Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Veiling 5G levert 1,23 miljard op

door Jeanet Woldring

De frequentieveiling voor 5G heeft 1,23 miljard euro opgebracht. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer op 21 juli  bekend. Het proces duurde drie weken en er deden drie providers mee: KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Er gingen drie frequentiebanden onder de hamer: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz.

uitslag-frequentieveiling-21-7-2020.jpg

Opbrengst

De opbrengst is circa een derde meer dan het minimumbedrag dat het kabinet voor ogen had. KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben vanaf 29 juni in een geheime internetveiling tegen elkaar opgeboden. Zij betalen gezamenlijk 1,23 miljard euro voor de mobiele frequenties. De vorige veiling voor het 4G-netwerk (2012) leverde aanzienlijk meer op: 3,8 miljard. 

De totale kosten voor de telecombedrijven liggen vrij dicht bij elkaar. KPN betaalde met 416 mijoen het meest. Vodafone was 407 miljoen kwijt en T-Mobile legde 400 miljoen op tafel.

Sneller internet

KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile verwierven bij de veiling ieder evenveel ruimte op de 700 MHz-band. Daarmee kunnen de telecombedrijven vooral de dekking verbeteren. Mobiele signalen dragen op deze frequentieband een stuk verder dan in hogere banden.

Voor sneller internet die met 5G beloofd wordt, is het wachten  op de 3,5 GHz en 26 GHz-banden. Deze zijn voorlopig echter nog niet beschikbaar. Dat komt omdat de belangrijkste band voor 5G in Nederland al in gebruik is voor een satellietstation van de Nederlandse veiligheidsdiensten in het Friese Burum. Pas als dit station is verplaatst naar het buitenland kan ook deze frequentie worden geveild. Naar verwachting zal dit pas in 2022 gebeuren. De andere twee banden die werden geveild zijn vooral goed om de capaciteit op de bestaande 4G-netwerken uit te breiden.

Hoe zit het met Huawei?

Over de rol van Huawei bij de aanleg van 5G is nog geen duidelijkheid gekomen. De Chinese fabrikant levert netwerkapparatuur aan telecomproviders, die naar verluidt beter en goedkoper is dan de concurrentie. Maar er zijn  twijfels over het bedrijf: de Chinese overheid zou via Huawei kunnen spioneren en sabotage-aanvallen uitvoeren. Zelf spreekt Huawei dit tegen en er is ook geen bewijs voor. Tegen de NOS zei staatssecretaris Keijzer dat er nog geen besluit is genomen over Huawei en dat er nog een verdere analyse nodig is.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie