Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vakantie-internetten dure grap

door Jeanet Woldring

Mobiel internetten in het buitenland kan nog steeds een dure grap worden. Zeker het beluisteren van muziek en het bekijken van film verbruiken veel data. Editie NL besteedde op 29 juni aandacht aan dit item. Hieronder nog meer informatie, zodat u u voor vertrek naar het buitenland goed weet wat alles kost.

Datalimiet alleen in EU-landen
Dankzij de roamingvoorschriften van de EU geldt er weliswaar een maandelijkse datalimiet van 59,50 euro, maar de tarieven zijn nog steeds veel hoger dan in Nederland. Bovendien gaat niet iedereen naar een EU-land en buiten de EU gelden gigantische tarieven. Wie bijvoorbeeld in Zwitserland of Turkije vakantie viert en internet via een mobiel, kan nog steeds van een koude kermis thuiskomen! Zo zijn KPN en Hi klanten 200 euro armer als ze daar 10 MB aan data verzenden en ontvangen.

Niet uit de bundel
Mobiel internet in het buitenland gaat, anders dan vaak het geval is in Nederland, niet vanuit een bundel. In het buitenland betaalt u voor de hoeveelheid verzonden en ontvangen data. In onderstaande tabel de tarieven in euro's van de 5 grote operators. Klik hier voor de vergroting.*

* Rectificatie: Vodafone kost met PassPort in Passportlanden € 2,50 per MB; zonder Passport in Passportlanden € 3,95 per MB en zonder Passport in overige landen € 8,95 per MB.

In de EU-landen kunt u het goedkoopst internetten via T-Mobile en buiten Europa is Vodafone het voordeligst. Hierbij geldt wel dat u Passport moet hebben geactiveerd, maar dat is gratis en eenvoudig aan te zetten door een sms met de tekst 'passport aan' te sturen naar 4000. Hierdoor kunt u in ruim 42 landen, waaronder de EU, Turkije, Japan en Australië voordelig bellen, sms'en en internetten. 

Gaat u naar een van de populaire eilanden op de Azoren, Balearen of Canarische eilanden, dan betaalt u het EU-tarief, ondanks het feit dat ze soms ver buiten Europa liggen. Mallorca, Menorca en Ibiza vallen onder Spanje.  Gran Canaria, La Palma, Lanzarote en Tenerife ook en de Azoren en Madeira vallen onder Portugal.

Mobiel internet via laptop goedkoper dan via mobieltje
Wat veel mensen niet weten is dat mobiel internetten via de laptop meestal goedkoper is dan op de mobiele telefoon zelf. Uitzonderingen zijn T-Mobile en Telfort bij wie het qua prijs niet uitmaakt.

Wat houdt 1 MB in?
Met 1 MB kunt u ongeveer 200 simpele e-mails binnentrekken zonder plaatjes; één normale website bezoeken, een minuut muziek downloaden of 6 seconden video streamen. De gemiddelde grootte van een foto op een normale resolutie ligt rond de 1 MB en een Youtube filmpje van 2,5 minuut verbruikt totaal ongeveer 2,5 MB.

Automatisch verbinden uitzetten
Het allerbelangrijkste is dat u het automatisch verbinden met het internet uitzet en niets doet met multimedia. Dus ga geen Youtube filmpjes via mobiel internet bekijken of foto's versturen, want dat zijn hele zware toepassingen en kost meerdere MB's. Bent u in het bezit van een iPhone of Android smartphone wees dan extra voorzichtig. Veel applicaties op deze telefoons maken verbinding met het internet, ook in het buitenland. De meeste smartphones bieden de mogelijkheid om in het instellingenmenu het zogenaamde 'dataroaming' uit te schakelen. Gebruik deze optie zolang u geen internetverbinding wenst in het buitenland.  

Mobiele versie
Blijf ook weg van normale websites. Veel websites hebben een mobiele versie. Zoek voor vertrek welke sites u wilt bezoeken en zet het adres van de mobiele versie alvast in de browser van mobiele telefoon.

Het loont altijd als uw hotel of camping draadloos internet aanbiedt. U betaalt dan gewoon de lokale tarieven.
 

Gepubliceerd: woensdag 30 juni 2010
Geactualiseerd: woensdag 6 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie