Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Videobeldiensten voor thuiswerkers

door Margot Meendering Leestijd: 4 minuten

Videobellen: wat is het en wat heb je ervoor nodig? Sinds de oproep om thuis te werken vanwege het coronavirus zoeken mensen manieren om met elkaar te kunnen communiceren. Welke apps kun je daarvoor gebruiken en welke videobeldienst past het best bij jouw thuiswerksituatie? Wij zetten 6 apps op een rijtje.

Wat heb je nodig om te videobellen vanuit huis?

Om te beginnen een apparaat met een camera, microfoon en internetverbinding. Bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Je kunt videobellen zowel via wifi als via het mobiele netwerk. Let wel op: als je via je mobiele internetverbinding belt, kan lang videobellen erg duur worden!

facetime.jpg

1. Skype

Dit is een van de oudste programma’s om mee te kunnen videobellen. Het programma is op alle apparaten te downloaden en zit standaard ingebouwd in Windows 10 computers. Met Skype kun je een videogesprek voeren met maximaal 25 deelnemers. Je hebt geen telefoonnummer nodig om te bellen via Skype.

Voor- en nadelen

Je kunt Skype downloaden op al je apparaten zoals je tablet, laptop of smartphone.
Standaard meegeleverd met Windows 10.
Je kunt videogesprekken houden met tot 25 deelnemers.
Je hebt geen telefoonnummer nodig om te bellen via Skype.
+ Gratis voor Skype-gebruikers onderling

2. WhatsApp

Iedereen kent WhatsApp. Het is in Nederland net zo ingeburgerd als sms dat vroeger was. Niet iedereen weet dat je via de app ook kunt (video) bellen. Voor thuiswerkers is bellen via Whatsapp misschien niet de makkelijkste manier. Je kunt alleen bellen met mensen die in je telefoonboek staan én je kunt alleen videobellen via de app op je telefoon.

Voor- en nadelen

Veelgebruikte app. 
Je kunt alleen bellen met mensen uit je contactenlijst.
Videobellen is mogelijk, maar met maximaal vier deelnemers. 

3. Slack

Slack is een chat app die erg populair is onder zakelijke gebruikers. De app is beschikbaar voor desktop, laptop, tablet en smartphone maar videobellen kan alleen met de smartphone app. Je kunt ook groepsvideogesprekken houden, maar alleen met de betaalde versie van de dienst. Geen beeld nodig? Je kunt met Slack op alle apparaten een groepsgesprek houden.

Voor- en nadelen

Slack wordt veel gebruikt door bedrijven. Al je collega's hebben waarschijnlijk een account. 
Groepsvideo is mogelijk .Alleen met de betaalde versie van Slack. 
Je kunt alleen videobellen met je collega's. Mensen 'van buitenaf' kun je dus niet bereiken via Slack.

4. Facebook Messenger

Facebook heeft ook een eigen berichtenapp waarmee je kunt bellen en chatten. Deze 'Messenger' heeft als voordeel dat je geen telefoonnummer nodig hebt en kunt videobellen met mensen op verschillende apparaten. Een groot nadeel is dat je geen groepsvideogesprekken kunt houden. Update: vanaf 15 mei 2020 is het wel mogelijk met (maximaal) 50 mensen tegelijkertijd te videobellen. Deze dienst heet Messenger Rooms.

Voor- en nadelen

Cross platform videobellen is mogelijk. Dit betekent dat je met je smartphone kunt bellen met iemand die op een laptop werkt. 
Geen telefoonnummer nodig. 
Alleen mogelijk met een Facebook account

5. FaceTime

Deze app is alleen geschikt voor Apple gebruikers. Facetime is een app waarmee Apple gebruikers met elkaar kunnen videobellen en chatten. Je hebt er geen telefoonnummer voor nodig en het is mogelijk om groepsgesprekken te houden. Apple-gebruikers met verouderde software kunnen niet videobellen, maar kunnen mogelijk wel deelnemen door alleen van audio gebruik te maken.

Voor- en nadelen

Je kunt videogesprekken houden met maximaal 32 deelnemers. 
Het gebruik van FaceTime is gratis.
FaceTime werkt alleen op Apple apparaten met niet-verouderde software.
Met maximaal 32 deelnemers is de app ongeschikt voor hele grote groepen.

6. Zoom

De gratis versie van Zoom laat je tot 40 minuten videochatten met 100 collega's tegelijkertijd. Het programma heeft apps voor Android, iOS en is ook te gebruiken op je laptop of PC. Om langer te kunnen videobellen heb je een abonnement nodig . 

Voor- en nadelen

Korte vergaderingen kunnen gratis gehouden worden
Er kunnen veel mensen tegelijk deelnemen aan een gesprek.
Videobellen in groepen is beperkt tot 40 minuten.

Keuzehulp

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op haar website een keuzehulp voor videobeldiensten gepubliceerd. Met deze keuzehulp kun je uitzoeken welke videobeldienst het beste past bij jouw situatie. 

Geactualiseerd: vrijdag 15 mei 2020

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie