Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Veilig bellen met mobieltje in vliegtuig

Bellen met een mobieltje aan boord van een vliegtuig is verboden. De radiosignalen kunnen namelijk storingen veroorzaken in vliegtuigsystemen. Maar er is nu een technologie ontwikkeld waarmee veilig mobiel gebeld kan worden in de lucht. Dit meldde Het Financieele Dagblad (betaalde toegang) afgelopen dinsdag.

In theorie is het wel mogelijk om vanuit het vliegtuig te bellen met een mobiele telefoon. De  lange afstand naar de zendmasten op de grond is weliswaar geen probleem om verbinding te krijgen met het netwerk, maar er is wel een zeer sterk signaal nodig, waardoor er risico bestaat op storingen op de vliegtuigsystemen.

Bellen in de lucht is al jaren mogelijk via satelliettelefoons die in de stoel zijn bevestigd. Maar dat is een kostbare aangelegenheid: bijna 10 euro per minuut! 

Nog dit jaar krijgt de satelliettelefoon concurrentie van het mobieltje. Want  Wireless Cabin - waarin partijen als Airbus, Siemens en Ericsson samenwerken - heeft een technologie ontwikkeld die mobiel bellen aan boord mogelijk maakt op een veilige manier. Het vliegtuig wordt daartoe uitgevoerd met een zogenoemde picocel, dat is een soort zendmast ter grootte van een laptop-computer. De mobiele telefoons communiceren met deze picocel. Omdat de afstanden klein zijn, zijn geen krachtige signalen nodig en is er geen gevaar voor storingen. Deze picocel staat in verbinding met een satelliet die aansluiting heeft naar telecomnetwerken op de grond. De mobiele gesprekken uit het vliegtuig worden dus via picocel, satelliet en bestaande telecomnetten op de grond tot stand gebracht, aldus Roy in het Veld in het FD.

Wireless Cabin verwacht dat nog dit jaar de eerste vliegtuigen met picocellen uitgevoerd gaan worden. Wat de tarieven zijn, is nog niet bekend. Het grote voordeel is in elk geval dat reizigers met hun eigen toestel kunnen bellen en ook tijdens de vlucht gebeld kunnen worden.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij verwacht volgens het Financieele Dagblad echter niet dat mobiel bellen in de lucht op korte termijn mogelijk is. Wel wordt concreet gekeken naar de introductie van e-mail en internet aan boord.  Het is evenmin niet bekend op welke termijn internet in vliegtuigen wordt geïntroduceerd.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie