Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Telfort vergeleek te simpel met T-Mobile

Telfort heeft ten onrechte beweerd  dat haar abonnement met een belbundel van 20 euro per maand (tot) 39 procent goedkoper is dan het Flex of Relax abonnement van T-Mobile. Dat heeft de rechter in Amsterdam gisteren gevonnist. De prijsvergelijking was te simpel,  onjuist en daarom misleidend.

Misleidende prijsvergelijking
T-Mobile had een rechtszaak aangespannen vanwege misleidende  prijsvergelijkingen van beltarieven. Telfort beweerde in diverse advertenties tussen vorig jaar mei en oktober eerst 39 procent, later 'tot' 39 procent goedkoper te zijn dan T-Mobile.

Rectificatie
De rechter eist dat Telfort een rectificatie plaatst op de homepage van de eigen website en in de zaterdageditie van de Telegraaf. De KPN-dochter wordt verder niet veroordeeld tot een boete, maar wel tot het betalen van de proceskosten. 

Afhankelijk van belgedrag
"Tot 39% goedkoper" in de reclame-uiting is misleidend omdat daarmee de suggestie gewekt wordt dat de consument met een belbundel van Telfort altijd goedkoper uit is. Dat is niet juist volgens de rechter. Of men door te bellen binnen de geldbundel van Telfort goedkoper uit zal zijn, is in grote mate afhankelijk van het belgedrag. 

In het vonnis staat: "Ook als de kosten van bellen binnen het door de bundel voorgeschreven minuten bij Telfort lager zijn, betekent dit niet dat de kosten van de bundel als geheel lager zijn. De bundel van T-mobile en Telfort bieden gedeeltelijk verschillende diensten aan. Bij Telfort bestaat de bundel uit een aantal minuten gedurende welke periode gebeld kan worden naar vaste en mobiele nummers in Nederland. De bundel van T-Mobile bestaat uit een geldbedrag waarvoor je tegen vaste tarieven een aantal diensten afneemt, waaronder bellen en sms. Dat beide bundels verschillende diensten aanbieden, blijkt niet uit de advertentie en is voor de gemiddelde consument niet zonder meer duidelijk."

'Normale' tarieven
Het zal van de binnen de bundel afgenomen diensten afhangen of de gemaakte kosten bij Telfort goedkoper uitvallen. Daar komt bij dat de vergelijking betrekking heeft op 'normale' beltarieven, zonder dat duidelijk wordt wat normale tarieven zijn. Zo verstaat Telfort onder normale beltarieven het bellen naar vast en mobiel binnen Nederland en bijvoorbeeld niet het afluisteren van voicemail. Dit zal voor de gemiddelde consument niet duidelijk zijn en dus misleidend naar het oordeel van de rechter.

Geen noodzakelijke gegevens weglaten bij vergelijkende reclame
In het algemeen zei de rechtbank dat, gezien de complexiteit van de tariefstructuur bij mobiele telefonie, adverteerders extra moeten uitkijken met vergelijkende reclame. Zo mogen zowel bij de eigen tarieven als die van een andere aanbieder, geen gegevens weggelaten worden, die voor de consument noodzakelijk zijn om een keuze te kunnen maken.

Vergelijk met de Belwijzer Mobiel om te zien wie voor uw belgedrag de goedkoopste aanbieder is

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie