Veiligheidsdiensten vertragen mogelijk uitrol 5G netwerk

door Marit Veldkamp

KPN-5G.jpgKPN waarschuwt voor een valse start van de uitrol van 5G, de opvolger van 4G. Daardoor dreigt Nederland de koppositie kwijt te raken. Dat staat in een reactie op een nota van minister Kamp van Economische Zaken. Ook VodafoneZiggo sluit zich hierbij aan. In de nota staat niks vermeld over eventuele vrijgave van 3,5 GHz frequentie die gebruikt zal kunnen worden voor het snelle mobiele netwerk.

Kritiek op frequentiebeleid

Noord-Groningen-proefgebied-voor-5G-mobiel-internet.jpgKPN zegt dat het voorgestelde Nederlandse frequentiebeleid niet aansluit bij Europese ontwikkelingen en dat er onvoldoende frequenties beschikbaar zijn voor 5G. Daardoor dreigt ons land zijn mobiele koppositie te verliezen. 

Onduidelijkheid inzetbaarheid van de 3.5 GHz band

In de nota zou niks beschreven staan over de eventuele vrijgave van de 3,5 GHz frequentieband. Op dit moment wordt deze frequentie in het Friese Burum gebruikt voor spionage- en afluisterdoelen voor veiligheidsdiensten zoals bijvoorbeeld de AIVD. Door deze doeleinden kan in ongeveer de helft van Nederland dit satelliet grondstation niet benut worden en staat hiermee het verder ontwikkelen van 4G en de uitrol van 5G in de weg.

De 3,5 GHz is de internationale standaard voor de uitrol van 5G netwerken. KPN wil deze frequentie ook in gaan zetten, maar dit gaat voorlopig dus niet door. De overheid houdt vast aan het feit dat vrijgave van deze frequentie zou kunnen betekenen dat de staatsveiligheid in gevaar wordt gebracht.

Ook heeft KPN bezwaar tegen het voornemen om een hoeveelheid van 2 x 10 MHz spectrum te onttrekken aan de huidig beschikbare capaciteit die nodig is voor mobiele communicatie. Dit voornemen wijkt af van het huidige beleid op basis waarvan operators hun netwerken hebben uitgerold en dit zou ook haaks staan op de internationale frequentieharmonisatie en het Europese beleid.

VodafoneZiggo

Niet alleen KPN uitte kritiek, ook VodafoneZiggo sluit zich bij de kritiek aan. 

Nederland koploper

Nederland staat bovenaan als het gaat om samenleving en digitale economie. De mobiele netwerken in ons land staan bekend als één van de beste ter wereld. In Noord-Groningen loopt sinds vorig jaar een proef met het snelle 5G-netwerk. Loppersum moet als eerste in Nederland beschikken over het razendsnelle internet. Vanaf 2020 zou het nieuwe snelle 5G netwerk uitgerold moeten worden, de vraag is nu of dit ook echt gaat gebeuren. 

Marit Veldkamp

Accountmanager
Marit Veldkamp
Ik ben Marit, sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager ben ik verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor ben ik goed op de hoogte wat er speelt in de markt. Daarnaast houd ik mij samen met mijn collega's bezig met de Telecomwebsites om jou van de meest actuele vergelijkingen te kunnen voorzien!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.