Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Thuis steeds vaker snel internet

door Jeanet Woldring 3 reacties

De internetsnelheid in de Nederlandse huishoudens blijft toenemen. Eind 2015 heeft twee derde van de huishoudens een internetaansluiting met een snelheid van minimaal 30 Mbit per seconde. Eind 2014 had nog niet de helft van de huishoudens zo’n snelle verbinding.

Telecommonitor

Telecommonitor2015.jpg

Dit blijkt uit de ‘Telecommonitor’ over 2015 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) 22 april publiceerde. De Telecommonitor laat elk kwartaal de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels. Deze keer zijn de cijfers over het vierde kwartaal 2015 samen met de jaarcijfers van 2012, 2013 en 2014 gepubliceerd. Zodoende wil de toezichthouder meerjarige trends in de telecomsector belichten.

Landelijke 4G-dekking

In 2015 gebruikten consumenten 112 miljard MB aan mobiele data. Dat is meer dan het verbruik van 2013 en 2014 bij elkaar. Dit komt onder andere doordat alle mobiele aanbieders nu een landelijke 4G-dekking hebben. Met 4G kunnen consumenten makkelijker apps gebruiken die meer data nodig hebben. Bijvoorbeeld apps om muziek of video’s te streamen.Ook bieden providers steeds grotere databundels aan zodat consumenten dit soort apps meer gebruiken.

Regulering 

Volgens ACM hebben aanbieders de laatste jaren veel gedaan om de kwaliteit van het internet te verbeteren. ACM bewaakt dat consumenten voldoende keuze hebben. Zo  investeert KPN in zijn glasvezelnetwerken, waar andere aanbieders van mee profiteren. Zij maken steeds meer gebruik van de gereguleerde toegang tot het glasvezelnetwerk. ACM reguleert de tarieven die KPN hiervoor mag rekenen. Bestuurslid Henk Don: ‘Concurrentie op het glasvezelnetwerk is goed voor consumenten: ze kunnen uit meer aanbieders kiezen en de aanbieders worden geprikkeld zich te onderscheiden op prijs, kwaliteit en nieuwe diensten.’

Forse investeringen

ACM zegt KPN binnen de regulering de ruimte te geven om meer te investeren in zijn kopernetwerk. Hierdoor zijn hogere snelheden tot 200 Mbps mogelijk over het kopernetwerk. In 2015 is een nieuwe virtuele toegangsvorm geïntroduceerd op het KPN-kopernetwerk. Hiermee kunnen andere aanbieders ook die hogere snelheden leveren aan hun klanten. Zo kunnen zij beter concurreren met KPN en kabelmaatschappijen die al hogere snelheden kunnen leveren. ACM verwacht dat aanbieders deze nieuwe toegangsvorm in 2016 meer gaan gebruiken en de consument kan profiteren van meer keuze.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (3)

Geplaatst door: Arie de kreij ()

Mooi dat het kan, nu hopen dat het lukt ook. Ondankst alle ronkende reclame zie ik er helemaal niet van. Meestal niet meer dam 6 mmpm terwijl 40 wordt beloofd

Geplaatst door: Bas ()

Dank voor jullie reactie!
Waar ik met mijn vraag juist benieuwd naar was:
Stel je houdt op grote afstand nog 15% van de oorspronkelijke snelheid over, krijg je dan ook een hogere snelheid als de beginsnelheid omhoog gaat?
Dus ik had een 20 Mpbs abo en er bleef 3 Mpbs over.
Stel dat er nu een 100 Mpbs abo komt, houd ik dan 15 Mbps over?

Opmerking van de redactie op 04-05-2016
Hoewel een logische gedachtengang, is dit helaas niet van toepassing.
Op grote afstand van de centrale wordt het signaal over de telefoonlijn steeds slechter. Dit is een gevolg van de weerstand van de kabel.

Stel dat de maximale snelheid 15Mbps is op uw locatie, dan zal een pakket van 20Mbps nog steeds maar 15 Mbps opleveren, het heeft dan geen zin om een pakket van 100Mbps te nemen, want de lijn word altijd maximaal benut.
Geplaatst door: Bas ()

Zorgen die hogere snelheden op het kopernetwerk er ook voor dat de snelheid op 5 kilometer afstand hoger wordt?
Wij wonen te ver van onze centrale en hebben slechts 3 Mbps qua snelheid.

Opmerking van de redactie op 03-05-2016
We hebben het nagevraagd. Volgens KPN heeft de afstand tot de wijkcentrale ook dan nog steeds invloed op de internetsnelheid. Om de afstand tot jouw wijkcentrale zo kort mogelijk te maken (400-800 meter) plaatst de provider wel meerdere kleine wijkcentrales in bepaalde wijken. Je zou even contact op kunnen nemen om te kijken of ze o.b.v. je postcode en huisnummer iets kunnen doen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie