Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Tv-spotje Orange misleidend

Leestijd: 2 minuten

Orange moet een tv-commercial over betalen per seconde rectificeren in vijf landelijke kranten. De voorzieningenrechter in Haarlem heeft woensdag geoordeeld dat het spotje misleidend is voor de consument. De reclame-uiting op de website wordt niet misleidend geacht, omdat daar onder de slogan wordt vermeld dat tevens altijd een starttarief in rekening wordt gebracht. 

Orange zond tot voor kort een spotje uit met de slogan "Bij Orange betaal je altijd per seconde, dus als je vijf seconden belt, betaal je ook vijf seconden." KPN stapte naar de rechter, omdat de consument niet wordt verteld dat deze ook een starttarief moet betalen. Bellers met een abonnement betalen daarvoor bij Orange 6 cent en prepaidbellers 9 cent.

Orange voerde als verdediging aan dat in het tv-spotje wordt verwezen naar de algemene voorwaarden op haar website, waarin het starttarief is vermeld. Dat argument heeft de rechter echter niet overtuigd. Volgens hem is de mededeling over de website te kort in beeld en bovendien in te kleine letters geschreven om goed op te vallen.

KPN had geeïst om de reclame-uitingen in televisiecommercials én op de website te staken. Bovendien zou een rectificatie van het spotje niet op televisie maar in landelijke dagbladen moeten gebeuren, omdat dit meer impact heeft. De voorzieningenrechter is het met het laatste eens. Hij heeft Orange verplicht om op korte termijn paginagrote advertenties te plaatsen in De Volkskrant, De Telegraaf, de NRC, de Metro en de Spits,  met de volgende tekst:

“Rectificatie
Wij hebben onlangs op televisie bericht dat u bij Orange slechts per seconde betaalt. Wij hebben verzuimd te vermelden dat u daarboven ook altijd een starttarief betaalt. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem heeft geoordeeld dat onze gedane mededelingen misleidend waren en dat wij daarmee onrechtmatig hebben gehandeld.
Orange Nederland N.V.”

De rechter stelt ook eisen aan de opmaak: 'zwarte letters tegen een witte achtergrond, met vermelding van het (vierkante oranje) Orange logo zonder enig commentaar of toevoeging in welke vorm dan ook'. Jammergenoeg kunnen de reclamejongens van Orange 'het kader daardoor niet oranje kleuren in het kader van de oranje-gekte!'

Geactualiseerd: woensdag 3 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie