Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Tips voor mobiel bellen en internetten op vakantie

door Els Werkman Leestijd: 6 minuten

wijs-op-reis-2020.PNGHet kan weer: op vakantie naar het buitenland. Ga wijs op reis, is het advies van de overheid. Je kunt weer naar een groot aantal Europese landen, maar blijf alert op de risico's. Denk aan strenge maatregelen bij een opleving van het coronavirus. Ga ook wijs op reis met je mobieltje om een hoge telefoonrekening te voorkomen.  Mobiel bellen en internetten op vakantie, hoe werkt dat nou precies?

mobiel-bellen-buitenland.png

Roam Like at Home

Waarschijnlijk weet je het inmiddels wel. Je kunt jouw Nederlandse bundel binnen de EU 'gewoon' gebruiken. Binnen Europa is het zo geregeld dat je, wanneer je belt, sms’t of internet gebruikt, je geen extra kosten betaalt. Je bent dan aan het ‘roamen’. Dit wordt wel Roam Like at Home genoemd. Je betaalt je normale kosten, net als wanneer je thuis bent. Trap niet in de valkuil van 'gratis roamen'. Deze term wordt veel gebruikt, ook door ConsuWijzer: In welke landen kan ik gratis roamen?. Je denkt misschien dat bellen en internetten daar gratis is. Maar voor niets gaat de zon op... Zoals gezegd: je betaalt het tarief dat je ook in Nederland betaalt. Het gebruik van de term 'gratis' slaat in dit geval op het feit dat je voor gebruik binnen de EU-lidstaten geen toeslagen meer hoeft te betalen. 

Uitzonderingen?

Er zijn uitzonderingen op bovenstaande regel, zoals in Turkije (en Zwitserland voor sommige providers). Let ook op wanneer je in grensgebieden komt en het netwerk van het buurland wellicht opgepikt kan worden, ook dan lopen je kosten aardig op. En als je een grote internetbundel hebt, of een onbeperkte bundel dan mag je provider daar in het buitenland beperkingen op zetten. Dit geldt vooral voor de Unlimited pakketten die de grote telecomproviders aanbieden. We hebben ze in een tabel gezet. De laatste kolom laat zien wat je in de EU mag verbruiken per maand:

Unlimited maand 12 mnd   24 mnd  EU tegoed
tele2.gif  € 27  € 26  € 25  15 GB
kpn.gif  € 37,50  € 36  € 35  22 GB
t-mobile.gif   n.v.t.  € 36 € 35  18 GB
vodafone.gif  n.v.t.  € 41  € 40  25 GB

Buiten de bundel 

Maak je er op vakantie een dolle boel van en bel je meer dan normaal? Of zet je elke foto meteen op Facebook? Let op de bundel, bij de meeste partijen betaal je fors buiten de bundel. Weet je van tevoren dat je de telefoon meer gaat gebruiken, pas dan het abonnement aan. Neem een ruimere bundel of koop een (tijdelijke) extra bundel. Bellen.com vermeldt in de vergelijker bij alle pakketten de tarieven die je buiten de bundel gaat betalen. We hebben de prijzen van de grootste aanbieders bij elkaar gezet.

 Buiten de bundel  Prijs per minuut  Prijs per MB
 Logo Ben  € 0,31  € 0,10
Logo Hollandsnieuwe  € 0,01  € 0,01
kpn.gif  € 0,23  Snelheid
 naar beneden
Logo Simpel  € 0,31  € 0,15

Logo Simyo
 € 0,31  € 0,15
Logo Tele2  € 0,15  Kan alleen
 met (extra) bundel
Logo T-mobile  € 0,25  Snelheid
 naar beneden
Logo Vodafone  € 0,25  € 2 per 200 MB
Logo Youfone  € 0,30  € 0,10

Landenquiz: Roam Like at Home 

Weet jij zo in welke landen 'Roam Like at Home' geldt? In principe staat het aantal EU-lidstaten vast, de verschillen zitten in ‘de rest van Europa’. Zo zitten alleen bij Vodafone Albanië en Turkije in de EU-zone. En hebben alleen Ben en T-Mobile Zwitserland daar niet in zitten.  

 • Quizvraag 1: Wat zijn de lidstaten?  
  Antwoord: België, Bulgarije, Cyprus (maar niet in het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) en Zweden.  
  In principe vallen eilanden(groepen) die onderdeel uitmaken van een land ook onder de regeling. Bijvoorbeeld de Balearen, de Azoren en de Canarische eilanden. Toch zijn er aanbieders die zelf een invulling geven aan de landen in 'hun' Europese Unie. Bekijk onze speciale pagina: 
  De EU-landen volgens jouw provider
   
 • Quizvraag 2: Welke landen zijn geen EU-lidstaten? 
  Antwoord: Er zijn 5 kandidaat-lidstaten. Dit zijn Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije. En 2 potentiële lidstaten: Bosnië-Herzegovina en Kosovo. Landen die geen lid zijn of willen worden: Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, IJsland, Liechtenstein, Moldavië, Monaco, Noorwegen, Oekraïne, Rusland, San Marino, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.
  De EU-tarieven gelden overigens wel voor Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Deze landen horen bij de zogeheten 'Europese Economische Ruimte'.  
  Brexit! Officieel behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de Europese Unie. Wat er precies gaat gebeuren met de roamingkosten is nog onduidelijk. Voorlopig verandert er niets. 

   
 • Quizvraag 3: Wat hoort bij een EU-land? 
  Antwoord: Van veel bestemmingen valt vanwege reisbeperkingen voorlopig alleen te dromen. Je hoeft gelukkig geen nachtmerrie te krijgen van de kosten.Veel populaire eilanden horen bij een EU-land en dan gelden de Nederlandse tarieven ook! Dan weet je alvast waar je aan toe bent.  
  - Kanaal Eilanden (Alderney, Jersey, Guernsey, Herm, Sark)
  - Franse Antillen (Martinique, Saint-Barthélemy, Saint-Martin en Guadeloupe (Desirade, Marie-Galante, Terre en Saintes eilanden)
  - Franse Zuidelijke en Antarctische gebieden (Saint-Paul en Amsterdam, Crozeteilanden, Kerguelen, Adélieland en de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan)
  - Frans-Polynesië (o.a. Bora Bora en Tahiti)
  - Azoren, Madeira 
  - Balearen (Menorca, Majorca, Cabrera, Ibiza en Formentera), Canarische Eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, Lanzarote, La Palma en Tenerife) 
  - Let op! Op de Nederlandse Antillen (Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, St. Eustatius en Bonaire) gelden de EU-tarieven niet!: 

Roaming buiten de EU? 

Vakantiereizen buiten Europa worden vooralsnog afgeraden. Ga je toch buiten Europa op vakantie? Dan gelden er andere regels. De kosten voor bellen, sms'en en internetgebruik liggen vaak schrikbarend hoog. Vooral gebruik van data kan erg duur zijn. En realiseer je dat je buiten de EU ook betaalt voor ontvangen gesprekken. Zorg voor vertrek dat je dataroaming uit staat. Anders zal je mobieltje gelijk connectie maken met het plaatselijke netwerk, wanneer je je telefoon eenmaal weer aanzet. En begint je datagebruik direct op te lopen. Controleer vóór vertrek de tarieven van je provider. Misschien kun je een voordeelbundel afsluiten. In onze Buitenland vergelijking vind je de tarieven voor alle bestemmingen wereldwijd.

Gebruik offline navigatie

Nog een laatste tip als je met de auto op vakantie gaat: gebruik offline navigatie. Download van te voren de kaarten van je bestemming en je kunt offline navigeren. Dat is handig en slim, want het kost je geen data.

Geactualiseerd: vrijdag 10 juli 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie