Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Veiling 5G levert 1,23 miljard op

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De frequentieveiling voor 5G heeft 1,23 miljard euro opgebracht. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer op 21 juli  bekend. Het proces duurde drie weken en er deden drie providers mee: KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo. Er gingen drie frequentiebanden onder de hamer: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz.

uitslag-frequentieveiling-21-7-2020.jpg

Opbrengst

De opbrengst is circa een derde meer dan het minimumbedrag dat het kabinet voor ogen had. KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben vanaf 29 juni in een geheime internetveiling tegen elkaar opgeboden. Zij betalen gezamenlijk 1,23 miljard euro voor de mobiele frequenties. De vorige veiling voor het 4G-netwerk (2012) leverde aanzienlijk meer op: 3,8 miljard. 

De totale kosten voor de telecombedrijven liggen vrij dicht bij elkaar. KPN betaalde met 416 mijoen het meest. Vodafone was 407 miljoen kwijt en T-Mobile legde 400 miljoen op tafel.

Sneller internet

KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile verwierven bij de veiling ieder evenveel ruimte op de 700 MHz-band. Daarmee kunnen de telecombedrijven vooral de dekking verbeteren. Mobiele signalen dragen op deze frequentieband een stuk verder dan in hogere banden.

Voor sneller internet die met 5G beloofd wordt, is het wachten  op de 3,5 GHz en 26 GHz-banden. Deze zijn voorlopig echter nog niet beschikbaar. Dat komt omdat de belangrijkste band voor 5G in Nederland al in gebruik is voor een satellietstation van de Nederlandse veiligheidsdiensten in het Friese Burum. Pas als dit station is verplaatst naar het buitenland kan ook deze frequentie worden geveild. Naar verwachting zal dit pas in 2022 gebeuren. De andere twee banden die werden geveild zijn vooral goed om de capaciteit op de bestaande 4G-netwerken uit te breiden.

Hoe zit het met Huawei?

Over de rol van Huawei bij de aanleg van 5G is nog geen duidelijkheid gekomen. De Chinese fabrikant levert netwerkapparatuur aan telecomproviders, die naar verluidt beter en goedkoper is dan de concurrentie. Maar er zijn  twijfels over het bedrijf: de Chinese overheid zou via Huawei kunnen spioneren en sabotage-aanvallen uitvoeren. Zelf spreekt Huawei dit tegen en er is ook geen bewijs voor. Tegen de NOS zei staatssecretaris Keijzer dat er nog geen besluit is genomen over Huawei en dat er nog een verdere analyse nodig is.

Geactualiseerd: donderdag 23 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie