Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Tien bel- en internettips voor een zorgeloze vakantie

door Jeanet Woldring

Vakantiebellen.com geeft u tien handige tips om hoge bel- en internetkosten in het buitenland te voorkomen.

1. Schakel uw voicemail uit
Wanneer u in het buitenland verblijft, worden u kosten in rekening gebracht om gesprekken te ontvangen. Technisch gezien betaalt u de kosten vanaf de Nederlandse grens tot aan uw mobiele telefoon. De beller kan immers logischerwijs niet weten dat u in het buitenland verblijft en daardoor onbewust met hogere kosten geconfronteerd worden.

Een ingeschakelde voicemail is een vorm van een doorschakeling van uw telefoon. Indien iemand u belt terwijl u in het buitenland verblijft, betaalt u de kosten vanaf de Nederlandse grens tot aan uw mobiele telefoon. Bij een doorschakeling zoals naar een voicemail wordt het telefoongesprek weer vanaf uw telefoon terug gestuurd naar Nederland, waardoor u gedurende de verbinding dubbele kosten betaalt en bij thuiskomst geconfronteerd kunt worden met onverwachte belkosten terwijl uzelf niet heeft gebeld in het buitenland.

Wij adviseert daarom met klem uw voicemail uit te schakelen voordat u naar het buitenland vertrekt.

Per 1 juli 2010 zal voicemail in het buitenland gratis worden. Het inspreken van uw voicemail door een beller kost u daardoor geen geld meer, enkel voor het afluisteren ervan betaalt u de gangbare internationale tarieven. Tot 1 juli 2010 betaalt u bij de meeste providers nog wel kosten voor de verbinding die gelegd wordt wanneer mensen uw voicemail inspreken terwijl u in het buitenland verblijft.

2. Gebeld worden is goedkoper
Wilt u in het buitenland een wat langer gesprek voeren met het thuisfront zonder torenhoge kosten? Vraag dan of het thuisfront u wil bellen. Gebeld worden in het buitenland kost namelijk maar de helft van de tarieven om zelf vanuit het buitenland te bellen. Op dit moment betaald u gemiddeld 53 cent per minuut om zelf te bellen vanuit een Europees land naar Nederland, gebeld worden kost gemiddeld 23 cent per minuut.

Verblijft u buiten Europa, informeer dan altijd van te voren bij uw provider welke tarieven gelden. Bellen in en vanuit landen buiten Europa is over het algemeen erg duur met tarieven die hoger kunnen liggen dan 2 euro per minuut.

3. Maak bewust gebruik van internet diensten
Mobiel internet is uitgevonden om gebruikt te worden, ook in het buitenland. Zo kunt u op uw vakantiebestemming op de hoogte blijven van het actuele nieuws en weer in Nederland en op uw vakantiebestemming. Maak echter bewust gebruik van mobiel internet in het buitenland.

Mobiel internet in het buitenland gaat, anders dan vaak het geval is in Nederland, niet vanuit een bundel. In het buitenland betaalt u voor de hoeveelheid verzonden en ontvangen data. Binnen Europa is internet ondertussen vrij betaalbaar geworden met een gemiddeld tarief van ongeveer 2 euro per megabyte. De hoeveelheid van 1 megabyte is voldoende ogemiddeld 50 mailtjes zonder bijlage te lezen of circa 25 voor mobiele telefoons geoptimaliseerde webpagina's met enkele afbeeldingen op de mobiele telefoon te bekijken.

Bezoek bij voorkeur mobiele websites. Ga vanuit het buitenland geen volledige webpagina's laden gezien deze vaak te groot zijn voor uw beeldscherm en daarnaast ook veel meer dataverkeer en dus kosten genereren. Let ook op met bijvoorbeeld buienradar.nl in het buitenland. Doordat buienradar.nl geannimeerde afbeeldingen gebruikt, slurpt deze website ook behoorelijk wat dataverkeer.

Daarnaast moeten gebruikers van ondermeer Apple iPhones of Android smartphones extra voorzichtig zijn. Veel applicaties op deze telefoons maken zichtbaar of onzichtbaar verbinding met het internet, ook in het buitenland. De meeste smartphones bieden de mogelijkheid om in het instellingenmenu het zogenaamde "data roaming" uit te schakelen. GSM Helpdesk Nederland adviseert deze optie te gebruiken zolang uzelf geen internet verbinding wenst in het buitenland.

4. SMS in plaats van bellen
SMS is binnen Europa erg goedkoop geworden. U betaalt momenteel binnen Europa maximaal 13 cent voor een SMS bericht. Daarmee is het SMS'en vanuit het buitenland zelfs in veel gevallen goedkoper dan SMS'en binnen Nederland.

5. Lange verhalen? Stuur een e-mail en vergeet MMS!
De meeste mobiele telefoons ondersteunen ondertussen MMS en e-mail. MMS is een uitgebreide vorm van SMS, waarbij foto's, stukjes video, geluid en veel tekst in één berichtje verzonden kan worden. MMS vanuit het buitenland is echter relatief duur. Gemiddeld kost één MMS bericht vanuit het buitenland tussen de 50 en 75 cent binnen Europa.

Wilt u een groot verhaal met foto's delen met het thuisfront, dan kunt u beter een e-mailtje schrijven. Bij het verzenden van e-mail betaalt u net als bij internet voor de hoeveelheid verzonden en ontvangen data, waardoor u in vrijwel alle gevallen fors goedkoper uit zult zijn. Een e-mail met één foto kunt u bijvoorbeeld al versturen voor circa 20 cent. Daar kan een MMS niet tegenop. Bijkomend voordeel is dat u een e-mail ook naar meerdere mensen tegelijk kunt sturen zonder dat het u extra geld kost! Bij een MMS naar meerdere personen zou u voor elke persoon opnieuw de volledige MMS kosten moeten betalen.

6. Mobieltje is goedkoper dan de telefoon op uw hotelkamer!
Heeft u op uw hotelkamer een telefoon? Gebruik dan toch liever uw mobiele telefoon om te bellen. Hotels hanteren vaak zeer hoge en ondoorzichtige tarieven voor bellen naar het thuisfront. In vrijwel alle gevallen kunt u met uw eigen mobiele telefoon goedkoper naar Nederland bellen dan met de telefoon op uw hotelkamer.

7. Veel lokaal bellen is lokale simkaart kopen
Verblijft u langer dan twee weken in het buitenland en belt u ook veel naar lokale telefoonnummers, dan is het vaak voordeliger om een prepaid kaart van een lokale aanbieder te kopen. Met uw Nederlandse mobiele telefoon betaalt u ook voor gesprekken binnen het land waar u verblijft het internationale tarief van gemiddeld 53 cent per minuut. Met een lokale simkaart belt u vaak voor een fractie van dit bedrag.

Ook het gebruik van mobiel internet met een lokale simkaart kan aanzienlijk goedkoper zijn dan de huidige internationale roamingtarieven van gemiddeld 2 euro per MB. GSM Helpdesk Nederland adviseert daarom vakantiegangers die langer dan twee weken naar het buitenland gaan voor vertrek te kijken op de websites van de lokale providers naar de lokale bel-, SMS-, en internet tarieven met een prepaid kaart om kosten te besparen.

8. Buitenlandbundels? Wees kritisch!
Een aantal Nederlandse providers bieden speciale bundels om 'voordelig' te bellen in het buitenland. Bekijk echter goed de voorwaarden van deze bundels, want in veel gevallen bent u bij gesprekken korter dan 4 minuten duurder uit dan zonder een buitenlandbundel en bij gesprekken langer dan vier minuten (iets) goedkoper.

Meestal betaalt u bij een buitenlandbundel een hoog starttarief van bijvoorbeeld 75 cent, waarna u voor een lager beltarief kunt bellen. 80 procent van alle gesprekken zijn echter korter dan 3 minuten, waardoor u door het hoge starttarief voor een gesprek vaak duurder uit bent dan zonder een buitenlandbundel. Daarnaast zijn buitenlandbundels vaak alleen te gebruiken op geselecteerde netwerken in het buitenland, waardoor u handmatig het juiste netwerk moet selecteren in uw mobiele telefoon.

9. Internet op een laptop is een groot gevaar!
Steeds meer Nederlanders nemen hun laptop mee op vakantie. Internet op de camping of in het hotel is prachtig, maar erg duur als u dit via dongel (mobiel modem) of telefoon doet. Doordat met een laptop moeiteloos reguliere internet pagina's bekeken kunnen worden, laptops vaak ook auotmatisch (onzichtbaar) software updates downloaden en de permanente internetverbinding ook dataverkeer genereert, zijn laptops echte dataslurpers. Eén uur intensief internetten kan al snel 25 tot 50 megabyte, dus 50 tot 100 euro aan kosten, genereren.

Bent u van plan om met uw laptop in het buitenland te internetten, maak dan bij voorkeur gebruik van een gratis of betaalde WiFi hotspot in een café, restaurant, hotel, bungalowpark, parkeerplaats of camping of informeer bij uw telecom provider naar een speciale databundel voor in het buitenland. Vanwege de snel oplopende kosten en het ondoorzichtige verbruik raadt GSM Helpdesk Nederland met klem af om zonder internet bundel met uw laptop via een mobiele verbinding van internet gebruik te maken in het buitenland!

10: Alleen de zon en de ontvangst van een SMS bericht zijn gratis
Realiseer uzelf wanneer u in het buitenland bent dat ieder gebruik van uw mobiele telefoon waarbij een verbinding gemaakt wordt kosten in rekening gebracht zullen worden. Enkel de ontvangst van een SMS bericht is in het buitenland geheel gratis.

Ga derhalve verstandig om met uw mobiele telefoon in het buitenland, dan kunt u ook bij terugkomst terugdenken aan een heerlijke en zorgeloze tijd!

Vakantiebellen.com wenst u een heerlijke, zonnige en zorgeloze vakantie toe, waarbij uw mobiele telefoon uw vriend en niet uw vijand is!

Gepubliceerd: dinsdag 29 juni 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie