UPC moet gegevens aan Brein geven
Leestijd: 2 minuten
UPC moet naam en adres van een klant afstaan aan de Stichting Brein. Dat heeft de rechtbank donderdag in kort geding bepaald.
De betreffende klant is een internetpiraat. Hij zou zich op grote schaal schuldig gemaakt hebben aan het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
De voorzieningenrechter heeft nu bepaald dat UPC de gegevens van de klant moet verstrekken. Mocht het kabelbedrijf niet meewerken, dan moet het duizend euro boete per dag betalen. Volgens Brein heeft de abonnee via internetpagina Dikkedonder.nl illegaal bestanden op internet aangeboden. De stichting wil daarvoor van de internetpiraat een schadevergoeding. Verder zal Brein meer zaken starten tegen providers om aan naw-gegevens (naam-adres-woonplaats) te komen.
Het betekent een belangrijke overwinning van Brein, dat al tijden tracht naw-gegevens van uploaders via providers te verkrijgen. Vorig jaar juli daagde Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) vijf internetproviders om dezelfde reden. Toen bepaalden zowel de rechtbank in Leeuwarden als het gerechtshof in Amsterdam dat gegevens niet geleverd hoeven te worden. Het zou een onrechtmatige inbreuk op de privacy betekenen. Voor de Amsterdamse kortgedingrechter was dat deze keer geen probleem.
Brein had het kort geding aangespannen om drie namen van internetpiraten te krijgen. Twee weken geleden heeft UPC al de gegevens van twee van die abonnees aan de advocaat van Brein doorgegeven. Van de derde klant, 'Muzan', zouden volgens UPC geen gegevens beschikbaar zijn. Volgens de rechtbank is aangetoond dat dat niet klopt.
UPC kondigde vorige week op haar beurt aan een kort geding voor te bereiden tegen Brein. De kabelaar vindt dat Brein niet gerechtigd is om de twee chello-abonnees aan te pakken op basis van informatie die UPC verstrekt heeft tijdens het kort geding.
De stichting Brein heeft als doel het illegaal uploaden van muziek, films en software tegen te gaan. Het downloaden van muziek is in Nederland niet bij wet verboden; het aanbieden van muziek zonder toestemming wel. Brein wil gebruikers aanpakken, maar heeft daarvoor gegevens nodig van de providers.
Bron: Novum
Laatste nieuws
-
Met deze tips voorkom je dat je smartphone oververhit raakt
19 jul Hoe hou je je telefoon koel en voorkom je oververhitting? Met deze tips maak je veilig gebruik van j...
-
Column: Internet op vakantie draait om … elektriciteit?
24 jun Internetten en bellen op vakantie in het buitenland hoeft geen bill shock meer op te leveren. Wat is...
-
Column: Wifi thuis de zwakste schakel, maar hoe lang nog?
1 apr Is het echt nodig om wifi sneller en beter te maken? En waarom maken internetproviders reclame om wi...
-
Vanaf 31 maart stopt KPN met 3G, wat zijn de gevolgen?
1 apr KPN haalt stekker uit 3G-netwerk. Wat zijn de gevolgen?
-
Gratis bellen en sms'en van en naar Oekraïne
25 mrt Vanwege de situatie in Oekraïne kun je bij een aantal providers tijdelijk gratis bellen naar Oekraïn...