Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Telfort in 2005 snel mobiel breedband

Telfort biedt vanaf het voorjaar van 2005  snel mobiel breedband in Nederland. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Eerder dit jaar leken de UMTS plannen nog in de ijskast te zijn terechtgekomen, omdat investeringen niet zouden kunnen worden terugverdiend. 

De invoering van snel mobiel breedband van Telfort vindt stapsgewijs plaats met verschillende technieken. Totdat het volledige netwerk UMTS geschikt is, maakt Telfort gebruik van de zogeheten  EDGE-technologie (Enhanced Datarate for GSM Evolution). 
   
Ton aan de Stegge, CEO van Telfort : "Doordat we eerst kiezen voor EDGE, bieden we onze klanten zeer snel landelijke dekking met hoge datasnelheden. EDGE is een uiterst efficiënte en effectieve technologie, wat onze klanten zullen terugzien in een scherpe en transparante tariefstelling van de nieuwe diensten. We willen de klant bovendien de keuzevrijheid geven tussen betalen per megabyte of een flatrate-tarief."

Dankzij EDGE kunnen Telfortklanten straks op hun mobiele telefoon kijken naar bijvoorbeeld sport-, muziekclips en actueel nieuws. Zakelijke klanten kunnen dankzij een EDGE-datakaart in hun laptop landelijk met hoge snelheid mobiel e-mailen, internetten en gebruikmaken van bedrijfsapplicaties. Veel mensen beschikken inmiddels al over een telefoontoestel dat EDGE ondersteunt, waaronder de Nokia 6230. Het aanbod van EDGE-toestellen wordt de komende maanden nog verder uitgebreid.

De verschillen tussen EDGE en het huidige UMTS zijn marginaal volgens Telfort. EDGE is gebaseerd op het bestaande mobiele netwerk en biedt in de praktijk vergelijkbare snelheden als het huidige UMTS. Voor de aanleg van EDGE hoeven geen nieuwe antennemasten te worden geplaatst. De leverancier is Ericsson, ondermeer vanwege de goede ervaring met het bestaande netwerk van Telfort en de uitgebreide expertise   op dit gebied. Telfort kiest in een later stadium voor een verbeterde en aanzienlijk snellere versie van UMTS: HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), een technologie die snelheden tot 14,4 Mbps mogelijk maakt. 

Vanaf 2005 zal met de uitrol van een UMTS-netwerk in de Randstad en andere stedelijke hotspots gestart worden. Voor de aanleg van het netwerk is gekozen voor het Chinese bedrijf Huawei, dat expertise heeft op het gebied van zowel vaste als mobiele telecommunicatie. Samen met Telfort zal in 2005 een centrum voor onderzoek en ontwikkeling van 3G-telefonie geopend worden in Nederland.

Op 1 januari 2007 moeten de UMTS-licentiehouders KPN, Vodafone, T-Mobile, Orange en Telfort UMTS-dekking bieden in de 25 grootste steden, de snelwegen daartussen, belangrijke spoorroutes en drie luchthavens.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie