Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Telfort per 10 mei over op UMTS van KPN

3 reacties

Nieuws voor EDGE en GPRS klanten van Telfort. Wie een mobiele internetbundel of een mobiel internetabonnement heeft van Telfort, kan per 10 mei gebruik maken van het UMTS-netwerk van KPN.

Voor EDGE-gebruikers met een UMTS-geschikt toestel is dit goed nieuws. De 'niet-UMTS-toestel-bezitter' moet een keuze maken: downgraden, een UMTS toestel kopen of het contract met Telfort opzeggen.

De juiste telefoon of pc-kaart
In de laatste week van mei zet Telfort de mobiele nummers definitief over van het GSM/GPRS/EDGE-netwerk naar de netwerken van KPN. Er kan dan geen gebruik meer worden gemaakt van de netwerken van Telfort.
Wie een GPRS-toestel heeft, blijft gewoon gebruik maken van mobiel internet via GPRS. Met een UMTS-geschikt toestel kunt u per 10 mei gebruik maken van mobiel internet via UMTS. 

Vrijwel automatisch naar het netwerk van KPN
Zoals eerder bericht, zal de groep EDGE-abonnees van Telfort als laatste worden overgezet op het KPN-netwerk. Met EDGE is snel mobiel dataverkeer mogelijk, maar de technologie is langzamer dan UMTS en zijn opvolger HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access). Telfort is de enige operator in ons land met een EDGE-netwerk. Abonnees gebruiken daarvoor toestellen die speciaal voor EDGE zijn ontworpen. De nieuwe eigenaar KPN wil echter geen gebruik maken van dat systeem en geeft de voorkeur aan het eigen UMTS, waarvoor ooit miljarden zijn betaald. Die beslissing heeft gevolgen voor de internetabonnees van Telfort. Zij hebben per brief een aanbieding gekregen van Telfort zodat zij kunnen overstappen op het gebruik van het snellere UMTS-netwerk tegen dezelfde kosten. Op dit UMTS kaartje is te zien waar KPN dekking biedt.

Protest Consumentenbond 
De Consumentenbond heeft de verplichte overgang aanhangig gemaakt bij toezichthouder Opta, zo bericht Planet. Telfort zou vergeten zijn om in de brief die aan EDGE-abonnees is gestuurd te vermelden dat ze hun abonnement ook kosteloos kunnen beëindigen. Ook zijn er bezwaren tegen de kosten die abonnees moeten maken om een nieuw toestel aan te schaffen voor UMTS. Radio Online besteedde dinsdagavond ook aandacht aan het onderwerp, dat te beluisteren is (via WindowsMedia). 

Mobiel Internetten en Toestelwijzer
Overweegt u weg te gaan bij Telfort naar aanleiding van deze verandering, lees dan eerst achtergrondinformatie op Mobiel Internetten en vergelijk de tarieven.

Uiteraard is van primair belang of u dekking heeft in het gebied waar u mobiel wilt internetten. De dekkingsgebieden van Vodafone en KPN zijn het meest uitgebreid. Klik op de naam van de aanbieder voor een dekkingsoverzicht: T-Mobile - Vodafone - KPN - Orange

Via de Toestelwijzer op Bellen.com kunt u de juiste telefoon vinden die voor UMTS en/of GPRS geschikt is. U maakt daarbij gebruik van de zoekfilter. U heeft de keuze uit zo'n kleine honderd UMTS-toestellen, zoals bijvoorbeeld de Samsung i600, de Nokia 6151 of de SE M600.  

Reacties (3)

Geplaatst door: Edu S ()

Wees maar niet blij dat je UMTS hebt in het buitenland. Je betaalt een vermogen per MB en een mb`tje (pas op: up- en download samen!) is er zé doorheen. Je zal de eerste niet zijn die zo meer aan GSM kosten moet betalen dan dat de hele reis gekost heeft.

Geplaatst door: titus ()

Ook jammer dat Telfort/KPN de mensen zonder databundel (die dus per MB afrekenen) geen toegang geeft tot UMTS (bij EDGE deden ze dit wel).

In Engeland bijvoorbeeld mag ik dan weer wél op het UMTS netwerk als roamer.

Geplaatst door: Sorcerer ()

Inmiddels is het alweer 15 mei geworden... beetje jammer van het gepruts wat data betreft van Telfort...

Het blijft een beetje jammer dat:
- KPN geen EDGE gebruikt voor landelijke gebieden (investering is niet erg groot)
- Telfort geen _goede_ aanbiedingen doet voor mensen die een EDGE-only toestel hebben
- Telfort nog heel lang EDGE-only apparatuur heeft verkocht!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie