Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Vanaf 15 juni geen roamingkosten meer in EU

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De kogel is door de kerk. De kosten voor sms’en, bellen en mobiel internetten in andere EU-landen worden vanaf 15 juni gelijk aan die in eigen land. Na lang onderhandelen is de Europese Unie tot een akkoord gekomen over de maximale vergoeding die telecomproviders elkaar mogen rekenen voor roamingkosten.

Akkoord

Het akkoord moet nog wel formeel worden goedgekeurd door de lidstaten en het parlement. De groothandelstarieven worden geleidelijk met zo’n 90 procent verlaagd. De afspraken moeten voorkomen dat providers de prijzen van hun nationale pakketten na 15 juni verhogen.

Roaming zoals thuis

'Roaming zoals thuis is nu een realiteit', zei de Maltese minister (Digitale Economie).  De Finse onderhandelaar Miapetra Kumpula-Natri sprak van 'een grote overwinning voor de Europese consument'. Zij stelt dat met het akkoord telecombedrijven hun kosten kunnen dekken én goed kunnen blijven concurreren. Een beperking is wel dat iemand die een goedkope bundel in bijvoorbeeld Letland koopt die niet onbeperkt in eigen land mag gebruiken.

Vinger aan de pols

EU-parlementariër Esther de Lange is positief, maar blijft een vinger aan de pols houden. Ze geeft aan dat te allen tijde voorkomen moet worden dat telecombedrijven de thuisblijvers meer gaan laten betalen om misgelopen roaminginkomsten te compenseren. Of dat er simpelweg minder roamingdiensten in bundels wordt aangeboden.

Geactualiseerd: woensdag 1 februari 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.