Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vanaf 15 juni bellen, sms’en en internetten binnen EU voor thuistarief

door Jeanet Woldring 2 reacties

Vanaf 15 juni wordt bellen, sms’en en internetten met je mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper. Je betaalt daar dan hetzelfde tarief als in Nederland.

Vanaf je vakantieadres kun je dus gewoon naar Nederland of andere EU-landen bellen tegen dezelfde kosten als je in Nederland gewend bent. Dat geldt ook voor sms’en en mobiel internetten met je telefoon. Kortom: ‘Roam like at home’. De nieuwe regel geldt zowel voor mobiele abonnementen als voor prepaidkaarten.

Bellen van Nederland naar ander EU-land blijft even duur

Bel je vanuit Nederland naar een ander EU-land? Daarvoor geldt de nieuwe regel dus niet. Je telecomprovider mag je daarvoor nog steeds hogere kosten berekenen.

Niet EU-landen

Niet EU-landen Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gaan waarschijnlijk ook meedoen met de nieuwe regel, stelt ConsuWijzer. Maar per wanneer staat nog niet vast.

Uitzonderingen

Gebruik je in een ander EU-land duidelijk meer mobiele data en belminuten dan je normaalgesproken in Nederland doet? Dan mag je telecomprovider een toeslag rekenen. Dit om te voorkomen dat mensen misbruik maken van de nieuwe regel.

Onbeperkt data-abonnement?

Heb jij een goedkoop data-abonnement of een onbeperkt data-abonnement? Dan geldt een maximum aan de hoeveelheid data die je voor je Nederlandse tarief in een ander EU-land mag verbruiken. De regel is: voor elke 7,70 euro die jij voor je abonnement betaalt mag je maximaal 2 Gigabyte aan data verbruiken in een ander EU-land. Verbruik je meer? Dan mag jouw provider een toeslag rekenen.

Bron: ConsuWijzer

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Evert van der Klift ()

Fijn dat het bellen, SMS'en en internetten in het buitenland met je mobiel goedkoper wordt. Maar let op: er zit nog een addertje onder het gras Ik loop even alle mogelijkheden door van bellen in de EU.
Ik heb een Nederlands abonnement.

Ik ben in Nederland en bel een Nederlands nummer, vast of mobiel.
Ik ben in Nederland en bel een Belgisch nummer, vast of mobiel.
Ik ben in Frankrijk en bel een Nederlands nummer, vast of mobiel.
Ik ben in Frankrijk en bel een Frans nummer, vast of mobiel.
Ik ben in Frankrijk en bel een Belgisch nummer, vast of mobiel.
Ik ben in Frankrijk en word gebeld door een Nederlands nummer.
Ik ben in Frankrijk en word gebeld door een Frans nummer.
Ik ben in Frankrijk en word gebeld door een Belgisch nummer.

Heb ik dan alles? Als ik het goed heb vallen 1, 3, 4 en 5 binnen mijn abonnement/bundel. Voor 6, 7 en 8 heb ik als ontvanger geen kosten. Maar in situatie 2 heb ik nog steeds te maken met extra kosten. Klopt dit?

Opmerking van de redactie op 14-06-2017
Dat klopt inderdaad... in de andere gevallen gaat het over Roaming, dan wordt er gebruik gemaakt van een ander netwerk. En daar zijn de Europese afspraken over gemaakt. Bellen vanuit het eigen land naar een buitenlands nummer valt hier buiten. Dit geldt overigens ook voor bellen vanuit het buitenland naar een land in een andere zone. Bijvoorbeeld vanuit Frankrijk naar Mexico.
Geplaatst door: Annelies ()

Geldt het gratis bellen, sms'en, internetten vanaf 15 juni 2017 binnen de EU ook voor Zwitserland

Opmerking van de redactie op 26-05-2017
Dit is per provider verschillend of dit uit de bundel kan. Bij KPN en Vodafone bijvoorbeeld wel, maar bij de nieuwste abonnementen van T-Mobile niet.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie