Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Vodafone en T-Mobile blokkeren informatienummers'

2 reacties

Vodafone en T-Mobile blokkeren informatienummers van concurrenten als het gaat om inlichtingen over telefoonabonnees. Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot, die er bij staatssecretaris Frank Heemskerk  van Economische Zaken op aandringt snel in te grijpen.

Het vanouds bekende telefoonnummer 118, dat bekendstaat als 'inlichtingen' en waar mensen nummers kunnen opvragen over abonnees, verdwijnt per 1 april.

Een jaar geleden heeft de Minister van Economische Zaken het besluit genomen van een wijziging van het zogeheten 'Nummerplan voor telefonie en ISDN-diensten'.  Kort samengevat wordt een nieuwe reeks voor abonnee-informatiediensten geïntroduceerd (18xy), terwijl het bestaande nummer 118 hiervoor niet meer mag worden gebruikt. Dit nummer moet op 17 mei aanstaande helemaal afgesloten worden. 

Daarvoor in de plaats komen meerdere nummers die beginnen met 18 en waaruit de consument een keuze kan maken. Het is de bedoeling dat dit gebeurt in concurrentie en dat de consument daarvan profiteert door lagere prijzen of betere service.

Maar volgens Aptroot frustreren Vodafone en T-Mobile die concurrentie door de 18-nummers van andere maatschappijen te blokkeren en daarbij te verwijzen naar een eigen 18-nummer. Het 'eigen' nummer van T-Mobile wordt 1801, terwijl Vodafone abonnees via 1800 informeert. Deze nummers zijn verkregen via een veiling die de toezichthouder vorig jaar heeft georganiseerd voor tien betrokken partijen. Vodafone bracht toen het hoogste bod uit (€ 1.500.001) en T-Mobile het laagste (€ 503). KPN verkreeg met het op één na hoogste bod nummer 1888 en Orange verstrekt abonnees informatie via 1881. Welke nummers de overige 'winnaars' (zoals Tele2, UPC en Casema) hebben verkregen, vindt u hier (pdf).

Toezichthouder OPTA heeft aanbieders laten weten dat bellers van het informatienummer 118 uiterlijk vanaf 1 april een bandje te horen moeten krijgen met de boodschap dat 118 is vervangen door een zogeheten 18xy-nummer.

Meer informatie: OPTA handhaven juist gebruik 118

Bron: Nu.nl 

Reacties (2)

Geplaatst door: l godding ()

helaas heb ik kontakt proberen te zoeken maar dit wilde niet lukken toen brief geschreven niks gehoord moet ik nu op hoofkantoor langs gaan of hoe zit dit. 🙂

Geplaatst door: l godding ()

🙂helaas heb ik kontakt proberen te zoeken maar dit wilde niet lukken toen brief geschreven niks gehoord moet ik nu op hoofkantoor langs gaan of hoe zit dit.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie