Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Twittergebruik neemt af

door Jeanet Woldring

Voor het eerst zijn er meer mensen die een smartphone bezitten dan een pc/desktop. Ruim de helft van de Nederlanders bezit een tablet. Facebook blijft het grootste social media kanaal dat nog steeds groeit en Twittergebruik neemt af. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van consumentenonderzoeker GfK.

Smartphones
Het aantal smartphonebezitters stijgt in een jaar tijd van ruim 7 miljoen naar 8,5 miljoen. De groei zorgt ervoor dat er voor het eerst meer mensen zijn die een smartphone bezitten dan een pc/desktop. Vorig jaar waren er nog ruim 1 miljoen pc’s meer dan smartphones. De onderzoekers noemen het opvallend dat 20 procent van de smartphonebezitters aangeeft helemaal niet met het toestel te bellen maar het voornamelijk te gebruiken voor chatten als WhatsApp, mailen en surfen.

Tablets
Het aantal tabletbezitters stijgt tot bijna 7 miljoen waarmee meer dan de helft van de Nederlanders in het bezit is van eentablet. Het mediagebruik op de tablet stijgt. Een derde  leest wel eens de krant op een tablet, een kwart  kijkt tv op de tablet en 1 op de 9 pakt de tablet om naar de radio te luisteren. 

Social Media
Facebook blijft met ruim 9 miljoen Nederlanders die een account hebben het grootste social media kanaal en groeit nog steeds. Het gemiddeld aantal bezoeken gaat in een jaar tijd van 20 naar 24 per week. 

Uit dit onderzoek blijkt daarnaast dat het aantal Nederlanders met een Twitter-account het afgelopen jaar stabiel is gebleven met 27 procent, maar het actieve gebruik daalt fors. Het gemiddeld aantal Twitterberichten is in een jaar tijd gehalveerd. Het aantal bezoeken ging van gemiddeld 22 per week (in december 2012) naar 13 per week een jaar later. Het aantal geplaatste berichten ging in dezelfde periode van 8 per week naar 3,5.

Een kleine 10 procent heeft inmiddels een Instagram account. De jongeren van 13-17 jaar zijn hier het meest actief; een derde van hen gebruikt inmiddels Instagram.

Video en muziek on demand
Bijna een derde van de Nederlanders gebruikt één of meerdere betaalde video on demand diensten zoals Netflix, Videoland of UPC on demand. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan de afgelopen maand gebruik te hebben gemaakt van een streamingsabonnement voor muziek zoals Spotify en Deezer. Niet verrassend is dat jongeren relatief meer gebruik van deze diensten maken. Een vijfde van de  jongeren  van13-17 jaar geeft aan de afgelopen maand muziek on demand te hebben geluisterd.

Gepubliceerd: vrijdag 13 december 2013
Geactualiseerd: donderdag 28 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie