Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vanaf juni 2017 toch 'gratis' roaming in EU

door Anniek Kruijer 2 reacties

european-union.jpgVanaf volgend zomer mogen we in de EU onbeperkt mobiel bellen en internetten zonder extra kosten. De Europese Commissie komt terug van haar voorstel waarbij roaming beperkt zou blijven tot 90 dagen per jaar. Dat staat in een nieuw voorstel van de Europese Unie.

Eerder deze maand publiceerde De Europese Commissie een conceptdocument waarin stond dat Europeanen tot 90 dagen per jaar zonder extra kosten zouden moeten kunnen bellen, sms'en en mobiel internetten in andere EU landen. In het nieuwe plan wordt wel gesproken over een zogenoemde fair use policy om misbruik te voorkomen. Telecomproviders krijgen de mogelijkheid om mensen aan te pakken die het verdwijnen van roamingtarieven 'misbruiken'. Hoe dit precies wordt geregeld, moet nog worden bepaald.

Providers mogen in dat geval in het voorstel van de commissie niet meer rekenen dan 0,04 euro per gesprek, 0,01 euro per sms en 0,0085 euro per MB. Als de klant het hier niet mee eens is, gaat de zaak naar de nationale telecomwaakhond.

Eind dit jaar goedkeuring

Het nieuwe voorstel wordt nu voorgelegd aan Berec. Daarna moet het op 15 december aangenomen worden, zodat de roamingtarieven op 15 juni 2017 afgeschaft kunnen worden.

Nieuwe KPN abonnementen

KPN kondigde eerder al aan te komen met zes nieuwe mobiele abonnementen. Klanten kunnen vanaf 26 september met deze abonnementen in de hele EU zestig dagen mobiel internetten, bellen en sms’en uit de eigen bundel zonder extra kosten.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Reacties (2)

Geplaatst door: Ed Kroes ()

Ik heb een vraag over Roaming na 15 juni 2017. Ik moet mijn huidige T-Mobile abonnement zo rond 8 juni verlengen. Nu kennen ze momenteel bij T-Mobile kennen het “Go Sim Only” abonnement voor o.a. onbeperkt bellen + 1GB voor € 19,--. In dat abonnement zit ook 120 min. binnen Europa bellen. Dat laatste is na 15 juni toch onzin geworden vanwege het vervallen van de roamingkosten. Dan kan ik toch binnen Europa:


1. Bellen binnen mijn bundel (en die is bij dit abonnement onbeperkt)?
2. Tot 1 Gb internetten?


Wat heb ik dan aan dat extra feature van 120 min. per maand binnen Europa bellen?

Een andere vraag is: kan ik volgens de nieuwe richtlijn ook bellen wanneer ik als Hollander in België ben met mijn vriend in Duitsland bellen tegen het home tarief/bundel.

Ik vraag het jullie omdat vele providers het nog niet helemaal begrijpen.

Opmerking van de redactie op 03-04-2017
Dit Go abonnement van T-Mobile bestaat al enige tijd en als voorproef op wat komen gaat deze zomer. Er zijn meer providers die dit momenteel doen. We weten niet wat T-Mobile na 15 juni gaat doen met haar abonnementen. Het kan zijn dat dit hetzelfde blijft, maar het zou ook kunnen veranderen. Dit is voor ons ook afwachten.

Wanneer je in België bent en belt naar Duitsland wordt dit niet tegen hetzelfde tarief afgerekend en gaat dit ook niet uit je bundel. Dit zijn kosten buiten je bundel.
Geplaatst door: Frank ()

Dag Anniek, als roaming verrekening tussen de operators wordt afgeschaft, betekent dat dan ook dat het bellen naar 090x nrs, met een NL nummer in het buitenland, dan ook mogelijk wordt?

Opmerking van de redactie op 28-09-2016
Hallo Frank, nee dit is niet mogelijk. Het nummer moet bereikbaar zijn vanuit het buitenland.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie