Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Telfort schakelt nog dit jaar Edge-netwerk uit

1 reactie

Telfort schakelt nog dit jaar het EDGE-netwerk uit. De reden is de integratie van het Telfort-netwerk met het netwerk van KPN. Dit schrijft telecomsite Connexie.

Van EDGE naar HSDPA
Met EDGE  -een opwaardering van het bestaande GSM/GPRS netwerk- is snel mobiel dataverkeer mogelijk. De technologie is echter langzamer dan UMTS en zijn opvolger HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Het afgelopen jaar zijn de mobiele  operators massaal begonnen met het opwaarderen van hun UMTS-netwerk met HSDPA. Deze opwaardering maakt het netwerk vele malen sneller en benut het spectrum een stuk efficiënter. T-Mobile* ging vorig jaar april als eerste van start, terwijl Vodafone en KPN afgelopen najaar zijn begonnen met hun aanbod.

Alleen Telfort met EDGE
Telfort is de enige operator in ons land met een EDGE-netwerk. Het bedrijf, sinds oktober 2005 onderdeel van KPN, heeft het gehele netwerk daarvoor geschikt gemaakt. Marco Visser, directeur Mobiel van KPN, verklaarde  tegenover Connexie dat dit netwerk op korte termijn zal verdwijnen omdat zijn bedrijf één UMTS-netwerk aan al haar klanten wil aanbieden. KPN biedt mobiele telefoon aan onder de merknamen KPN, Hi, Telfort, AY YILDIZ en Simyo.

Overzetten Telfort-klanten op KPN-netwerk 
Het overzetten van Telfort-klanten op het KPN-netwerk is een ingewikkelde operatie. De groep EDGE-abonnees zal als laatste worden overgezet, zodat zij zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van de oude technologie. De gebruikers zullen een aanbieding krijgen van KPN zodat zij kunnen overstappen op het gebruik van het snellere HSDPA-netwerk. Het zou om enkele tienduizenden klanten gaan. KPN verwacht dat de overgang van EDGE naar HSDPA rond juni van dit jaar zal plaatsvinden.

Geschikte toestellen
Overigens worden er nog steeds veel EDGE-toestellen verkocht die geen UMTS ondersteunen, aldus Connexie. Telfort-klanten die voor een dergelijk toestel kiezen, zullen dus noodgedwongen genoegen moeten nemen met GPRS. Wel nemen de verkoopcijfers van UMTS-toestellen rap toe. Volgens Marco Visser zullen er dit jaar voor het eerst meer 3G- dan 2G-toestellen verkocht worden. Insteekkaarten voor mobiel dataverkeer zijn al sinds 2005 zowel EDGE- als HSDPA-ready. Via de Toestelwijzer op Bellen.com ziet u welke toestellen snel of supersnel internet ondersteunen

Reacties (1)

Geplaatst door: Richard de Lange ()

Pas een paar weken geleden een EDGE-abbonnement gekocht. Zit daar dus nog bijna een jaar aan vast.
De reden was dat EDGE ook buiten de Randstad wel werkt, wat van UTMS en HSDPA niet kan worden gezegd.
Ik vrees dat eerst EDGE verdwijnt en dat wij provincialen vervolgens moeten afwachten of er iets snellers voor in de plaats komt. Weer een goed voorbeeld hoe de klanten van dit soort bedrijven worden mishandeld.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie