Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Thuismobieltje rukt op

De helft van de jongere generatie onder de 40 jaar pakt thuis het mobieltje om mensen te bellen. De reden is meestal het gemak, omdat daarin nu eenmaal veel nummers staan. Ook kosten spelen een belangrijke rol in de keuze om met de vaste of mobiele telefoon thuis te bellen. Dat blijkt uit onderzoek naar het belgedrag van  Nederlanders, uitgevoerd door Blauw Research in het kader van de introductie van de dienst MobielThuis van KPN.

Veertigplussers en veertigminners
Het onderzoek laat duidelijke verschillen zien in het thuisgebruik van de mobiele of vaste telefoon tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bij de groep tot 40 jaar neemt de mobiele telefoon een prominentere plek in dan bij de groep ouder dan 40. Bij de jongere generatie komt de mobiel na de auto en het internet op de 3e plaats wanneer hen gevraagd wordt waar ze het meest aan gehecht zijn en niet zonder zouden kunnen. Bij de 40-plussers komt de mobiel op de 5e plaats na de auto, internet, tv en roken.

Thuis belt de jongere generatie steeds meer mobiel
Een op de vijf mensen heeft tegenwoordig alleen een mobiele telefoon en geen vaste aansluiting meer thuis. De mobiele telefoon wordt bovendien voor privé-gesprekken thuis meer gebruikt dan buitenshuis. Ook schamen steeds minder mensen zich om iemand mobiel te bellen, terwijl men vermoedt dat diegene thuis is.
Het zijn vooral de veertigplussers die thuis vaker een vaste lijn hebben dan mensen beneden de veertig: 83 procent tegenover 65 procent.

Gemak en voordeel 
'Gemak' en 'voordeel' zijn de belangrijkste redenen om maar één mobiele telefoon te hebben. Het gemak van alle nummers bij de hand is de meest genoemde drijfveer volgens de onderzoekers. Maar ook kosten spelen een belangrijke rol in de keuze om met de vaste of mobiele telefoon thuis te bellen. Uit het onderzoek blijkt dat een derde de mobiel vaker thuis zou gebruiken als er geen prijsverschil bestaat tussen vast en mobiel.

MobielThuis van KPN
De kosten zijn in ieder geval geen belemmering meer volgens KPN. In het persbericht naar aanleiding van het onderzoek staat: "Het is namelijk voor de meeste gesprekken vanuit huis, dankzij MobielThuis van KPN, net zo goedkoop om met de mobiel te bellen als met de vaste lijn. Als men het fijner of handiger vind om thuis met de mobiel te bellen – en Nederlanders en hun mobiel zijn steeds onafscheidelijker – wat let men dan nog."

KPN is in in februari gestart met MobielThuis, waardoor men in en rond het huis kan bellen met de mobiel voor de prijs van vast. De nieuwe dienst van KPN lijkt sterk op T-Mobile Thuis dat in oktober vorig jaar op de markt kwam.  De consument kan voor € 7,50 per maand bovenop het normale mobiele abonnement van KPN thuis bellen voor de tarieven die gebruikelijk zijn bij vast. Iedereen die vóór 1 juli overstapt op MobielThuis betaalt 5 euro per maand in plaats van het standaard maandtarief. Wie 2 minuten per dag thuis (of rondom het huis) mobiel belt, oftewel 60 minuten per maand, heeft de kosten terugverdiend. MobielThuis is beschikbaar voor nieuwe en bestaande klanten met een KPN Mobiel of KPN Flexibel abonnement, ook sim only. De dienst werkt op alle mobiele toestellen en is maandelijks opzegbaar. 

"Met MobielThuis heeft iedereen de mogelijkheid om, onbezorgd over de kosten, die fijne, lange gesprekken met familie en vrienden thuis te kunnen voeren, zo promoot de aanbieder de dienst. Die onbezorgdheid over de kosten is echter alleen beredeneerd vanuit de MobielThuis-beller. Degene die belt vanaf een vaste telefoon naar een MobielThuisbeller is namelijk veel duurder uit dan wanneer hij van 'vast naar vast' belt!

Meer informatie en online bestellen MobielThuis van KPN of T-Mobile ThuisTariefvergelijking Mobiel

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie