Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Versleuteld bellen met beveiligde KPN Blackphone

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

KPN is gestart met de verkoop van de Blackphone. Deze extra beveiligde smartphone is ontwikkeld door het bedrijf Silent Circle en speciaal ontworpen voor de zakelijke markt. KPN is de eerste provider die de op privacy gerichte smartphone aanbiedt bij zakelijke abonnementen.

Op de markt bestaan al langer speciale toestellen voor versleuteld bellen. Maar volgens KPN zat er tot nu toe niets tussen dergelijke specialistische en meestal dure oplossingen en de meer gebruiksvriendelijke smartphones in.

Security en privacy

Ben Woldring noemde de Blackphone al als een van de hoogtepunten van het Mobile World Congress 2014(!), waar security en privacy belangrijke thema's waren. Toch heeft de verschijning van de Blackphone op zich laten wachten. Om de veiligheid daadwerkelijk te kunnen garanderen, had KPN meer tijd nodig om de telefoon grondig te kunnen testen. Oorspronkelijk zou de Blackphone in de zomer van 2014 verschijnen. 

De Blackphone is een extra beveiligde smartphone en draait op een Android gebaseerd operating systeem (PrivatOS). Met dit systeem zijn telefoongesprekken en sms’jes versleuteld en beveiligd. Het toestel wordt standaard uitgerust met de Silent Circle apps, maar ook met een veilige zoekmachine, draadloos netwerk- en bluetooth-beveiliging en een VPN service. Na installatie van een app kan er tot op gedetailleerd niveau worden bepaald of de app bij het adresboek mag, of het gebruik mag maken van GPS of internet etc. Ook wordt het risico van het gebruik van Wifi verminderd in openbare gelegenheden, denk hierbij aan een café of winkelcentrum. De VPN activeert automatisch een betrouwbare hotspot. 

Ook blokkeert Blackphone al het ongewenste verkeer van de smartphone naar buiten toe. Denk hierbij aan informatie die door diverse apps over de gebruiker verzameld wordt. Om te voorkomen dat privacy-onvriendelijke apps geïnstalleerd worden is de app store Google Play standaard niet geïnstalleerd.

De Blackphone is geschikt voor bijvoorbeeld medewerkers van de overheid, advocaten, artsen en andere grote ondernemingen voor wie het voeren van vertrouwelijke gesprekken en het uitwisselen van geheime bestanden belangrijk is. KPN wil de BlackPhone zelf ook voor haar eigen directietop gaan gebruiken, zo bleek uit eerdere uitspraken van Jaya Baloo van KPN. Het toestel is niet te gebruiken indien los verkocht. Voor een beveiligd gesprek zijn altijd twee Silent Circle gebruikers nodig.

Specificaties

Het toestel heeft een 4,7 inch-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Er zit een quadcore-processor in met een kloksnelheid van 2 GHz, 16 GB opslaggeheugen, 2 GB werkgeheugen en een 8 megapixel-camera. Verder is het toestel geschikt voor 4G.

Prijs

KPN biedt de privacy telefoon aan voor de prijs van 479 euro, inclusief een jaar gebruik van de Silent Circle apps. Vooralsnog is de Blackphone alleen beschikbaar voor zakelijke klanten. KPN biedt vijf zakelijke mobiele abonnementen. Bij het middelste abonnement, Bundel XL, betaal je 89 euro voor de Blackphone en maandelijkse 45 euro voor 300 min + 300 sms en 500 MB. Dit is een 2-jarig contract. Kies je voor een 1-jarig contract dan betaal je dezelfde abonnementsprijs, voor de Blackphone zelf betaal je dan wel meer, namelijk 234 euro. De Blackphone is gratis bij het duurste 2-jarige abonnement. De prijzen zijn exclusief btw.

Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.