Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Thuis steeds vaker snel internet

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De internetsnelheid in de Nederlandse huishoudens blijft toenemen. Eind 2015 heeft twee derde van de huishoudens een internetaansluiting met een snelheid van minimaal 30 Mbit per seconde. Eind 2014 had nog niet de helft van de huishoudens zo’n snelle verbinding.

Telecommonitor

Telecommonitor2015.jpg

Dit blijkt uit de ‘Telecommonitor’ over 2015 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) 22 april publiceerde. De Telecommonitor laat elk kwartaal de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels. Deze keer zijn de cijfers over het vierde kwartaal 2015 samen met de jaarcijfers van 2012, 2013 en 2014 gepubliceerd. Zodoende wil de toezichthouder meerjarige trends in de telecomsector belichten.

Landelijke 4G-dekking

In 2015 gebruikten consumenten 112 miljard MB aan mobiele data. Dat is meer dan het verbruik van 2013 en 2014 bij elkaar. Dit komt onder andere doordat alle mobiele aanbieders nu een landelijke 4G-dekking hebben. Met 4G kunnen consumenten makkelijker apps gebruiken die meer data nodig hebben. Bijvoorbeeld apps om muziek of video’s te streamen.Ook bieden providers steeds grotere databundels aan zodat consumenten dit soort apps meer gebruiken.

Regulering 

Volgens ACM hebben aanbieders de laatste jaren veel gedaan om de kwaliteit van het internet te verbeteren. ACM bewaakt dat consumenten voldoende keuze hebben. Zo  investeert KPN in zijn glasvezelnetwerken, waar andere aanbieders van mee profiteren. Zij maken steeds meer gebruik van de gereguleerde toegang tot het glasvezelnetwerk. ACM reguleert de tarieven die KPN hiervoor mag rekenen. Bestuurslid Henk Don: ‘Concurrentie op het glasvezelnetwerk is goed voor consumenten: ze kunnen uit meer aanbieders kiezen en de aanbieders worden geprikkeld zich te onderscheiden op prijs, kwaliteit en nieuwe diensten.’

Forse investeringen

ACM zegt KPN binnen de regulering de ruimte te geven om meer te investeren in zijn kopernetwerk. Hierdoor zijn hogere snelheden tot 200 Mbps mogelijk over het kopernetwerk. In 2015 is een nieuwe virtuele toegangsvorm geïntroduceerd op het KPN-kopernetwerk. Hiermee kunnen andere aanbieders ook die hogere snelheden leveren aan hun klanten. Zo kunnen zij beter concurreren met KPN en kabelmaatschappijen die al hogere snelheden kunnen leveren. ACM verwacht dat aanbieders deze nieuwe toegangsvorm in 2016 meer gaan gebruiken en de consument kan profiteren van meer keuze.

Geactualiseerd: woensdag 27 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.