

Concurrentie op internetmarkt

De Europese Commissie garandeert dat door de verkoop van de afdeling van Vodafone er voldoende concurrentie blijft op de markt voor vast internet. Vodafone biedt zijn vaste diensten aan via het netwerk van KPN. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had de gevolgen van de fusie zelf willen onderzoeken, maar dat werd afgewezen door Brussel. Wel is er tijdens het onderzoek samengewerkt met de Nederlandse waakhond. ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn liet weten te bekijken of concurrenten nog wel voldoende toegang kunnen krijgen op de netwerken. Mogelijk resulteert dat in een aanscherping van de regels. De toezichthouder wil verzekeren dat er 'voor concurrenten toegangsmogelijkheden blijven op de netwerken' en er voldoende keuze is voor consumenten.

Gepubliceerd: vrijdag 5 augustus 2016
Geactualiseerd: dinsdag 2 juni 2020

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Reacties (3)

Geplaatst door: Lentewind ()

Kan het ook zo zijn als Ziggo uitvalt (kabel tv, internet en vaste telefoon), wat heel vaak voor komt, ook mobiel van Ziggo dan uitvalt?

Geplaatst door: Kaptein ()

Beteken dat dat ziggo nu ook glasvezel pakketten gaat aanbod? want dat zou wel mooi zijn. Via de kabel hebben wij hier veel ruis, ben dus afhankelijk van glasvezel maar ziggo's heeft mee opties qua tv kanalen.

Geplaatst door: Jan ()

Krijgt ziggo op deze manier niet een te grote monopolie positie binnen Nederland? Hoe groot is de kans dat ziggo wederom langzaam de prijzen omhoog schroeft?

Opmerking van de redactie op 07-08-2016
Naar onze mening zit die kans er in, omdat het netwerk van KPN wél voor iedereen toegankelijk moet zijn en de kabel niet. Daardoor ontstaat er een ongelijk speelveld.

Al in 2014, toen Ziggo met UPC ging fuseren, pleitte het kabinet voor openstellen van de kabel. Dat liet minister Kamp van Economische Zaken toen weten in antwoord op Kamervragen. Zie https://www.totaalwijzer.nl/nieuws/kabinet-wil-het-liefst-openstelling-kabel-upc-en-ziggo.
Het probleem was (en is) dat volgens de Europese regels slechts één provider gedwongen mag worden zijn netwerk open te stellen.

Onze hoop is gevestigd op de reactie van ACM 'die gaat bekijken of er aanpassing of aanscherping nodig is van de huidige regels, zodat er voldoende toegangsmogelijkheden blijven voor concurrenten op de netwerken'.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie